Friday, April 30, 2010

Perihal take advantage for your own good is really damn cruel.

.
Akhirnya! akhirnyaaa... window create post ni boleh jugak muncul. Punya la lama nak tunggu dia loading. Wireless lembab teramat. Adeh. Ni kang kalau aku dah taip pepanjang, ayat dah super-kick tetiba dia buat hal tak boleh nak publish, memang ada yang nak kena bungkus simpan almari.. *sigh*

Well.. sementara kepala full of words about my next hot entry (perasan jap), so better I keep my fingers busy sekarang jugak!

Mau cerita apa?

ok, (pause for a while) about  "take advantage" tak pon org siam kata "ambil kesempatan". Tapi I'm sure orang melayu paham what the words suppose to be meant. Tak perlu rasanya aku elaborate. But maybe korang tak dpt lg ape isi kandungan nya kan, ape yang aku dok sebok nak tekan kan sangat OVER HERE.

Where should I start? hmm..

Sumtimes bila kita nak achieve sesuatu, kita mudah lupa pasal sekeliling, kita lupa what shud we take into consider, what shud we need to think first. Kita lupa. Sebabnya, kita nak sangat SESUATU tu. Sampai kadang-kadang hati org yang terdekat atau org yang kita sayang kita terlupa. Kita terabai disebabkan kita agak tamak di situ. Apa yang kita tahu, we shud get that thing, dan it is a MUST. Apa yang jadi next tak penting, asalkan hati kita lega dah dapat. Tamak.

Tak keterlaluan kalau aku katakan itu tanpa kita sedar kita menjadi SELFISH at the same time. Oh.. how awful we are at that time? dah la selfish pastu greedy. The worst even more, kalau kita take advantage pulak kat org tu. Kita tindas. Kita ambil kesempatan terhadap kebaikan dia. Then, bila dah dapat semua tu, ada tak terfikir about what happened to the particular person lepas tu?

If the answer is YES, well.. maybe it can be forgiven, MAYBE he/she tak perasan sebab terlalu greedy. But what happen if the answer is NO..? Yep! when it comes to that situation, I must say orang tu takde hati perut. Takde perasaan.

From my own experience and also from my frens and environment, banyak benda ni terjadi. Kepercayaan tu macam senang nak dipijak serupa takde erti apa-apa. Yang kawan boleh menjadi lawan. Yang saudara boleh menjadi strangers. Banyak sangat sampai naik jelak.

I dun know where honesty actually meant to be. Adakah hanya di bibir? dan bukan di hati kah? Letih gak sebenarnya nak bagi kepercayaan tapi life must go on. Takkan sampai mati tak nak percaya kat sesape, tu dah kira menyusahkan diri sendiri. Tak best la pulak kan. That's why it is really hard to be a good person. Kang terbaik lebih, ada yang take advantage utk kepentingan sendiri. Bila jadi jahat, sape pulak nak kawan. Kan?

Memang betul la kalau ada yang kata, so be careful, hati-hati. Bluekk.. nak hati-hati pun kadang-kadang terkena. Semua nya sebab hati yang berhati-hati ni tetap ada sympathy and white space where perasaan nak tolong-menolong, buat baik tu menghuni di situ. Haha. Korang paham tak pe aku cakap? aku pon dah terbelit tangan nak menaip.

Ok, maksud aku, even kita dah berjaga-jaga, tapi kalau kita memang ada sense of nak berbuat baik dan bersangka baik, of course kita akan tolong orang tu. Tapi.. sensor nak detect main intention org tu yang kita kadang susah nak dapat.

Ni la yang dikata madu diberi, tuba dibalas. Erk.. lebih kurang mcm tu la. Kita tak sedar, rupanya org tu cuma nak ambil kesempatan je kat kita. We are not actually a stupido, tp org yg buat tu yang mmg tak BERPERIKEMANUSIAAN sebenarnya. Sensor bebuat baik dlm hati dia mungkin dah rosak.

KEJAM.

I dun get it bila ada kes tu, dia kenal or baek dgn dia ni cuma for some reason. Bila dah takde ape hal, org tu dia buat macam tak kenal je. Ni pun dikira ambil kesempatan jugak kan. Kira-kira macam ni la yang aku nak maksudkan. So, kesimpulannya, tolong la bagi orang-orang yang seperti di atas especially lelaki, tolong la dan cukup-cukup la menindas perempuan. You dun even have a right to do this pon. So, stop it.

Oh ok.. maybe I shud also stop here before I'm getting more emotional. he-he-he.

 sourse : google

I'm sorry,
this is not a gender issue or
sumthing personal.
Just sharing what I know.
Take it or leave it.

6 comments:

cikmune said...

err... tak tau mek maksudkan pasal apa. tapi dah pnah pon jumpe manusia taking advantage bin talam. hehu.

dan skang dah memang 100% will ignore them. daripada terjoin skali disease itu bek lah angkat bontot dlu. hm

.mek.mizah. said...

CIKMUNE : aku taip tgh ngantok, pastu aku pon terbelit pe entah yg aku ckp. hahaha..

kre2 point aku mcm tu la, aku penat dgn si pengambil kesempatan dah.

cikmune said...

tapi rasenye kalo isma mesti bangkang kan? tang "angkat bontot blah" =x

encik isma, apa pendapat anda? kekekeke.... :P

.mek.mizah. said...

CIKMUNE : nmpaknye cik isma tak bace2 lg neh. haha

Isma said...

Assalamualaikum

terharu ade org tggu ak komen.wakaka.perasan.

Ya.anda betul disitu cikmune.huhu.sy slalu xsetuju.hehehe.

Bg ak.bab org yg ade niat nk amik ksmptn then berkawan dgn kte kn.tu die punye pslla.yg pntg kte terime n berkwn dgn die sbb die ikhlas.terutama bab lki kwn sbb nk rapat dgn org yg rpt dgn kte.dh itu strateginye.wakakaka.camne nk trus berkawan klo xde link.heheh.mmgla sbnrnye xbgs.tp xpyh amik ksh sgt a.just berkwn j mcm bese.yg ptg kte sndr kwn dgn baik n jujur.pihak lagi satu xnk lntak.idea xde plak ptg2 ni.

Cikmune ade ape2 idea utk sy pangkah?cik hamizah ke.heheh

.mek.mizah. said...

ISMA : hahahah, ape-ape la. (mode malas nak balas)

Newer Post Older Post Home