Thursday, December 23, 2010

AKSI KAMERA TELEFON TANGAN.

Like other people, I love to capture whatever that I think it is so interesting and valuable to be kept as memory. Food, scenery, friends, shoes, lecturers, cars, buildings, cute baby.. just name it. Everything you can find in my photo folder. 3.2 MP camera never disappoint me or stop me from taking any general picture. Ehhhh... yang tak elok takde ye.. But most of them, of course, pictures of me.

Having a sony-e handphone, you may realize there's photo frame that's so nice to try it on!

These are just randomly taken from my phone folder. Ha-ha.
Actually I want to blog about other things but find out this is much more exciting to be shared.


During our project discussion. But as far as I remember, the project still completed in very last minute eventhough we started the discussion early on that semester -_-"

The stamp girl name Husna! She is the one who drag me to these variety of photo frames, ironically the phone is mine.

Basketball player with though muscle. Unfortunately her face unmatched with the ball. Ha-ha.

This one is much better, right? right? But where's my chin?

Monalisa in dream!
p.s. : yeah, I also have photos that I captured secretly.. mostly when I felt very shame to rise up my camera phone instead of DSLR like people beside me. ho-ho..

Sunday, December 19, 2010

Soalan yang annoyed!

Haha. The video was taken during our way to the airport. He got to go back to Miri after about two weeks here. Gonna miss him everyday. Yah, really miss the Mickey Mouse dance and also "jump" up action with him. (sayang plak tak buat video -__-"). Not to forget, this reaction when I asked, "Ashraf yak?? (read : berak)".. Jom saksikan apakah jawapan setiap kali soalan annoying ini ditanya!


video

Kiutkan? huhu. Ada satu hari tu, saya tak tanya lagi dia, tapi dia datang sendiri kat saya, sambil berkata.. "yakkk.." sebab dia memang betul-betul yakkkk!!! hahahaha... hamekkk~ suka sangat tanya, sekarang betul-betul tak lalu pulak nak cuci. Nasib baik boleh skip sebab kena siap-siap pergi kerja. Lol~

He still can't call me "Mak Uda".. isk.. instead of Mak Uda, he called me "deykk", something sound like "ADIK".. -__-"

p.s. : tak boleh rotate, harap maklom!

Thursday, December 16, 2010

Jom kurus.

Well semalam anak buah intan payung dah balik Miri. Meaning rumah pun dah mula kosong. Takde dah tarian Mickey Mouse dan juga aksi "jump", mahupun pertanyaan seperti, "Ashraf.. ashraf yak (berak) eh?" dan dijawap slumber "TAK". Balik rumah lepas kerja pun dah takde orang nak ajak shopping perabih duet sambil makan ice-cream Mc.D yang menggemukkan (kakak saya). Takde. Kosong. Bosan.

Semalam akibat emak saya terlalu sedih ditinggal anak yang terpaksa pulang ke pangkuan suami, terpaksa lah saya teman emak makan diluar. Sedih sangat kata nya sampai malas masak. Ya, malas masak bukan tak larat nak masak.Ha-ha. My mum always ada je perkara comel dilakukan tanpa sedar. Maka, habis lah segala diet saya pada Day 1. Ehh.. saya makan bihun tomyam sama air suam saja bagi memenuhi pelawaan emak comel saya. Berkorban dan terkorban, ini lah makna nya.

Tapi tetap, bukan saya yang bayar. Pasti lah ayah saya yang belanja. Kita mengikut system, SIAPA AJAK, DIA YANG BELANJA. Takpe, tiga orang makan cuma RM22. Boleh la sebab saya minum air suam saja. Yang mahal, udang goring tepung yang di-order oleh emak. Mungkin rindukan anak yang jauh, maka dilunaskan dengan memakan udang goreng tepung. BTW, udang adalah haiwan kegemaran kakak gems saya. Tapi mak yang ajak, kenapa ayah yang kena bayar? Itu yang meng-konfiuskan saya.

Sebenarnya saya malu nak cakap, tapi memandangkan saya harus war-war demi mengaut sokongan dari rakan-rakan. Well, ini memang ditujukan kepada reader yang mengenali saya sahaja. I mean, whom yang selalu dengan saya. Kawan-kawan saya, keluarga dan juga.. oklah sesiapa pun boleh. Eh.. kamu reader jarak jauh juga boleh join sama! Kerana kata-kata boleh menjadi azimat. Kata-kata kalau dibaca memang berkesan, lagi-lagi kalau yang "pedas", ouch!

Saya baru mula berdiet sekarang. Honestly baru 2 hari. So far semuanya berjalan lancar. Ini semua akibat mimpi ngeri tempoh hari. Really! Eh no.. I mean.. sangat real! Boleh bayangkan tak anda termimpi tangan lebih besar dari kaki sendiri. Untuk orang gemuk macam saya, itu sudah cukup terkesan dalam jiwa. Kaki, peha, betis dah cukup besar saya rasa kan. Nak tangan lebih besar lagi? I don't think I like it.

Thus, tekad harus dipasang. Mak ayah pun dah bagi galakan. Semalam ajak makan pun mak saya msg mcm ni, "kak uda, nanti kita makan kat luar, kita makan sup sayur yeh…" hee.. tau lah godaan makan di Restauran, jadi saya fikir instead of makan sup sayur, why not tom yam? Kwang kwang kwang..

Moga-moga kali ni berkesan. Kalau ikutkan banyak dah session yang tak Berjaya. Orang tak istiqomah macam gua ni memang susah sket. Adui. Dah turun tapi lepas tu naik balik. Dah kecik sket, tapi kembang nya lebih berganda. Ha-ha. 1 kg turun, naik 2 kg. ades.

Okla.. this time, let's put on your headband with word "caiyok!" and together we make this effort success! Good Luck to me.

P.S. : In progress to create the diet blog. *_*

 

Friday, December 10, 2010

DO YOU REALLY LIKE ME OR YOU ARE SPAMMING ME?


This is a real funny Faacebook message that I've ever received.
Thanks for brighten my day today. Hu-hu.



Best Regards,
Hamizahms

Tuesday, December 07, 2010

What tittle should I put in here? Everytime pun give me a big headache! haha

oh oh oh..

tak sempat nak hupdet, mata dah separuh (ngantuk).
Ini pun sebab nak alihkan tajuk tragis kepada bukan tajuk utama lagi.

till then.. Gudnite!

Wednesday, November 24, 2010

SADIS IS TRAGIS, AND YES, I'M IN...

...sadis -_-"

It just something yang kita harap-harap untuk lupa tapi rupanya harapan langsung tak ada. We can just plan for the result, but we cannot make sure the result will follow what ever we had planned. Hampeh. Bila plan yang sepatutnya tak menjadi mula nak salah kan sekeliling. Sampaikan tak sedar rupanya kita dah melampaui batas. Jangan!

Saya. Oh! betapa tak patutnya saya kongsikan kat sini. Cerita orang-orang sadis yang kesian. Tapi selagi saya tak menaip mahupun meluahkan, cewah.. orang kata kalau kita luahkan, at least the pain will go away, tapi bagi saya.. itu belum tentu. Yep.. saya pemendam. Depan selalu belagak tough, tapi belakang siapa tahu saya selalu sneak out to the ladies, sit on the jamban and cry. Sebab tu bila tengok citer My Lovely Samsoon, terus.. haih.. sama la pula adegan tu. Boipren dia tinggal kan dia,then bersungguh-sungguh dia menangis dalam toilet,but unfortunately that wasn't the toilet supposedly for her gender. Lol~..

Ok sorry. I don't wanna look really pathetic. But, itu la real life saya.

Honestly saya macam terasa sangat bila satu-satu kegembiraan tu ditarik cepat dan dengan kejam nya dibawa pergi begitu saja. Faham tak? haha. Ini macam kalau kena ragut, kan sakit? betul tak? So, macam tu la. Macam jatuh ditimpa tangga. At least kalau dapat sign and detect dari awal, tak la terkejut beruk. Entah lah, mungkin saya lalai. Ini lah yang dikatakan sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua. Sebaik-baik precaution yang saya cuba pasang, akhirnya langsung tak mendatangkan hasil juga. Useless.

I should blame on myself because of this. Yep. Saya cepat percaya dan percaya kepada keadaan dan orang. Sampai satu masa saya dah lupa dengan tanda limit yang saya pernah letak. Dari awal, saya masih berjaga-jaga. I took so many precautions to keep myself in safe zone. The zone where I can avoid myself to involve in this kind of situation. Frustration. But at the end, satu pun tak membantu saya untuk tidak kecewa seperti sekarang. Makan tuan ini lah contohnya.

I have gone through so many (hey, less than 7 la,  -_-") unfortunate relationship. Ha-ha. Ya, let's laugh at me. I don't know whether this is because of my fate ade lah sangat tragis atau pun the right person masih belum dipertemukan. Sedeh? haih, tak usah cakap lah. Itu makanan hari-hari. I mean, bila sedih, saya makan banyak, dan saya sedih hari-hari tu absolutely correct!. ho-ho.

I don't mind if orang tak boleh terima saya. As of myself, saya sedar siapa lah saya yang tak secun Elyana mahupun perempuan-perempuan cantik dambaan lelaki. Tapi.. saya tak boleh terima kalau untuk kerana menjaga hati saya dan pergi begitu sahaja tanpa sebarang kata penamat. At least tell me the reason, awak buruk, huduh.. awak gemok sangat.. obes, bukan taste, not my type, or I don't like you actually from the beginning, awak saje yang gila perasan, awak bertepuk sebelah tangan, saje nak kawan dengan awak sebab lonely dan boring tapi sebenarnya no meaning. 

Saya mungkin akan terasa sakit hati dan ingat sampai mati, tapi tidak lah saya hidup dengan hari-hari yang penuh dengan rasa terkilan dan terpinga-pinga dengan situasi yang full of unsolved guesses. That life isn't so pleasant. You woke up with so many questions in your mind but you can't find any matched answer until you closed your eyes again at the end of the day. The same routine keeps repeating day by day.

Serious, boleh pengsan. 

Biarlah..saya yang bodoh. buta. tuli. bongok. bangang. kata kan apa saja. Itu konklusinya, kan? Jujur sendiri belum tentu balasan jujur boleh saya received in return. Saya lupa di situ.

Dan sekarang,
Rasa terkilan memang flavor gula-gula saya sejak hari itu. Payau.



...macam drama, drama reality
.

Sunday, November 21, 2010

I LOVE YOU IN ENGLISH...

...sarang hae yo! in Korea.

It has been a while since my last craziness on Korean Drama Episode. Ermm.. last one I watched, I think maybe on last 2 years back. Quite a long time ago! Well, we obviously known that we have put so much time and energy to watch any drama series. That's why I have to avoid since I know I can't move my lovely butt until I finished the whole series. So could you please imagine how I can't do anything until the last episode. The satisfaction only comes when the ending has revealed. Eventhough, logically of course, happy ending must be on hero/heroin side. But, I don't care, I have to know the story-line =P.

One Korean Drama usually has 16 episodes. But I don't think that's the maximum they have, ermm.. maybe 20 plus also have. Within one episode approximately 50 minutes to the end. Ahaks.. so we have to spend almost 800 minutes to finish all the episodes. That's only for one drama, what about 2, or 3... or even 5 favorite dramas? Ehee.. that's why last 2 years ago, I can't start to watch any Korean Drama. As a student, it just can make my life so miserable and yeahh.. wasted!

Heyy.. I'm just talking about myself. Someone that can't manage her time so well. If I start to watch a drama series, that means I start to forget all my studies and assignment! ngeee.. so, before I get scolded, better just leave the craziness aside. Oh! so long I have to sacrifice, and now! let's go back to the favoritaa! ^_^

How I get stuck-back into this Korean Fever?

That's all because of malay-dubbing drama in Animax channel. At that time, they play My Lovely Sam-Soon. The series was really funny when the actor speaks in Malay. Eventhough we can set back to Korean language, but honestly it was really enjoyed to hear the dubbing tone. Ha-ha... Oh! last time, they have played the My Girl episode too. Really-really funny!! The malay languange sounds really terrible on them. Haiya!





My Lovely Sam-Soon. Full-episode synopsis, you can read in here!

There's something I have learned from this drama. Ehemmm.. later I will share. Now! I have to log out, tomorrow should be a busy day as usual -__-". Good Nyte dear. Have a nice day!


...(",)
.

Friday, November 19, 2010

SAYA DAN KERJA...

...hmm, tak komersial langsung tajuk nya, honestly?

Oho! macam doa dimakbulkan, macam harapan menjadi kenyataan. Dulu sibuk terlalu boring sebab tak ade kerja, dan sekarang? Nah amek kau! Sejak-sejak ni kalau time kerja mesti terasa sangat pendek, tiba-tiba dah pukul 5! tiba-tiba ok, bukan macam rasa dah lebih 7 jam berada di atas bangku biru di workspace sendiri. Bila tengok jam bukan lagi style alaaaa.. baru pukul 5 pm, tapi adegan poyo terkejut ala-ala mak ngah  mengelupur sebab kerja tak siap lagi tapi dah hampir pukul lima tu jugak lah keep repeating day by day.

Kalau dulu, bila masuk lunch time (11.50am, this is our lunch time -_-") mesti dalam hati mengumam, isk.. lama lagi ni nak tunggu pukul 5! opss.. 5.30pm. Biasa nya saya akan masuk paling awal 8.00 am dan clock out jam 5.30 pm, nak clock out jam 5, mungkin sebulan 2-3 kali saja yang mampu untuk bangun awal dan clock in jam 7.30 am, itu pun kalau nak sangat balik cepat pada hari Sabtu WAJIP bekerja. Tapi setelah hampir menjangkau 5 bulan bekerja, nampaknya attendance makin merosot, saya hanya mampu mengekalkan jam standard iaitu clock in 8.30 am. Ok. Saya memang tak boleh bangun terlalu awal. Alergi. Mungkin setahun bekerja saya bakal clock in jam 9.30 am constantly. Hmm.. ada potensi.

Walaubagaimanapun, saya bukan hanya berpotensi clock in makin lewat, tapi berpotensi besar juga untuk selalu pulang lewat. Kalau harapan nak bersukaria pada petang hari selepas balik kerja, saya menasihati diri sendiri agar lupakan angan-angan uncle Jenin. Kerana seawal jam 4 petang, saya pasti dan confirm! kerja saya akan tetttttt.. bertimpa-timpa. Oh! saya juga sudah melakukan beberapa analisa. Cuma saya belum ada pengesahan dari badan-badan pengecop sah seperti Sirim mahupun Halal Jakim. Walaupun tidak official, tapi berani saya nyatakan, saya begitu sueyy (malang) jika saya clock in jam 8 am. Maaf! Hari tersebut pasti saya akan ber-overtime sekurang-kurang nya 2 jam, selebih-lebihnya 4 jam.

Saya balik lambat selalu bukan nak mengampu bos saya. Haih. Kalau la dengan cara itu dapat membuat beliau bangga, saya sikit pon tak rasa bahagia. Dulu masa saya awal-awal ber-title "si pekerja makan gaji" iaitu sekitar sebulan pertama bekerja, sering kali saya dipandang serong tatkala beg tangan (ermm.. tolong la, saya tak suka diklasifikasikan beg jalan saya sebagai beg tangan, langsung tak nampak seperti saya), ok beg jalan.. tatkala beg jalan saya kemas tanda mahu balik, pasti ada mata-mata silau menjeling tanda "siaplah kau esok bos bising", tapi itu perasaan perasan saya saja. Padahal saya tahu itu mata orang jeles sebab kena stay-back until unknown time. Mereka iri hati, saya tahu.

Sebab berdasarkan analisa kedua saya selepas analisa sueyy saya tadi, saya juga merasai emosi yang sama seperti mereka. Kalau ada yang ber-babai dengan muka bahagia, pasti hati saya sedikit tersentuh. Eh, bukan tersentuh, tapi sumpah-seranah free saya hamburkan pada monitor cacat saya. Ya. Monitor saya cacat. Eventhough saya memakai Monitor berjenama kompeni sendiri, tapi sikit pun tak rasa bangga sebab Monitor saya cacat. Sape yang tengok mesti kata saya tak lap screen monitor saya, kotor kata mereka. Tapi tau kah mereka kesan kotor itu akibat (mungkin) pixel nya sudah terbakar beramai-ramai sambil membentuk calitan panjang? Ok, sebenarnya saya juga tidak tahu kenapa, tapi tolong lah gantikan kepada jenama lain, saya sudah naik menyampah.

Hmm.. nampaknya panjang juga saya bercerita. Maaflah, bukan point ini yang ingin saya nak bangkitkan. Mari kita ke isi utama.

Sebenar-benarnya, saya makin takut memikul tanggungjawap. Kalau diserahkan satu tugas, pasti berat mahu mengalasnya. Saya bukan takut nak membuat, malah saya memang seorang yang suka belajar. Kasi lah apa pun saya sanggup buat. Err.. tapi saya bukan orang yang mampu menangani isu-isu berbangkit selepas itu. Macam contoh, sehabis molek saya kasi done job kali itu. Buat ikut procedure. Berhati-hati seperti takut dibaham singa kalau berbuat salah. Tapi at the end, selepas settle dihantar, selang beberapa hari, dapat call kata data ada problem. Ermm.. call jarang kut. E-mail! Ya. E-mail Outlook saya tu. Paling tak suka baca feedback walaupun saya sendiri kadang-kadang menulis ayat ini di akhir setiap E-mail saya;

"If there's any discrepancy kindly please inform me."
ataupun..

"Should you have any problem do not hesitate to contact me."

Saya mungkin tak jujur ketika meng-kopipes ayat itu dari E-mail colleagues saya. Haha. Pekerja muda (pekerja baru) seperti saya, atau saya sendiri masih belum boleh menerima tekanan masalah di tempat kerja. Ya. Saya belum boleh. Tiap kali ada soalan diaju pasti saya ber-tafakur dulu di dalam tandas sambil menenangkan perasaan. Itu kalau boleh. Jika tak, kasi nangis se-round dulu baru boleh berfikir. Haha lagi. Mana mungkin kurang berpengalaman seperti saya mampu menyelesaikan masalah bertubi-tubi. Mujurlah cogan-kata MD baru tempat saya itu sedap dipraktis "Enjoy your workload" & "Challenge with smile", maka senior-senior saya takkan bermasam sambil marah-marah kalau desakan masalah datang ke meja saya. Heh.. dorang tak boleh marah, nanti mesti ada suara-suara yang mengingatkan slogan tu, Nice kan?

Saya masih lagi mencuba sehabis baik mengekalkan prestasi yang baik. Saya cuba sehabis baik untuk menyiapkan segala kerja sebelum pulang, walaupun terpaksa pulang selewat jam 10 malam, jujurnya aim balik awal dah lama saya lupakan. Kadang-kadang senior saya yang risau kenapa balik lambat sangat. Hey, bukan tunjuk rajin ya. Tak kuasa I. Tapi bagi seorang yang seperti saya, tiada siapa ambil peduli kecuali Mak Comel saya, tak kesah lah. Baik duduk di office dari duduk di rumah tak buat apa, buat runsing emosi terkenang-kenang hal yang sedih saja. Well, orang yang ada kisah sedih memang pathetic kehidupan nya. Itu lah saya.

Tapi...

Nampaknya mak saya kurang gembira. Dia mula beriaksi seakan-akan merajuk, err.. tapi tak kutt tapi ya kutt.. sebab saya selalu balik lewat, dan esok SABTU pun saya bekerja. Oh! I'm sorry mother. Anak mencari rezki ni bukan sengaja. Jangan lah kata mak sebagai Ibu Bapa yang terbiar *sedih*. Dan majikan saya bukan lah tak sayang Mak dia, tapi keadaan memaksa. Dalam schedule kena bekerja, kami kena kerja. Schedule suruh cuti, kami wajip cuti. Tacing jugak bila mak saya kata "dorang tu tak sayang mak dorang ke asyik kerja jee..."

Hmm.. dah tu saya nak buat macam mana? -__-"

Sorry Mak! I Love You.


...kami bersusah-susah dulu, 
bulan doblas kami bersenang-senang kemudian!
cuti seminggu hujung tahun! Yahoooo!...
.

Saturday, November 13, 2010

Hari Ini Hari Apa?

Hurry up!

Just want to make it short and simple. Oh what it is?

Dear Reader,

Today is my Birthday. Thanks for my mother who gave birth of Hamizah. Now, she is in Cambodia. Yeah.. on my birthday! waaa.. anak ditinggal-tinggal kan. sob3. Tak ape lah, dah besar tak payah birthday cake and card dah. But, honestly, I do appreciate if I can have even a Birthday Card. No E-card. ok haha.. it means a lot and have their own sentimental value which only me can describe what it is. Cewah! Melalut.

13-11-2009 : I got surprise birthday celebration. Oh! can't forget the moment. Thanks buddy!

13-11-2010 : Also got a surprise! Really big one. Bekerja pada hari Sabtu Hari Lahir, it totally boleh buat otak short.. haha.. pulak tu boleh pulak banyak kerja harini. Supposedly Saturday tak banyak yang boleh dibuat sebab kali ni Bos-Bos ramai yang cuti.. Tapi kali ni, really surprised me a lot. Haiya! Ini tak nice. Totally!

Okla. Penat baru balik kerja. Later cerita lagi. Btw, what I can say, Birthday kali ni terasa seperti hari jadi orang dewasa.. waaa.. tak seronoknyaaaa.... =(

Monday, November 08, 2010

Salam Maaf Permisi, Ku tak Undur Diri...

...oh! itu version Mek.

Lagu ni memang stok playlist wajip bagi kaki karaoke. Bukan aku la tapi nya. (betul lah,!) Ini pemerhatian kasar je, sebab bila aku lalu kat karok style 'jamban' tu semua pakat nak test power menjerit mcm Nadia ni. Tapi ape kan daya, takde sapa boleh buat. Aku try-try gak nyanyi dalam kete masa balik keje tadi, tapi hampeh. Favorite song! Pulak tu, macam ada kena mengena je plak dengan aku.. wuhuu.. ter-feeling, ops! no more tears.

Jom sama-sama layan~
Karaoke version siap ha.. haha..

Salam Untuk Kekasih :: Nadia

 

Di sebalik kalbu
Yang semakin layu
Terbenam rasa rindu
Terkunci suara hati
Tiada siapa tahu

Dimanakah kasih
Tak seperti dulu
Kata kau sayangkan ku
Benarkah itu

Walau kehadiranku hanyalah sementara
Bukan salahmu sayang kira kau jatuh cinta
Akan ku pergi jauh takkan kembali
Salam maaf permisi
Ku undur diri

Kini ku bersara
Dengan langkah baru
Menyisih luka ini
Kekasih... sekeras aku
Terhiris kerna kamu

Ku tinggalkan cinta
Kisah yang berlalu
Kisah kenangan kita
Hanya kau tahu

Walau kehadiranmu bagaikan menghiasi
Bukan caraku sayang harap engkau mengerti
Pemergianku ini tak ku relai
Salam maaf permisi
Ku undur diri



::tapi bukan aku yang undur diri -__-"::
.

Tuesday, November 02, 2010

Satu kau beri, Empat kau terima...

...siapa pandai, cuba teka apakah saya??!



Rezeki orang lain-lain. Semua nya tuhan dah tetapkan sejak dari awal kejadian manusia itu sendiri. Ada yang mudah dicari, ada yang sukar dicari. Ada yang miskin, ada yang kaya. Semua nya ada sebab kenapa tuhan berkehendak seperti itu. Tugas manusia, kena lah pandai macam mana nak meng-kaya kan diri kalau rasa diri tak kaya. Usaha tangga kejayaan. Haa! tau pun, sejak dari bangku sekolah, poster ayat tu jugak lah yang cikgu selalu duk suruh buat masa kelas Pendidikan Seni. Ermm... tu sekolah aku je kot.

Macam-macam cara orang nak jadi ber-uang (read : Berwang), bear? no!. Ada yang pakai cara susah, ada yang pakai cara senang. Cara senang pulak ada macam-macam cara jugak; ada yang halal, ada yang haram. Semua nya berbalik kepada si pemilik tangan tu, nak yang mana. Kalau halal, syukur alhamdulillah la hidup berkat. Kalau yang haram, jangan salah kan siapa la kalau anak kesayangan kau jadi dungu mahupun tak jadi orang.

Tuhan bagi akal supaya kita berfikir. Tuhan juga bagi ilham supaya kita terfikir. Semua tuhan dah sedia-kan, kita cuma cari, usaha dan bertawakal. Kalau tak dapat kerja makan gaji, why not, kerja gaji sendiri. Asalkan ada usaha, pasti ada jalan.

Contohnya mak aku; seorang suri rumah sepenuh masa. Macam mana beliau boleh bayar duit payment kereta dan harta-harta lain mengalahkan ayah yang bekerja sepenuh masa? kerana beliau berusaha. Belajar buat kueh, roti dan kek, letak roti di kantin orang, berpulun buat biskut raya, home-made cake yang tak lekang saban hari orang order. Semua dari titik peluh sendiri. Usaha yang kuat, pulangan nya manis kan.

Di samping berusaha, ada lagi faktor lain yang boleh membantu memurah kan dan melapang kan pintu rezeki.

Haaa.. nak tau apa?

Selalu lah bersedekah. Kita memberi dengan ikhlas, nescaya tuhan balas berlipat kali ganda. Kata kunci nya ikhlas. Jangan memberi kerana menunjuk-nunjuk tak pun saje nak meriak. Tapi bagi lah seperti kata pepatah yang tak patah;
"memberi si tangan kanan, jangan sampai si tangan kiri ketahui"
 Memberi juga tanpa diharap balasan. Memberi dengan harapan boleh membahagiakan si penerima. Memberi dengan beringat;
"hari ini kau susah, esok-esok siapa tahu nasib ku.. "
 Bersedekah lah, kalau tak ada seringgit, dua-posen pun jadi. Kalau ada lebih, lima ringgit lagi baik dari seringgit. Biar sedikit, asalkan ada. Jangan sesekali merasa tak cukup dengan rezeki sendiri. Pernah aku jumpa orang yang cakap, "aku makan pun tak cukup, nak bagi-bagi", err.. nasib kawan sendiri yang cakap, kalau orang lain, mau aku sound se-das dua. Maka, dia ni, aku balas dengan.. "haih! tak baek koo..."

Bila anda sedekah, satu dapat pahala, dua dapat gembira kan orang tu, tiga kau dapat pahala lagi, empat insyALLAH rezeki tu boleh kembali berlipat-kali ganda tanpa anda sedari... :) banyak kan dapat pulangan nya! Mula lah hari ini, bersedakah umpama menabung untuk akhirat. Oh! menabung untuk dunia rajin pulak kan.. Lol!..

Renung-renung kan! :)

Syukur, dapat bonus tanpa disangka-sangka.
.


 

Saturday, October 30, 2010

Mak Usu saya sakit...

...get well soon Maksu!


my relatives from my mother side, 
beloved Mak Usu is at the right side (with pinky shining tudung) cute kan? :). 
(event : Nisah's Wedding)

Milestone : From Hospital Selayang, then kena admit Hospital KKB (if I'm not mistaken), then Hospital Kg. Baru, and now, Hospital Serdang.

Condition : nampak macam makin good, badan pun dah makin kurus, tp mak usu still mak usu, ada je nak digelakkan, she is funny! haih, sakit-sakit pun boleh buat lawak, tak tahan!. But then, semalam dia mengadu dia sakit, sakit sangat, waaa.. aku tahan je, takkan nak menangis depan dia, lagi la dia sedih.. dia tak tahan doktor cucuk-cucuk sebab tak jumpa salur darah, cucuk kat tengkok! OMG!!.. aku pun tak tahan tengok masa dia tunjuk.. 

I was crying later on bila nak walk away from the Hospital. T_T

Be strong ok Mak Usu!
Doakan Mak Usu saya ok. thanks.



sejak tu aku mula jaga makan!
takot.
.

Sunday, October 24, 2010

bangkit dan terus berlari, jangan merangkak lagi...

...errr..

Bila dah habis belajar dan dah kerja, siaplah nak berhadapan dengan satu topik yang tak boleh nak escape.  Kalau yang dah ada further plan of cause la syok bercerita, Aku? apa plan yang aku nak gebang kan sekali. I have nothing to say, seriously.. eh no! I'm not serious. Aku ada plan berjela aku juga. Cuma nya aku sendiri kurang pasti adakah topik future plan aku selari dengan mereka, sebab nya hot topic kawan-kawan aku sekarang is "kahwin"  -_-"

Lately aku banyak berkurung. Mak ajak pergi mana-mana pun aku tak nak. Rela tak makan duduk rumah dari ikut ke kenduri kahwin. Tak tau kenapa anti sangat dengan Wedding. Erkk.. bukan sebab aku envy dengan orang yang kahwin tu. Tapi aku tak ready nak berdepan dengan golongan dewasa serta auntie-auntie yang terlebih caring apabila soal kahwin diajukan, "ermm.. bila lagi.." sambil muka penuh harapan yang jawapan aku seperti ini "soon auntie.. soon..".. Maka, baik aku duduk rumah bertenang dari mengelatkan muka harapan mereka.

Seriously, aku masih selesa hidup begini. Buat apa saja dengan peraturan sendiri, nak bangun lambat, malas kemas bilik, balik kerja tak menentu, hari minggu bersosial dan apa saja yang boleh dilakukan bebas oleh seorang yang belum ada ikatan. Dalam usia seperti aku (maksud aku, usia seswai kawin.. hoho), soal berumah-tangga belum ada dalam perancangan dan aku belum bersedia. Banyak lagi yang perlu aku prepare dan mungkin kerana tiada siapa lagi mahu merancang bersama, maka.. soal seperti ini jatuh di tangga akhir. Ehh.. tapi tetap ada! sape yang tak nak kahwin kan? (emoticon gatal)

Walau apa pun, aku masih tetap percaya, manusia hidup bukan untuk bersendirian. Mereka perlukan sekalian alam kerana sekalian alam juga memerlukan mereka. Hidup la seorang dalam gua, tak lama, mungkin esok keluar la headline suratkhabar ada orang bandar duduk dlm gua sehari bunuh diri akibat tekanan kesunyian  yang maha dasyat. Ngee.. aku kot tu. MEREPEK!

Bagi aku.. beza kalau kau duduk berkurung sendirian dan keluar beramah tamah dengan sekeliling tak kira keluarga, rakan-rakan, mahupun cuma duduk di taman sambil usha ciptaan tuhan.. pulangan nya memang sangat berbeza. Maka nya, bila anda terasa keseorangan dan dunia seperti tidak adil lagi bagi anda, KELUAR LAH. Jangan duduk mengenang nasib atas katil sambil peluk segala teddy bear di atas katil. Langsung tak ada benefit. Paling koman yang kau dapat cuma lah, tekanan perasaan dan mungkin hypertension blood pressure naik yang tidak berpangkal. Penyakit yang kau create sendiri, jangan salah kan sesiapa.

Nasib individu itu berbeza. Ada yang kurang baik, ada yang lebih kurang saja. Kalau terasa seperti aku lah paling malang dalam dunia, fikir lah ada lagi yang lebih malang dari anda. Umpama nya seperti ini, 
"kalau naik Mercedes, pandang lah orang yang naik Saga BLM, kalau naik Saga BLM, pandang lah orang yang naik basikal, kalau naik basikal, pandang lah orang yang jalan kaki.. orang jalan kaki? pandang lah pada yang telah jalan..(mati)" 

So, sebab tu lah aku kata, keluar. Bila kita jumpa orang lain, banyak input boleh membantu meng-counter kesedihan korang tu. Mungkin kau hilang seseorang, atau mungkin kau masih sendirian (single) tapi kemudian bila minda kau dah terbuka luas dengan hanya berjumpa dan bersembang dengan orang lain tentang perancangan masa hadapan, soal kehidupan, dan apa-apa yang serius (ermm, mungkin hal-hal yang related dgn kahwin kena avoid la dulu, hahaha), fokus kau boleh beralih ke tempat lain. Dan mungkin lebih baik, siapa tahu? :)


harini sebulan tanpa dia lagi.
Thanks for the memory.
Gud Luck untuk kamu.
.

Thursday, October 21, 2010

Ter-hantuk lalu Ter-nganga...


...this is how I know, how high is the earth, and how deep is the hurt.

*Perempuan!! Sila jangan jadi bodoh kerana Lelaki.

.

Monday, October 18, 2010

Sunday was a Sunny-day!

...even it was hot, I still can sleep all day long. ahaks!

Hye! It has been a while since my last sharing song with you (Ya! you)!. err.. when was the last? err.. err.. fine! I couldn't recall my memory, but it's ok, now we start a new sharing-sharing back again. Actually this song was shared by my friend, Nono and Jad. They gave me when I was really felt gloomy on that day. And yahh! this song really works to create a smile back on my face. Thanks dear!




Sunny Day
written by Joy Williams & Tim Myers

I open my eyes
I look to the sky
it's a sunny day

the world is looking so bright
what a surprise
it's a sunny day

oh oh oh oh oh ohooo...

Gimme Gimme Gimme Gimme what I want
I want sunshine, sunshine
Gimme Gimme Gimme cuz it's been so long
I want sunshine, sunshine

I'm feeling so free
like a summer breeze
It must be magic

I forget all my plans

put my toes in the sand
I just can't help it

oh oh ooh oh ohhh

Gimme Gimme Gimme Gimme what I want
I want sunshine, sunshine
Gimme Gimme Gimme cuz it's been so long
I want sunshine, sunshine

we're two of a kind
like blue birds singing out a simple tune
if you don't mind
it's the perfect kind of day to fall in love
with you

Gimme Gimme Gimme Gimme what I want
I want sunshine, sunshine
Gimme Gimme Gimme cuz it's been so long
I want sunshine, sunshine


Cute kan?!!
.

Saturday, October 16, 2010

Ber-kuat-lah-!

Manusia memang mudah lupa. Kita lupa kalau ada kegembiraan, mesti ada kesedihan menyusul. Kita lupa bila ada senang, mesti ada susah bakal menduga. Kita lupa masa hadapan, kita focus pada masa sekarang. Bila dah terhantuk, baru nak ternada. Dan begitu lah seterusnya.


Gembira pasangan nya Sedih. Mana ada Gembira pasangan nya gembiraaa je manjang. Tak cool la kan. Kalau pasangan sama perangai memang tak thrill kan, dia buat tu, kita buat tu jugak.. lama-lama sendiri pon boleh jadi bosan. Maka nya, kena la ada kontra nya. Baru la sepadan, huh? Apa kau cakap ni Mizah?


Ok la.. tak payah nak elaborate kaw-kaw, senang citer, bila kita gembira, ingat lah gembira tu tak akan selama-lama nya, mesti ada dugaan. Takkan asyik nak ketawa berdekah-dekah kan? Kang urat pipi stuck tak boleh gerak akibat ketawa yang melampau, tak ke naya? Haa.. then, masuk hospital sebab sakit pipi.. see.. kat situ dah terjadi nya kesedihan. Ye la, masuk hospital tu fun ke?


Maka nya, beringat lah. Hari ini anda gembira. Dibuai mimpi-mimpi indah. Janji-janji manis ditabur-tabur sampai anda lupa nak beza kan, ini janji kah, atau cakap-cakap kosong? Omong-omongan bak kata orang Indonesia. Hati orang kita tak boleh nak scan. Keikhlasan orang tak boleh diukur walau se-inchi. Se-sentimeter pon jangan harap.


Yang penting diri kita sendiri. Biarlah orang tak ikhlas, jangan kau pulak sendiri tak ikhlas. Macam kata pepatah mana yang aku lupa, buat baik dibalas baik, buat jahat, padan muka sendiri. Kira-kira begitu lah norma kehidupan. Tapi jangan marah pulak bila kita dah buat baik, tapi tetap dibalas jahat. Namun! (eh tiba-tiba) kalau dah lama-lama, pasti anda akan lihat sendiri keajaiban nya kalau selalu membuat kebaikan. Kalau tak di dunia, nanti di akhirat tersenyum lah kamu. Kan itu lagi bahagia. Oh! betapa I wish I can wait for that moment, tapi aku biasanya tamak, nak senyum lebar di dunia mahupun di akhirat. (tamak macam ni rugi ke eh? masok geng anjing dengan bayang-banyang jugak ke? urghh!) 


Oho! Kenapa mesti aku cakap-cakap pasal gembira, sedih, baik, jahat.. bla.. bla.. bla.. Lately, is my tough week, hari-hari muram, suram tapi honestly aku tak pandai tunjuk kesedihan. Kat office aku gelak macam biasa. Semua nampak normal, tapi dalam? Oh! Aku aje lah yang tahu, korang tahu apa kan?


Mungkin ini ujian. Tuhan dah tetap kan, Hamizah! Harini (minggu-minggu dulu) kau gembira-lah, enjoy-enjoy, bergembira-lah. Esok (minggu-minggu ini) kau bersedih-lah. Then, apa aku boleh cakap? Kena lah terima takdir-Nya. Mungkin juga ini ujian untuk pelupa macam aku. Sebab aku sendiri lupa, di mana ada kegembiraan, di situ juga boleh terbit kesedihan. Aku lupa! Totally. That's why I'm not prepared myself for this situation. Nah! Hamik kau! Rasain. So sekarang, memang salah sendiri kenapa jadi manusia pelupa. Deym.


Honestly, this is my pray for what is happening now. Sekarang bila doa dah termakbul, kenapa aku nak sedih sangat? Oh! According to one facebook status (hah! Aku punya fb), "Don't blame the fate when your pray has granted by God.. That's what He called as ungrateful believers.." No! Aku tak nak jadi believer yang tak bersyukur! Mula-mula nampak enteng, ikut kan sangat perasaan sampai satu saat aku tersedar! Ya Allah, ini lah doa yang hari-hari aku mintak (err.. kalau buleh solat la, oho!), then, bila tuhan dah tunjuk-kan kebenarannya, kenapa aku tak boleh nak terima?


"Don't blame the fate when your pray has granted by God.. That's what He called as ungrateful believers.."



Senang sebelum susah.
.

Friday, October 08, 2010

Bila senang datang tak ajak, Bila susah pergi tak suruh.

2010/10/08

TAKEN FROM : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Ramailelakitakberisokonganpesakitbarahkanser/Article


" KUALA LUMPUR: Kajian mendapati 80 peratus lelaki di negara ini kurang memberi sambutan terhadap usaha membantu pesakit kanser payu dara dengan gagal memberikan perhatian dan kasih sayang terhadap pasangan mereka yang menghidap penyakit itu.

Mereka kurang memberikan sokongan moral kepada pasangan menghidap pesakit kanser payu dara yang amat memerlukan sokongan moral, terutama ketika menjalani rawatan seperti radioterapi dan kimoterapi.

Menteri Pembangunan, Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, berkata kajian Majlis Kebangsaan Pertubuhan-Pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO) itu juga mendapati 65 peratus wanita enggan menjalani pemeriksaan awal kanser payu dara kerana takut diabaikan atau diceraikan pasangan mereka.

"Sehingga kini hampir 1.2 juta wanita di seluruh dunia dikesan menghidap kanser. Justeru, ia bukan isu wanita saja, tetapi isu keluarga dan pasangan. Apabila wanita dikesan mendapat kanser, mereka memerlukan sokongan suami dan keluarga," katanya selepas melancarkan Program Mencare Corporation Partner, di sini, semalam. "

 

Komen : Biase lah, bila cantik, sehat, tgh vogue, laki mana tak suka or sayang. Bila dah jatuh ditimpa tangga, bila dah sakit then tuttt tu tak cantik lagi, cari lain la, buat apa nak simpan lagi. Kalau yang tak sakit, tp tak cantik pun belum tentu ada laki yang nak.

Kecantikan memang option No.1 bagi mereka. Perempuan tu malas ke, pengotor ke, kurang ajaran ke, itu option nombor seterusnya, takpe, pejam mata. Maybe mata dah dikaburi sampai tak pandai menilai mana kaca mahupun permata. Yang penting cantik, vogue! Tak lah malu nak berdepan dengan orang ramai.


Norma kehidupan. Hmmm… Lelaki, anda setuju?


Hopefully can meet the most honest man that can accept who I am. Susah dan senang bersama. Cewah! =)

Women! Please take care of yourself!
.

Thursday, October 07, 2010

Snippets about my Convocation.. hee..


A month before Convocation
- Oh! never ever remember the exact date. Since no concern because my damn tailor has destroyed my supposedly convocation dress. A bit frustrated, unbelievable price but the result really can killed my excitement. The fabric was a present from my sister-in law. Down.

2 weeks before Convocation
- Suddenly realized that I haven't prepared the tracer study which all graduates need to complete it. If not, no robe can be taken. It was survey about our performance, future and opinion. The questions are a good sleeping pills. Sorry, I have to answer all average since I was doing it in my office, so need high-speed to avoid lecture from my superior.

1 week before Convocation
- Still no feeling. My best-friend keep telling me she was really excited, but me? oh.. ok.. No dress, so no excitement at all. Nice dress really gives a big impact to the mood, . Last time when my good-friend, Shepha had an headache on choosing a best dress for her convocation, I just didn't get it, now I realize the significant of having a nice dress. That's so true.

3 days before Convocation
- It was my pay-check day! After calculating the budget plus my excess anxiety on importance to have a new dress so I decided to hunt for a new dress and forget about my previous ugly dress which currently not in the convocation dress list. But that day, I was too busy with work so postponed until tomorrow.

2 days before Convocation
- Early morning, I planned to have a hunting at Shah Alam. Oh! what a crazy idea. Since my beloved sister also need a new dress, so I decide to go with her. But later, late evening I felt really lazy to join the traffic jammed. My plan still go on but the place alternate to the famous mall in Bangi, it is Warta!. Like a weird crazy lady, I go and check every single shop and finally, I found the right one. With one glance, I knew this is the best. I went to the fitting room and had a video-call with my mum. Since, she is really particular with my choice so I need a green-light of course. She said OK, and I paid for it. 

1 day before Convocation
- I took second-half off for spending my time with all my good-friends. That day was really blissful and I smiled up to my ears and haven't concentrated on any of my job. Thank God no urgent matter came-up in the morning. After Zohor, I was rushing to Gombak, my almost bitter-sweet memory there. What I know is I must meet my besties and enjoy this limited time, but what I don't know is, I left-out my wallet at home. A-ha.. again, thank God there was no road block anywhere.

The Convocation Day
- The night before I can't really sleep. Some of my friends text me and said how excited they are. They can't sleep, so do I!! Only about 2 am in the morning, I sleep.. but sharp 5 am my eyes open widely like I haven't slept that night. Since I planned to put some make-up (hahaha), so I need to get ready early. After Subuh, my family and I were heading to IIUM. The journey was really smooth and alhamdulillah we reached there safely.

1 hour before the Ceremony
- The first person whom I met was my so-called cousin. Haihh. Later, I met Husna at the parking but unfortunately we didn't take any photo together, oh with my so-called cousin also no photo, maybe I was a bit afraid with his mother, so I acted like a well-behave lady. Then, I went to the hall to find my parents and sister. Seriously, that moment was a very meaningful to me. Got a smile from my father and a kiss from my mother were something really touched my small heart.

Half and hour before the Ceremony
- It was the time where we were gathered at the right door before we take oue seat. That time, all my friends can't stop their mouth since many catch up need to update. Haha. We took some picture, but unfortunately only camera phone can snap the memory. Everybody was really excited,  they smiled, they laughed and perhaps their inside felt like butterfly in the stomach. Seriously, the committee members cannot control us since we moved here and there to meet and hug each other. However, not all we can met.

During the Ceremony
- We have to seat according to our CGPA, ahaks, trust me it was not nice. The VVIP arrived a bit late but still the ceremony ended on time. There were 600++ graduands but I feel the time flies really fast. During my turn to take the scroll, suddenly the Sultan (Sultan of Pahang) asked me, "ini Engineering ape yeh?" oh okk.. I got a chance to talk with him, that's an honored to me. Many funny incident happened on the stage, but I respect him for acting like a normal people, no serious protocol that concerned him. 

10 minutes before the Ceremony end
- Everybody seems like cannot stay on their chairs anymore. Chit-chat here and there. And the hall already full with a happy voice. After the Sultan announced the closing, I knew that was just the beginning of my life. A journey to an adult world. No more mummy and daddy's little girl. Oh! my eyes suddenly feel like a reservoir.

End of the Ceremony
- to be continued.

* see.. I was smiled up to ears -_-" *


Life isn't beautiful like you always hope.
But remember, by hoping there's always 
a way for beautiful ending.
(Hamizah, 2010)

Monday, October 04, 2010

Second big day. Alhamdulillah.

...Last weekend was my Convocation day! ^_^


thanks for all the wishes and gift! really appreciated. *terharu*








...later I'll update the whole chapter.

Thursday, September 30, 2010

Definition of “sayang giler”.

(Taken from Berita Harian 2010/09/23)


 

Siti Nurhanim yang turut hadir di mahkamah kemudian mendapatkan Mohd Fazli sambil menangis dan tertuduh

seterusnya dilihat mencium pipi wanita itu ketika dia digari semula untuk dibawa ke lokap mahkamah sebelum dihantar ke

penjara.


 

Ketika dibawa keluar dari mahkamah, tertuduh sempat mengucapkan terima kasih kepada pemberita yang masih berada

di galeri awam.


 

Anggota keluarga tertuduh kemudian dilihat menghalang jurugambar daripada mengambil gambar mereka ketika

membawa Norhaziah keluar dari mahkamah.


 

Ketika ditemui pemberita di luar mahkamah, Siti Nurhanim berkata, beliau tidak berpuas hati dengan keputusan

mahkamah dan ketika ditanya sama ada beliau memaafkan tertuduh, Siti Nurhanim berkata:


 

"Sebenarnya saya tidak pernah marah tertuduh sebab dia tidak bersalah dan dia tidak ada niat untuk bunuh anak saya."


 

Ditanya sama ada beliau masih menyayangi Mohd Fazli Azri, Siti Nurhanim berkata:


 

"Sebab dia (tertuduh) terlampau sayang anak sayalah (Syafiah Humaira) saya sayang dia. Tertuduh seorang yang penyayang."


 


Komen : Sayang apa nama nya kalau anak sendiri dibunuh oleh teman lelaki? Then, penat jerih kau beranak dulu boleh terbayar ke dengan perbuatan lelaki durjana macam ni. Oh, what a funny love story. Ini bukan sayang, jauh sekali cinta, tapi ini kasih orang gila takde otak. Kalau pun lelaki durjana ni lebih loving dari your legal husband, tapi perlu ke kau back-up laki ni dengan slumber kata dia penyayang? Ke kau tak tahu makna PENYAYANG tu apa?

Maap. Bab-bab "bunuh-anak" macam ni memang boleh hilang mood satu hari. Sekian.

Nauzubillah.

Wednesday, September 29, 2010

Keputusan Temu Duga...

...ahaa, suspen tak?

Last time aku ada pergi interview kerajaan. But seriusly macam tak nampak masa depan. Interview sikit punya susah and baru aku sedar yang bukan senang nak dapat kerja kerajaan. Patut la bertimbun buku-buku and e-book utk tips menghadapi interview kerajaan. So, salah kan diri sendiri la tak well-prepared. Padahal ada e-book orang bagi (thanks to him) tapi salah sendiri tak take it seriously. Time interview baru lah mengagau cari MODUL INSAN tu apa. Nasib baik ada google everywhere (walaupun takde handphone canggih berinternet tapi apa guna kawan-kawan yang berinternet kan ^_^), tak pasal-pasal Shepa jadi mangsa. Thanks!

Dalam surat panggil interview, dia cakap the result will be announced on 27 September 10, tp biasa la, maybe mereka busy mentakbir kerajaan, maka posponed to 13 October 10. 

Harap Maklum.



So, sesape yang ada pergi interview Pegawai Latihan Vokasional haritu, boleh la cekidout result kat sini!


takde perasaan dan harapan nak dapat, 
maybe sudah selesa.. hmmm...

Friday, September 24, 2010

Ada sesiapa yang boleh elak stress di tempat kerja?

...ah, menipu la tu...

Like seriously? like, is it really happened to me? oh no! *tongkat kepala kejap*. Macam tak percaya sedang dilanda konflik pekerjaan. Penat rasa nya kalau memendam perasaan sendiri. I'm not the one with those gift. Gift la sangat, really hope that I can 'gift' to others as nice present, tak larat nak keep. Yes, like desperately I don't need those. Shuhh.. shuhh..

Bukannya tak mau bersyukur dapat kerja di kala kawan-kawan semua menganggur lagi. Nope. Tak pernah terfikir malahan dah siap sujud syukur, pasang nazar dan sebagainya (should I really need to mention it here?ok no right), tapi dugaan and cabaran tiap hari menanggung tu la yang makin hari makin mengikis kekuatan tenaga zahir mahupun batin. Hari-hari yang tough kalau dengan kerja takpe, tapi kalau tough sebab menahan suara b*ss, seriously boleh cepat dapat banyak penyakit.

Eventhough ye la, I'm strong like f-t-h*, tapi kalau makin hari makin menguji kesabaran, tak boleh jadi jugak. Hari-hari aku tabur benih POSITIF gred A, plus bila masuk office cuba kekal kan kegembiraan walaupun bangun pagi terpaksa dan dipaksa (well, my lovely parents still come and wake me up EVERY morning). Tapi semua nya macam luruh mengalahkan musim luruh, bila dengar je bunyi heels (b*ss) , then mula la senyuman sweet terus bertukar macam budak harap dapat duit raya tapi tak dapat sebab dah terlebih umur. Kan unhappy tu? oh, I felt that too.

Tambahan pula (nada serious)...

Dengan seating arrangement yang telah menjadi tetap, huh.. tipu.. kata haritu that's only temporary masa first day I was there, maka nya terpaksa lah telan walaupun payah. Nasib baek sekarang dah ada geng jadi penyambut tetamu, since I'm seating at the front of the row and the first (but now second) table that people can reach when they come to my department, and of course, they will meet me first and ask, "si tuuutt ada?", and I'll reply, "ohh.. tengok meja dia sendiri boleh tak, kan dah ada name tag kat divider tu, kalau takde orang meaning nye ape?..." tapi itu dalam hati je la. -_-", and now I can smile a bit because I'm not the first one sudah, dah ada org lain jadi receptionist, but yet I'm still her assistant btw.

Fine. 

I don't mind when I can't get the opportunity to join the Japanese class, that time I thought maybe because I'm too late or maybe the class really fully occupied. Positive thinker la sangat. Lagipun, kita orang baru, takkan nak tanya banyak-banyak why haa... why haa I cannot join?. Then later, I got to know this one guy (baru join a week before me) dapat join the class, but what happen to me? ok, takpe lagi, Try to accept maybe satu orang je lagi kosong, so dia lagi layak. fine. Later, tiba-tiba ada class Mandarin nak di organize and my lovely b*ss dua tiga kali tanya, you nak join tak? you nak join tak? you nak join tak? so everytime the same question ditanya, aku dah jawap dengan paling bersemangat, yes, yess, yessss, tapi unfortunately bila nominate nama, semangat tu dah dilupakan, the new member yang a month later than me pulak yang dapat. Is that fair enough?

Like seriously am I invisible there? hello..yu huu..

Oh lagi best, bila apa-apa action yang kita rasa betul dan sangat accurate mesti nak dipersoalkan, tak kira lah besar mahupun kecil. Contohnya; ambil cuti tak tanya ketua kecil tapi tanya ketua second besar dipersoalkan kenapa, tak tanya direct dulu to HQ tapi tanya ketua kecil about the particular job also dipersoalkan, try to solve problem which is actually and obviously related to us pun pun pun dipersoalkan.. then, what are the SOP (standard operation procedure) for all these things so that I won't do any wrong in the future?  suruh kita train leadership dalam diri, tapi mereka sendiri yang menghancurkan the responsibility inside us. *yucks*

Urghh, tak tau macam mana nak berlakon "aiman tak kesah" hari-hari, like seriously macam nothing happen. Like tak dapat pun tak ape, maybe bukan rezeki ku.. huu.. Nampaknya besok sketsa lagi la dan mungkin untuk hari-hari seterusnya. Sampai mana agaknya boleh bertahan?

Sorry friends, everytime korang tanya, "hows your work?" and jawapan default aku "so far ok..bla..bla..bla..", so now here is the meaning of that ok.

.

Saturday, September 18, 2010

Cubaan bukan Dugaan

Cubaan meng-update blog dengan menggunakan Words 2007 dan ber-server kan kompeni tempat bekerja. Adakah ianya Berjaya? Sama-sama lah kita saksikan. Oh.. oh.. Saya kerja pada hari Raya yang ke-9, dan hari ini hari Sabtu. Mari ejek kesian pada saya. Sob.. sob.. sob..

Sorry!

Later on, saya akan update dengan lebih berilmiah. Kualiti hidup tak berapa memberangsangkan menjadikan otak malas berfikir dan tangan letih menaip (ada kaitan ke?) ah abaikan.


 

Best Regards,

Hamizah.

Wednesday, September 08, 2010

Johor: Air mata Aidilfitri

Johor: Air mata Aidilfitri

Oleh Mohamed Farid Noh

mfarid@bharian.com.my

2010/09/08





DARI kiri, Aminah, Jainah dan Minah sedih terpaksa sambut raya di Rumah Orang-Orang Tua Peserai, Batu Pahat.3 penghuni rumah orang tua sedih terpaksa sambut raya tanpa keluarga



BATU PAHAT: Di kala umat Islam negara ini sedang bersiap sedia dan tidak sabar menunggu saat untuk pulang berhari raya di kampung halaman bersama keluarga tercinta, tiga wanita yang menetap di Rumah Orang-Orang Tua Peserai, di Kampung Peserai di sini terpaksa menyambut Aidilfitri dengan penuh kesyahduan di rumah perlindungan berkenaan. Tahun ini genap tiga tahun Aminah Yusof, 68, Minah Tik, 62, dan Jainah Diso, 60, menyambut Aidilfitri di rumah orang tua persendirian berkenaan, selepas tinggal sebatang kara akibat kematian suami dan disisih keluarga sendiri. Di ruang seperti rumah murah sebilik dan satu bilik air itulah Aminah, Minah dan Jainah tinggal sebumbung berkongsi suka duka dan berjanji untuk menanggung susah senang bersama.



Mereka bukan saja perlu mencari makan pakai sendiri, malah membayar segala bil elektrik dan air di rumah berkenaan menggunakan wang sendiri, walaupun dibenarkan tinggal di situ secara percuma.



Walaupun hidup dalam kesukaran mereka bersyukur apabila Baitulmal banyak memberi bantuan tambahan dengan menyediakan kelengkapan rumah berkenaan seperti katil, tilam, bantal, selimut serta tikar getah untuk kediaman mereka.



Aminah, Minah dan Jainah masing-masing meneruskan sisa hidup dengan wang bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) iaitu Aminah dan Minah, menerima RM300 manakala Jainah, RM150, sebagai wang bantuan am.

Lebih memilukan, tiada sebarang persiapan Aidilfitri mampu disediakan mereka berikutan wang bantuan JKM berkenaan akan hanya boleh diambil pada 9 September ini iaitu sehari sebelum Aidilfitri selain seorang imam mendakwa mereka tidak layak menerima zakat fitrah.



Aminah berkata, walaupun sedih menyambut Aidilfitri dalam serba kekurangan beliau bersyukur kerana masih mempunyai rakan dunia akhirat seperti Minah dan Jainah, yang setia bersamanya mengharung sisa kehidupan.



Ditanya, sama ada beliau mempunyai anak, Aminah yang kematian suami tujuh tahun lalu, hanya mampu mengalirkan air mata sebak mengenangkan nasibnya.



“Saya lebih selesa di sini apatah lagi sudah menganggap Minah dan Jainah seperti saudara kandung sendiri. Minah bukan orang lain dengan saya kerana saya mengahwini abangnya dulu, manakala Jainah pula adalah madu Minah. Saya tidak akan ke mana-mana lagi kerana tempat saya di sini bersama mereka, kalau ada sesiapa mahu mencari saya atau ingin berjumpa, mereka tentu tahu di mana untuk cari saya," katanya sebak.



Minah pula yang menderita penyakit semput, darah tinggi, sakit jantung, kencing manis dan buah pinggang itu, serta sering jatuh sakit kebelakangan ini, hiba mengenangkan nasib diri menjelang Aidilfitri yang bakal menjelang tiba tidak lama lagi, sejak suaminya meninggal dunia tiga tahun lalu.



“Saya dan Jainah hidup bermadu sejak belasan tahun dulu dan tinggal serumah dan tidak pernah bergaduh. Selepas arwah suami meninggal, kami tidak mempunyai tempat bergantung, sebab itu kami tetap setia bersama, kerana tiada tempat lagi mahu dituju sebelum menetap di sini.



“Beginilah nasib kami bertiga, berikutan kami sering jatuh sakit dan terpaksa mendapatkan rawatan serta membeli ubat, kami pernah tidak mempunyai cukup wang untuk membeli makanan dan hanya mampu berbuka dengan memakan nasi berlauk kicap atau kepala ikan bilis goreng saja.



“Saya, Aminah dan Jainah sudah sepakat dan berjanji akan saling bantu-membantu serta berkongsi segala termasuk susah senang, wang serta makanan, malah jika salah seorang daripada kami tidak cukup wang untuk membeli ubat atau apa saja keperluan lain, yang lain akan menambah atau mendahulukan wang mereka begitulah sebaliknya, ” katanya.



Selain Aminah, Minah dan Jainah, dua cucu angkat Minah yang sudah dibela dari kecil iaitu Aishah Ahmad, 14, dan Syafika Ahmad, 8, turut tinggal bersama warga emas berkenaan di rumah orang tua berkenaan dengan semua perbelanjaan termasuk persekolahan mereka serta makan minum ditanggung tiga wanita itu.


p.s : tak boleh tahan air mata baca berita ni :(

Sunday, September 05, 2010

Hilang nafsu...

...haa nafsu apa korang fikir ha?

Rupanya bila aku check dekat EDIT POSTS punya option, aku ada lebih 14 draft yang tak publish! semua tu gara-gara kurang ke-konfiden-an untuk expose ke khalayak ramai la tu. Betul. Sejak-sejak ni aku dah tak berapa selesa nak terlalu terbuka. Nak kongsi buah fikiran pun sudah hilang nafsunya. Walaupun la ini bulan Ramadhan, hawa nafsu sikit berkurang, tapi aku tak fikir itu punca nya. Terang-terang la takde connection nya langsung antara bulan Ramadhan dengan blogging, kan kan. 

Kalau ikut kan, banyak yang aku nak kupas. Dari isu buang bayi, isu cop halal, buffet Ramadhan, bunuh-membunuh, sembelih anak, sampai la ke isu tudung singkat ala Far**da tu aku nak komen kan. Tapi kekuatan tu tak berapa sangat nak ada, semua nya gara-gara ke-tidak-selesa-an menjadi batu penghalang. Cewah. Kalau aku kata aku sedikit malas pun, berani kerat jari la reader boleh percaya juga.

Bila ke-konfiden-an ditambah dengan ke-tidak-selesaa-n kemudian ditolak dengan ke-malasa-n, haa.. ini lah hasil nya. Sebulan hanya mampu publish 8 ke 10 new post sahaja. Kalau nak dibandingkan dengan zaman kegemilangan (perasan!) lewat setahun yang lepas, mahu nya aku post boleh kata satu hari satu tak pun at least lebih 15 posts sebulan. Tapi itu dulu. Zaman, lantak aku lah nak taip apa. Sekarang, aku rasa sedikit berbeza. Adakah mungkin faktor kematangan (perasan lagi!) telah memainkan peranan penting terhadap isu ini?

Tak payah sama-sama lah difikirkan. Haha. Biar aku seorang renung-renung kan.

Tapi aku rasa ada benarnya. Keadaan persekitaran yang agak serius (zaman bekerjaya) ni selalu buat aku lebih berfikir panjang. Should I, or shouldn't I? Macam dekat header aku, to blog or not to blog tu la yang selalu aku timbang-timbang kan sebelum aku nak post sumthing. Kalau terlebih open dengan menulis segala hal termasuk hal-hal peribadi, mesti aku terfikir apa feedback reader terhadap penulis. Yep. Sebab itu juga lah yang selalu aku buat bila aku membaca post orang lain. 

Orang kata, setiap yang ditulis boleh mencoret sikit keperibadian si penulis. Jadi tak salah kalau tanggapan negatif tertempel jika tersalah tafsir kan. Sebab nya penulis sendiri yang 'sudi' menjadi begitu. Maka nya, berwaspada lah sikit, kalau tak mampu banyak tentang apa saja yang nak ditulis.

Walaupun, hak bersuara itu hak umum, tapi pandangan terhadap orang lain juga hak sejagat. faham? Kita tak mampu menghalang, tapi kita mampu mencegahnya. ehh.. macam iklan plak.

======================

Btw, saje nak share. Blogger dah ada option baru dan sangat interesting! Aku baru perasan ada Stats menu kat dalam blogger. Oh! boleh tengok berapa visitor per day, per month or even per all-time! Nice one. Tak payah la selalu terjenguk-jenguk dekat Nuffnang kalau nak view statistics dah lepas ni. :)

print screen aku punya! hee



p.s. : tak nak wish raya lagi boleh tak?

Monday, August 30, 2010

Puas hati dengan header baru!

Hye.. Hye..

seperti yang anda nampak, header sudah bertukar! Kindly please drop down any comment :)

Header lama sudah berganti, tapi watak budak hitam masih dikekalkan, payung nya saja sudah hilang akibat err... (ah, tak boleh nak pikir) akibat hilang lah! haha. Tapi kali ni dia tak duduk bersantai-santai ala tepi pantai, tapi main cak cak versi bahhh! pula. Lebih seswai dengan nama blog ini lagipun kan! 

*entah mana datang idea tengah malam ni


oh! sedih plak 'tanggalkan' header yang ini. bye.


nampak nya macam makin banyak masa 'melepak' di blog sendiri sekarang. Ha-ha, satu peningkatan yang baik! mungkin kah kerana kerap mendapat buffered earning jadi aku makin rajin? ha.. itu yang pasti! Thanks nuffnang even earning tak banyak, tapi sikit-sikit, lama-lama jadi bukit kan? yahoo!

Ok, lepas ni kena jalan kan balik activity blog-walking pula. Malas jalan betul! huh.

ermm.. nak taip apa lagi? *blurrr




Besok cuti. That's why la aku tercongok lagi kat sini. *bersiul-siul*

Selamat Menyambut Hari Merdeka! Satu Malaysia! (sambil jari angkat satu)


Sunday, August 29, 2010

Salah-silah Cucu Tok Soot & Opah Chah!



Salah- silah adalah berdasarkan diagram di atas. 
Satu saje cucu gurl so far. tiga heros!



MUAZ - 5 tahun



ASHRAF - 2 tahun



AMAR - 1 tahun



SARAH - 4 bulan


and still counting for next cucu? huhu.

p.s. : kena bagi duit raya tahun ni instead of tadah tgn dan menerima T.T
.


Tuesday, August 24, 2010

Dongeng kanak-kanak sudah tiada untuk kedewasaan ini...

...well, dewasa sangat kah aku?haha.

Aku pernah baca satu blog ni, arghh! my bad aku lupa apekenamenye blog tu. Aku suka dia punya purpose kenape die ber-blogging. Eh lupe plak, dia is she, that mean perempuan lah. Nak tau ape? ok, die tulis macam ni je, purpose die ber-blog is just die nak share betapa stressful nya life as an adult. Huu. Tapi bukan la dia tulis cerita-cerita provok betapa dasyat nya kehidupan dewasa ini. Bukan bukan!

She has entered her so-called as adult punya age (berapa umur dewasa? 24?25?29? undetermined). When the phase of life change from teenager to an adult, there might be several thing yang memang dan bukan tapi-tapi yang boleh menolak, malahan ianya pasti memberi banyak stress dalam kehidupan sehari-hari. Well, macam tu lah.

So, as a woman lagi lah, mana nak tanggung unstable emotion, hormone songsang, self-confidence dan banyak lagi lah. Lagi-lagi life seorang career woman, atau wanita bekerjaya. Nak tanggung bos membebel, nak manage time untuk keluarga, nak enjoy dengan kawan-kawan oh dan tak lupa konflik percintaan (mungkin). Banyak lah stress-stress kecil mahupun besar yang akan happen tanpa di duga.

Even sekuat-kuat perempuan itu (if dia mengaku dia kuat), mesti ada had kekuatannya. Sikit-sikit tindak balas cabaran-cabaran hidup yang stress ni boleh mengoyahkan kekuatan tu. Berapa kuat sangat lah kalau nak dibanding hati perempuan dengan hati lelaki. Fragile tetap fragile. Mungkin hal-hal kecil masih boleh ditanggung, tapi macam mana apabila yang kecil itu membesar? Dan semakin membesar gajah? Air mata jugak lah peneman bila tak tertanggung.

I dun know. Maybe lately aku dah mula rasa betapa 'sesak' nya menjadi dewasa. Berubah dari seorang anak kecil yang manja dengan ayah, kemudian membesar menjadi remaja riang (konon la riang sangat.haha), kemudian meningkat mencapai usia matang (ni orang yg kata, I look matured, oh! tidak). Tiba lah masa mengharungi dan berdepan dengan kancah hidup sebenar. Berhadapan dengan cabaran real life, real world, all the truth, bukan lah perkara yang boleh membuat senyuman sentiasa ceria sampai ke malam. Entah kenapa semakin hari, air mata semakin murah bila diri sendirian dalam pekat malam. Maybe because I'm just not ready yet? *sigh*

Letih jugak macam ni kalau selalu. Mizah, jangan jadi lemah boleh tak? (siri bercakap sendiri -_-")
.

Thursday, August 19, 2010

I was Here. Ini lagu ok.

Aku minat satu-satu lagu tu selalu nya yang ada kaitan dengan hidup aku. Ye la, sama jugak dengan orang lain. Suka lagu yang in dengan jiwa mereka. Bagi aku sesebuah lagu memberi impak dalam kehidupan seharian bila bait-bait nya sangat kena dengan apa yang sedang atau pun yang telah berlaku ketika itu. Yang akan datang susah pulak la kan, sebab kita tak tau apa yang akan jadi, well-planned tak semesti nya akan berjalan accordingly. Nope. If the God haven't permit to happen it won't happen.

Aku paling tak suka dengar lagu-lagu yang tersangat memuji-muji perempuan, lagu-lagu yang berbaur lucah, atau pun lagu-lagu yang meaningless. Tolong lah. Setakat nak masuk kan perkataan 'facebook' dalam lirik lagu semata-mata nak mengikut peredaran zaman, baik tak payah. Langsung tak boleh tahan telinga nak dengar. Kelakar pun ada. Maybe nak up-to-date sangat sampai hilang sentimen unik dalam sesebuah lagu.

Cewah. Aku bertaip memang pandai. Hiks. Cuba tengok sikit pandai ke tidak karang lirik lagu? hampeh, aku sendiri pun tak tahu. Sorry!

Tapi itu la pandangan aku. Kalau yang rapping terlebih sampai tak paham apa maksud nya tu lagi la alergik telinga nak dengar. Sorry to say. Biar lah industri muzik kekurangan artis mahupun industri itu sendiri merundum asalkan jangan terbit sesuatu yang tak bermutu-gaya-keunggulan. Biar lah yang ada kualiti, dan bukan kuantiti. Tapi kalau nak ada kuantiti pun make sure kualiti tak diabaikan. Maka takde lah telinga berdarah lagi bila bukak radio then terpaksa tukar-tukar siaran sebab tak tahan pendarahan dari lagu-lagu sumbang yang entah ape-ape.

Dari dulu aku memang suka baca lirik lagu. Bila terdengar satu-satu lagu yang in dengan jiwa, mula la aku cari lirik. Check dulu maksudnya. Maklum la, kadang-kadang lagu omputeh ni susah jugak nak tangkap slang omputeh nya. Aku suka lirik yang tak berapa jiwang, tapi sentimen romantis nya tak terabai. Baru la tak berdarah telinga ni. Eh, tapi bukan berdarah betul! haha.

Selain tu, aku suka lagu-lagu yang menaik kan semangat dan lagu yang memang ditujukan kepada diri sendiri bukan kepada kekasih, marka, awek mahupun suami dan isteri, eh lagu untuk mak ayah pun ada kan. Untuk sanak-saudara? oh! itu kena tunggu Hari Raya. Lagu Raya!. Ok. Aku paling suka kalau sesebuah lirik tu lebih banyak perkatan 'I' yang merujuk kepada diri sendiri daripada 'You' which mean bila ada perkatan 'You' comfirm la lagu tu lagu tuju-tujuan bukan untuk diri kita sendiri. Err.. lebih kurang macam tu lah.

Haha.

Sebenar nya aku nak cakap aku suka lirik lagu ni je. Tapi meleret tak hingat!
I was here, by Lady Antebellum. (ante belum lagi ke?haha) So enjoy.. ^_^



You will notice me
I'll be leaving my mark like initials carved
In an old oak tree, you wait and see

Maybe I'll write like Twain wrote
Maybe I'll paint like Van Gogh
Cure the common cold, I don't know
But I'm ready start 'cause I know in my heart

I wanna do something that matters, say something different
Something that sets the whole world on its ear
I wanna do something better with the time I've been given
I wanna try to touch a few hearts in this life
Leave nothing less than something that says ?I was here?

I will prove you wrong
If you think I'm all talk, you're in for a shock
'Cause this dream's too strong and before too long

Maybe I'll compose symphonies
Maybe I'll fight for world peace
'Cause I know it's my destiny
To leave more than a trace of myself in this place!

I wanna do something that matters, say something different
Something that sets the whole world on its ear
I wanna do something better with the time I've been given
I wanna try to touch a few hearts in this life
And leave nothing less than something that says ?I was here?

And I know that I, I will do more than just pass through this life
I'll leave nothing less than something that says ?I was here?
I was here


p.s. : yeah, bila aku down, mula kena searching for something to stand up again! 
.
Newer Posts Older Posts Home