Friday, September 24, 2010

Ada sesiapa yang boleh elak stress di tempat kerja?

...ah, menipu la tu...

Like seriously? like, is it really happened to me? oh no! *tongkat kepala kejap*. Macam tak percaya sedang dilanda konflik pekerjaan. Penat rasa nya kalau memendam perasaan sendiri. I'm not the one with those gift. Gift la sangat, really hope that I can 'gift' to others as nice present, tak larat nak keep. Yes, like desperately I don't need those. Shuhh.. shuhh..

Bukannya tak mau bersyukur dapat kerja di kala kawan-kawan semua menganggur lagi. Nope. Tak pernah terfikir malahan dah siap sujud syukur, pasang nazar dan sebagainya (should I really need to mention it here?ok no right), tapi dugaan and cabaran tiap hari menanggung tu la yang makin hari makin mengikis kekuatan tenaga zahir mahupun batin. Hari-hari yang tough kalau dengan kerja takpe, tapi kalau tough sebab menahan suara b*ss, seriously boleh cepat dapat banyak penyakit.

Eventhough ye la, I'm strong like f-t-h*, tapi kalau makin hari makin menguji kesabaran, tak boleh jadi jugak. Hari-hari aku tabur benih POSITIF gred A, plus bila masuk office cuba kekal kan kegembiraan walaupun bangun pagi terpaksa dan dipaksa (well, my lovely parents still come and wake me up EVERY morning). Tapi semua nya macam luruh mengalahkan musim luruh, bila dengar je bunyi heels (b*ss) , then mula la senyuman sweet terus bertukar macam budak harap dapat duit raya tapi tak dapat sebab dah terlebih umur. Kan unhappy tu? oh, I felt that too.

Tambahan pula (nada serious)...

Dengan seating arrangement yang telah menjadi tetap, huh.. tipu.. kata haritu that's only temporary masa first day I was there, maka nya terpaksa lah telan walaupun payah. Nasib baek sekarang dah ada geng jadi penyambut tetamu, since I'm seating at the front of the row and the first (but now second) table that people can reach when they come to my department, and of course, they will meet me first and ask, "si tuuutt ada?", and I'll reply, "ohh.. tengok meja dia sendiri boleh tak, kan dah ada name tag kat divider tu, kalau takde orang meaning nye ape?..." tapi itu dalam hati je la. -_-", and now I can smile a bit because I'm not the first one sudah, dah ada org lain jadi receptionist, but yet I'm still her assistant btw.

Fine. 

I don't mind when I can't get the opportunity to join the Japanese class, that time I thought maybe because I'm too late or maybe the class really fully occupied. Positive thinker la sangat. Lagipun, kita orang baru, takkan nak tanya banyak-banyak why haa... why haa I cannot join?. Then later, I got to know this one guy (baru join a week before me) dapat join the class, but what happen to me? ok, takpe lagi, Try to accept maybe satu orang je lagi kosong, so dia lagi layak. fine. Later, tiba-tiba ada class Mandarin nak di organize and my lovely b*ss dua tiga kali tanya, you nak join tak? you nak join tak? you nak join tak? so everytime the same question ditanya, aku dah jawap dengan paling bersemangat, yes, yess, yessss, tapi unfortunately bila nominate nama, semangat tu dah dilupakan, the new member yang a month later than me pulak yang dapat. Is that fair enough?

Like seriously am I invisible there? hello..yu huu..

Oh lagi best, bila apa-apa action yang kita rasa betul dan sangat accurate mesti nak dipersoalkan, tak kira lah besar mahupun kecil. Contohnya; ambil cuti tak tanya ketua kecil tapi tanya ketua second besar dipersoalkan kenapa, tak tanya direct dulu to HQ tapi tanya ketua kecil about the particular job also dipersoalkan, try to solve problem which is actually and obviously related to us pun pun pun dipersoalkan.. then, what are the SOP (standard operation procedure) for all these things so that I won't do any wrong in the future?  suruh kita train leadership dalam diri, tapi mereka sendiri yang menghancurkan the responsibility inside us. *yucks*

Urghh, tak tau macam mana nak berlakon "aiman tak kesah" hari-hari, like seriously macam nothing happen. Like tak dapat pun tak ape, maybe bukan rezeki ku.. huu.. Nampaknya besok sketsa lagi la dan mungkin untuk hari-hari seterusnya. Sampai mana agaknya boleh bertahan?

Sorry friends, everytime korang tanya, "hows your work?" and jawapan default aku "so far ok..bla..bla..bla..", so now here is the meaning of that ok.

.

3 comments:

U know who I am said...

I felt that too dulu..
Hopefully my next job tak macam tu.. takotttt.....

kaliq said...

whether you like it or not, it will be the same either in MNC, small companies or even family business. your task now is to learn how to HANDLE it not to run from it then, it will make you d**n great manager one day. It will make u grow but for the time being, keep the smile on your face, pahala tu... ;)

PutraRocker said...

sabar dan ikhlas pasti hasilnya manis..wooo3 o_O

Newer Post Older Post Home