Tuesday, August 24, 2010

Dongeng kanak-kanak sudah tiada untuk kedewasaan ini...

...well, dewasa sangat kah aku?haha.

Aku pernah baca satu blog ni, arghh! my bad aku lupa apekenamenye blog tu. Aku suka dia punya purpose kenape die ber-blogging. Eh lupe plak, dia is she, that mean perempuan lah. Nak tau ape? ok, die tulis macam ni je, purpose die ber-blog is just die nak share betapa stressful nya life as an adult. Huu. Tapi bukan la dia tulis cerita-cerita provok betapa dasyat nya kehidupan dewasa ini. Bukan bukan!

She has entered her so-called as adult punya age (berapa umur dewasa? 24?25?29? undetermined). When the phase of life change from teenager to an adult, there might be several thing yang memang dan bukan tapi-tapi yang boleh menolak, malahan ianya pasti memberi banyak stress dalam kehidupan sehari-hari. Well, macam tu lah.

So, as a woman lagi lah, mana nak tanggung unstable emotion, hormone songsang, self-confidence dan banyak lagi lah. Lagi-lagi life seorang career woman, atau wanita bekerjaya. Nak tanggung bos membebel, nak manage time untuk keluarga, nak enjoy dengan kawan-kawan oh dan tak lupa konflik percintaan (mungkin). Banyak lah stress-stress kecil mahupun besar yang akan happen tanpa di duga.

Even sekuat-kuat perempuan itu (if dia mengaku dia kuat), mesti ada had kekuatannya. Sikit-sikit tindak balas cabaran-cabaran hidup yang stress ni boleh mengoyahkan kekuatan tu. Berapa kuat sangat lah kalau nak dibanding hati perempuan dengan hati lelaki. Fragile tetap fragile. Mungkin hal-hal kecil masih boleh ditanggung, tapi macam mana apabila yang kecil itu membesar? Dan semakin membesar gajah? Air mata jugak lah peneman bila tak tertanggung.

I dun know. Maybe lately aku dah mula rasa betapa 'sesak' nya menjadi dewasa. Berubah dari seorang anak kecil yang manja dengan ayah, kemudian membesar menjadi remaja riang (konon la riang sangat.haha), kemudian meningkat mencapai usia matang (ni orang yg kata, I look matured, oh! tidak). Tiba lah masa mengharungi dan berdepan dengan kancah hidup sebenar. Berhadapan dengan cabaran real life, real world, all the truth, bukan lah perkara yang boleh membuat senyuman sentiasa ceria sampai ke malam. Entah kenapa semakin hari, air mata semakin murah bila diri sendirian dalam pekat malam. Maybe because I'm just not ready yet? *sigh*

Letih jugak macam ni kalau selalu. Mizah, jangan jadi lemah boleh tak? (siri bercakap sendiri -_-")
.

4 comments:

MyeAqma said...

kau dah kenapa?
tak boleh terima dah dewasa ke apa??
hehehehhe...

PutraRocker said...

ape mcm bro..?o_O

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

gaban suriaperkasa hitam.. agrh akuu dah beso

.mek.mizah. said...

MYE : haha, aku taknak dewasa :(

ROKER : aku baek bro.

BRUTALSOLO : apekaitan dgn gaban?

Newer Post Older Post Home