Friday, October 08, 2010

Bila senang datang tak ajak, Bila susah pergi tak suruh.

2010/10/08

TAKEN FROM : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Ramailelakitakberisokonganpesakitbarahkanser/Article


" KUALA LUMPUR: Kajian mendapati 80 peratus lelaki di negara ini kurang memberi sambutan terhadap usaha membantu pesakit kanser payu dara dengan gagal memberikan perhatian dan kasih sayang terhadap pasangan mereka yang menghidap penyakit itu.

Mereka kurang memberikan sokongan moral kepada pasangan menghidap pesakit kanser payu dara yang amat memerlukan sokongan moral, terutama ketika menjalani rawatan seperti radioterapi dan kimoterapi.

Menteri Pembangunan, Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, berkata kajian Majlis Kebangsaan Pertubuhan-Pertubuhan Wanita Malaysia (NCWO) itu juga mendapati 65 peratus wanita enggan menjalani pemeriksaan awal kanser payu dara kerana takut diabaikan atau diceraikan pasangan mereka.

"Sehingga kini hampir 1.2 juta wanita di seluruh dunia dikesan menghidap kanser. Justeru, ia bukan isu wanita saja, tetapi isu keluarga dan pasangan. Apabila wanita dikesan mendapat kanser, mereka memerlukan sokongan suami dan keluarga," katanya selepas melancarkan Program Mencare Corporation Partner, di sini, semalam. "

 

Komen : Biase lah, bila cantik, sehat, tgh vogue, laki mana tak suka or sayang. Bila dah jatuh ditimpa tangga, bila dah sakit then tuttt tu tak cantik lagi, cari lain la, buat apa nak simpan lagi. Kalau yang tak sakit, tp tak cantik pun belum tentu ada laki yang nak.

Kecantikan memang option No.1 bagi mereka. Perempuan tu malas ke, pengotor ke, kurang ajaran ke, itu option nombor seterusnya, takpe, pejam mata. Maybe mata dah dikaburi sampai tak pandai menilai mana kaca mahupun permata. Yang penting cantik, vogue! Tak lah malu nak berdepan dengan orang ramai.


Norma kehidupan. Hmmm… Lelaki, anda setuju?


Hopefully can meet the most honest man that can accept who I am. Susah dan senang bersama. Cewah! =)

Women! Please take care of yourself!
.

6 comments:

Shepha said...

aku pernah dengar cerita, ada suami tak bg buang payudara atas kepentingan dia sendiri.sanggup isteri sakit dari ada isteri kurang sempurna sedikit.

damn

.mek.mizah. said...

SHEPA : itu celake namenye... huh. =(

k.e.r.i. said...

kurang bersetuju.

MuNsYi SaMa said...

Setuju. Harap dpt jd suami yg dpt terima baik buruk isteri. :)

Wanita, jaga diri anda. Do regular med check ups. Lelaki, stop smoking!

chiko said...

alhamdulillah akak tak dduga dengan penyakit begitu n hopefully tak kenalah kan.
tak boleh nak ckp kan, akceli bila kita ni sihat sume nampak pefek je cuba kalo ada benda tetiba muncul then time tu lah baru tau takat mana kasih sayang n cinta sang suami pada isteri, or sang tunang kpd tunangnya n sang kekasih kpd buah atinya.

.mek.mizah. said...

KERI:: apa yang anda kurang setuju?
MUNSYI:: yep! man plz stop smoking!
KAK FIEZA:: yeeeee... btul tu, bila susah baru la nampak sukatan kasih syg nya. wuuu...

Newer Post Older Post Home