Sunday, April 11, 2010

Berkawan biar seribu tapi perangai biar la lima ribu kali lebih baik...

baru la boleh nak up friend list sampai sepuluh ribu. Tak impossible kan.

Sometimes bila kita dah letak kepercayaan pada orang yang kita PERCAYAI dia adalah kawan, teman dan sahabat kita, kita kadang-kadang lupa yang satu hari nanti orang yang kita PERCAYAI itu boleh, serta berpotensi menjadi TIDAK DIPERCAYAI.

Kita lupa kadang-kadang. Too bad.

Dan kita juga kadang-kadang lupa yang seorang kawan yang dianggap KAWAN BAIK, boleh juga transform dan change kepada sebaliknya. Kawan-tak-baik?

Kita lupa kadang-kadang. Twice bad.

Memang takut sebenarnya bila berjumpa dengan dua spisis seperti di atas. Kalau masa zaman kecik-kecik hingus pon tertinggal lagi dekat tudung, aku boleh terima. Itu boleh diterima, sebab nak lap hingus pun dia tak boleh nak beza kan lagi sapu tangan dengan kain tudung. Tisu lagi la tak kenal, sebab bawa tissue packet masa sekolah rendah belum trend lagi. 

Dia tak boleh bezakan lagi yang mana BAIK dan yang mana BURUK. Mana yang WANGI mana yang BUSUK.

Sebab apa?

Sebab akal pun tak sampai sedepa. Tahap hormon pon tak matang lagi. Akal fikiran semua masih bergantung YES dan NO from their parents. Ditolak baru buat, disuruh baru bergerak, eh tapi kalau dicegah makin menjadi-jadi pula. Arahan terbalik.

Itu aku boleh consider lagi.

Tapi macam mana dengan orang yang dah tahu kalau bersin pun sebut Alhamdulillah (bagi muslim) dan excuse me (bagi non-muslim), kain tudung dgn handkerchief pun dia dah boleh beza siap boleh pilih corak apa yang menepati taste, tiap bulan period datang, derhaka ibu bapa dia tahu dosa...

Hah!

Ya.. itu yang aku heran kan. Sangat-sangat heran. Sangat-sangat mendukacitakan.

Mustahil la mana KAWAN dan LAWAN dia tak boleh nak beza kan lagi? Takkan DIPERCAYAI dan TIDAK DIPERCAYAI pun dia tak tahu lagi? Nak kamus Dewan ke? gugel sendiri.!

Sebab tu jangan salah kan kalau ada certain org boleh buka or share certain perkara pasal sendiri. Jangan salahkan dia kalau dia tak pilih kamu sebagai penerima cerita hati nya. Jangan salahkan dia kalau dia memang choosy nak cakap dgn sapa dia suka sapa, dia benci sapa, dia nak makan apa, nak keluar dgn sapa, nak cerita pasal apa, harini dia rasa apa.. Sebab dia ada sebabnya sendiri. Dia ada limit yang harus dijaga.

Sebab orang kata, pengalaman mengajar kita hidup.


Aku tanya, korang suka ke bila korang cerita-cerita seronok-seronok pasal contohnya orang yang korang suka, lepas tu depan kita dia puji la kasi semangat bagai, tapi belakang? heh.. 

Korang suka ke bila itu la yang dianggap kawan baik selama ini, tapi di masa yang sama, kat belakang korang memutar belit pasal korang? apa yang korang buat baik diulang tayang menjadi tidak baik. Ok fine. 

Suka ke bila ada isu apa-apa tapi misal kata korang as kawan baik ni tak setuju dgn isu tu, kenapa sebagai kawan baik korang tak datang foward dan terangkan apa yang korang tak setuju, instead of sok-sek sok-sek kat belakang punggung korang..


Suka?

Heh. Kalau YA, sila la back-off sebab orang seperti itu la golongan-harus-ku-lambai-bye-bye.

Maaf. Memang aku sikit beremosi dgn hal macam ni. Sebab I'm personally dah cukup berhati-hati memilih kawan. Tapi nampaknya tahap hati-hati tu still tak boleh filter orang-orang macam ni. Last-last, terkena juga.

Astagfirullahalazim.

Apa agaknya makna kawan, persahabatan bagi golongan seperti ini. Haaaa..... itu yang kita tak tahu.


heh.. aku suka quote ni, tp kalau bestfriend dgn laki macam mana?ha-ha.


kenyataan memang pedih,
tp jgn lupa hidup itu seperti roda,
pusing-pusing ops!

37 comments:

AINI NORAINI said...

hmmm...aku sokong..
dlu aku mcm terlibat dlm mslh ni..
aku close ngan someone..
org keliling duk mengata je die..
tp aku thn telinga je dengar..
sbb aku rasa dia yg aku knl bkn begitu..
but then..bila terkena sndiri ats btg hidung..
aku dah nmpak nape org duk ngate die..
xpe laa..aku undur diri..
tak jd kwn die pon aku tak kesah..
aku suka keadaan skrg..
tak ramai kwn pon xpe..

mekMizah said...

IRA : yeahhh! ade kwn aku ckp, tak kesah la tak ramai kwn, tp biar kwn tu berkualiti. hehe.
kalau dpt kwn backstab baiik tak payah berkawan.
mmg memilih kwn tu penting rupenye kan. :)

AINI NORAINI said...

ye..sgt penting..cme aku rasa...aku ada 2 kelemahan...yg aku tgh usaha nak sgt buang..
pertama ~ aku ni terlalu percaya pd orang..tak slh..tp tkot org yg aku percaya tu adalah org yg salah..
kedua ~ aku jenis yg sng terpengaruh ngan kata2 orang..n possibility aku nk jd rakan yg tidak berkualiti tu ada...tu yg paling aku tak suka ttg diri aku...skrg tgh mengikis sikap itu...tgh trying hard utk ubh yg itu...dan alhamdulillah...getting better dah..aku tanak jd backstabber or talam dua mukaa.....huuuuu..

mekMizah said...

IRA : takpe, semua tu kte leh improve asalkan kte sendiri improve diri menjadi lebih baik.selalu beringat jgn buat org, tu je.. bile kite tak buat, insyALLAH balasan utk kte akan lebih baik.. :), aku pon ade gak sifat2 camtu, same2 la kte perbaiki.. ehe.

AINI NORAINI said...

btol2...hehe...manusia,tak lepas dari buat silap..-_-"

mune said...

ira: hee.. kte pon ada masalah terlalu percayakan orang (bersangka baik) walaupun orang dah warning. tapi ni mungkin sebab kte, awak, mijah n kawan2 lain berkawan ngan orang2 baik. tbe2 dapat knal yg kureng tu... isk... sakit ati tol rasa. isk... paling senang diibaratkan nak bunuh je orang tu =x

mijah: mm... tu lah. ada kala rasa baik gak memilih. cuma, kalau tak knal macam mana nak wat pilihan kan? lagipun, xbaik bersangka buruk T_T (ble dah kena, baru bleh :P)

mekMizah said...

MUNE : hehe, btol gak kan, kte tak leh nak judge book by its cover. haih. tu la yg susahnye, mungkin ble dah kenal bru memilih tu idea yg baek! hehehe...

oh aku pon salu bebai sngka sgt ngn org, T_T, sedih la ble kte btol2 pecaya dia, tp at the end, itu la '"kwn terbaekk"' rupenye yg kte ade..

MyeAqma said...

mek, aku p0n senanye ada benda nk st0ry psl kwn ni... tgk k0 dh up dlu..
aku smpan je bile nk kuarkn kt bl0g aku sbb 4 sure msti dia bley baca lah.. [itu p0n kalau sggah bl0g aku lg la..]

betul ckp k0, kdg2 kwn baik p0n bley jd kwn x bek lame2...
n betul gak ckp k0, kalau dia rase dia kwn bek kita, if ada benda yg x ske nape x tegur kn? nape nk msm muke 0r terase hati sumer... aku x fhmm.. itu namanye bestfren ke atau apa???

mgkin aku x sehebat kwn2 dia yg dia gahkan sgt tu.. n mayb dia rase dia sgt hebat utk bergaul dgn aku....

huh manusia, manusia...
aku akn hargai siapa yg hargai aku je...

mune said...

MyeAqma: u jgn men2. blog i, MUSUH yang masuk tau! ekekekkee... (klakar tapi benar.)

isma said...

Assalamualaikum semua

Lame rasenye xjenguk blog nih.adela 4 5 hari.hehehe.

Sebelum aku pegi jauh aku nk tnye korg semua disini.penah x tgk cte bersiri jepun.tajuk die LIAR GAME.kalo ade yg dh penah tgk bgsle.kompom paham.bg yg spenah tgk meh aku cte skit synopsis die bg jelas skit.

Cte ni berkisar pasal sorg awek yg lurus bendul.bendul pn xlurus mcm die.dh name pun LIAR GAME kan.so dlm cte nih adela peserta yg dikumpulkn utk main game.tipu sesame sndr.tpu ni plak pakai duit betul.so org yg kalah akan dibebani hutang berjuta2.yg menang plak kaya berjuta2.so org pun strugglela menipu nk menang.yg awek ni plak jenis senang kene tipu kn.bukan sekali.tp berkali2.bukan dgn org lain2.tp bnyk kali dgn org yg same.ble org tu nangis2 nyesal sbb menipu awek ni pun caye.then tertipula lagik.pas2 kalo org tu ulang balik nyesal n tipu balik pn kompom awek ni caye.so awek ni mmg akhrnye akan dibebani hutang berjuta2 sbb kalah.

Tp sbb ni cte die kan.so adela hero yg dtg tlg.hero ni plak budak psikologi.so lagila hbt bab2 tpu org.ble die dh menangkn awek ni kan.selambe jek awek ni gune duit kemenagan utk tolong semua org.die byrkn hutang semua org.so dlm game tu sume org xde berhutang.xkrela org tu tipu die ke x.die steady je maafkn n byrkn hutng.

Bgs cte nih.korg tgkla nti.tujuan cte pnm mg utk ditengok n diamik pengajaran kn.yg baik ikut.yg buruk wat bodo sudah.xyah tiru langsung.cte nip n bgs sbb korg xkan tersangka trick2 yg diorg pakai.dr segi matematiknye memang terbaik.mmg focus abis tgk cte nih.sbb nk pahamkn trik die.mmg brilliant ah.mcm pengkomen2 kat blog ni jugak.cewah.pancing undi.hahaha

Tp tu bukan pokok pangaklnye tujuan aku tulis komen nih.nk pulak cte pasal cte yg org kapir tulis n dilakonkn oleh org kapir juge ye x.pas2 plak fiksyen.manela ade org mcm ni kate aku dn org2 yg nk kate mcm tuh.

isma said...

Tp mari kte same2 renungkn.ade seorg yg mulia nih.beliau ni berbuat baik dgn sesiapa sj.xkre kawan atau musuh.ade satu peristiwa beliau memberi mkn kpd seorg tua yg buta.hari2 bg mkn.tp setiap kali tuhla org tua tu kutuk2 pasal sorg mamat nih.tp sbnrye org tua ni x tau.mamat tu adelah pemuda yg bg die makan.tp die cool jek bg mkn.kalo kte mau kte dh tonyoh mknn kat org tua tu ye x.heheh.dh bg mkn baik punye kutuk kte.hahaha.ade cte lain plak, beliau ni steady jek berbuat baik dgn org yg terang2 sume org dh tau munafik.tp beliau xde pn menjauhkn diri.balas dgn kebaikan lagik.sedangkn org tu terang2 dh hasut org lain utk tak ikut beliau.tp beliau cool.sampaikn musuh dn kawan pn xreti nk ckp ttg keburukn beliau.sbb beliau layan semua org dgn baik.

Xpyh cte bnyk2 kte semua sepatutnye tahu siapa beliau nih.beliau nihla yg naik kelangit amik perintah utk kte solat 5 kali sehari.hehehe

Tp ayat streotaipnye ialah.kte akan ckp.kte bukan nabi der.(dh terpengaruh dgn cte adnan sempit).nabi blehla wat mcm tuh.ni kte manusia bese.ak plak jwb.sbb kte bukan nabi n kte ni manusia biasela kte nk kene ikut nabi der.kalo kte nabi, dh sure2 kte xpyh nk ikut org.orgla ikut kte.dh kte nabi ye x.heheh.so mmg nabi tu diturunkn agar boleh dicontohi oleh org lain.cube kalo nabi tu dipilih dr kalangan malaikat.lagila ko down nk contohi mcm mane.sbb tu Allah lantik nabi dr kalangan manusia.xyah cte pnjg.korg dh blj mase SPM aku rs.hehehe.

Berbalik kpd kepedihan hati.mmg pedih ble dikhianati.mmg pedih ble ditikam dr blkg oleh shbt sndr.kalo tikam betul2 mati ye x.ni xmati pun pedih.tp pedih mati pn rsnye terase lame.dh duk dlm kubur tu pn bleh rs lagi kalo xsilap.wallua’alam.

Segala kepedihan tu kan ujian Allah bro.Allah jugakla yg izinkn peristiwa tu terjd.sbb ape?sbb die nk tgk cr korg handle mslh tuh.die nk tgk mana kalangan hamba2 dia yg pemaaf.yg cool.yg xberdendam.Allah jgk nk tgk camne kte berdkawah dgn shbt kte tuh.sepatutnye kte gembire ble ade org wat jht kt kte bro.sbb kte boleh senyum dn ckp kat Allah.

“ya Allah, aku sabar dgn ujian mu.kurniakanla aku ganjaran yg baik diakhirat kelak”

Kan best.kte bleh gembire ckp kat Allah mcm tuh.peluang tu bro.peluang nk tnjkkn depan pencipta kte yg kte ni benar2 org yg beriman n cintakan Dia.

isma said...

Bagi aku dr segi pemilihan kawan.aku xbrape stj kte nk kene memilih kawan sgt.kalo kte pilih yg baik2 dgn kte je.yg baik2 jek.yg jahat mcm mane bro.sape nk kawan dgn diorg.sape nk tgr diorg nti.sape nk dakwah diorg.jgn ckp bia org lain.sbb tugas dakwah adelah tugas kte semua.so kte kene kawan dgn semua org.kwn dgn semua org jugak akan jdkn kte lebih berpengalaman.lebih matang.sbb kte kenal jenis2 org.so kte taula mcm mane nk deal n nk nasihat or tegur diorg.nk tegur kawan pun ssh bro.apetah lag ink tgr org xkenal.so kenela kenal dl.kawan.brla senang nk tgr.

Mmg betul shbt baik kte tuh dh wat jht kt kte.atau dlm erti kate lain die wat tahi kt kte.die buruk2kn kte blkg kte.xtgr kte depan2 tp cte kt org.die wat perangai yg same xelok kt semua org.

Tp kte sndr, mari kte bertanye kpd dr kte sndr.adekah kte adelah kawan yg baik buat die?adekah kte berjumpe dgn die bertnye kesahihan berita yg kte dgr?dn jika benar kte berbincang dn jika salah kte tnye knape die wat mcm tuh.adekah kte ble dgr cerita buruk ttg die hnye diam n tidak cube bertnye kpd die.adekah kte menasihatkn die agar jgn buat bnd yg same agar org xmembenci die?adekah kte memaafkn die walaupun die tidak mintak.kte selalu tertekan ble kte dpt kawan yg xbaik yg menikam kte.tp kte sndr.adekah kte adelah merupakan seorg shbt yg baik buat sahabat kte?

Sahabat yg baik bg aku adelah yg tetap berbuat kebaikn kpd shbtnye walaupun shbt itu tidak menghargainye.sbb die sygkn shbt itu dunia akhirat.die tidak tega membiarkn shbtnye hanyut dlm kejahatan.die cepat2 memaafkn shbtnye sbb die takut jika die xmaafkn shbntnye akan berdosa.kerana die tahu dose2 akan mencampakkn sesiapa shj kedalam api neraka.justeru shbt yg baik tidak akan tega membiarkn shbtnye terjerumus ke lembah yg hina itu.dlm mase yg same die xjemu2 berusaha nk menegur shbtnye itu.dalam keadaan masyarakat membenci kerana perbuatan jhtnye.tp c sahabat terus setia berkawan dn menasihati.tidak sesekali meninggalkn org itu hanyut dlm kejahatan.

isma said...

Kite terlalu sibuk memilih dn melabel seseorg sbg bukan seorg shbt yg baik.tp kte tidak sibuk menjadikn diri kte sbg shbt yg baik kpd semua shbt2 kte ataupun cube mnjd shbt kpd musuh2 kte.

Marilah kte menjadi shbt yg baik dn setia kpd kwn kte.disaat die cube menjahanamkn kte.kte msh trus berusaha membawa die kearah kebaikan.disaat org membenci die.kte masih trus setia menemani die.disaat die ditimpa musibah.kte tidak bergembira.malahan kte turut bersedih.kte sentiase mendoakan agar die berubah.kte mendoakan agar musibah tersebut menyedarkn die.kte sentiase dn xkn penah putus asa utk bershbt dgn die.dn yg paling pntg kte xmemburukkn die.jika tdk kte sndr akan jd same seperti die.bkn kte membantu die jd baik.malahan kte terpengaruh n jadi mcm die.

Mcm bagus plak aku nih kn.huhu.sekadar renungan n peringatan bersama.mmg ssh utk dilakukn.tetapi perlu dilakukan.

Sekian terima kasih

p/s: sekali lagi aku rs mcm elok aku wat blog sndr.tp kalo wat blog sndr aku xtau nk tulis ape.heheh.sampai 4 aku kerat komen aku.huhu.sori sis.tersemangat.huhu

mokteh said...

ko macam sedang menghadapi masalah Fren-go-ship
huk2...sabar banyak2...kalau kamu ada kawan yang macam tu ellok le jauh kan diri cepat2...bukan nak jadi batu api...tp itu langkah terbaik

well...recently aku pun d masalah yang hampir sama...kawan yang da 3 taun bersama2 ngn aku (actly rumat dan juga kosmate)
bayangkan...betapa selalu nya kami bersama2...
but now aku macam da tak tahan...sebab dia slalu sangat dah tinggalkan aku untuk lelaki-lelaki yang padahal slalu bawak masalah kat dia

hari tu gile2 kot aku nanges depan dia...1st tyme...(actly 2nd tyme..3 taun dulu penah gak aku nanges sebab dia. tp yg tu bukan depan2)

kami keluar men boling same2...lapar same2
tbe2 otw balik tu boleh dia nk g isi perut sendiri ngn lelaki dia
tinggalkan aku kelaparan sorg2...

huu...ikutkan hati aku tak mau rapat sangat ngan dia lagi..tp...takpelah...aku tahan...since kitorang ada 1 sem je lagi bersama2

mekMizah said...

MYE : huhu. itu la. mmg la kdg2 susah kte nak terus terang dgn kwn baik ni, tp still ade cara kan nak ckp mcm mane. yg aku taak phm nye, kenape ckp belakang dgn org yg kte rapat jugak? pastu tambah2 biar nmpk kte ni itu la ini la. aku stress dgn org mcm ni. padahal die tau perangai kte mcm mana, siap title bestfren tu die yg bagi. aku tak paham. huuu

mekMizah said...

MUNE : ehe.blog la tmpt musuh kte korek psl kte kan. kan. kan.

mekMizah said...

ISMA : huh.pjg btol ko punye celoteh kan.thanks aku hargai.
tp satu je aku nak tanya.adakah diri kita sendiri mampu untuk menjadi semua itu?mmg kita kena mencontohi yg baik, kena mengikuti yg baik, berbuat juga yang baik. Tapi sebagai insan biasa, kdg2 semua itu kita boleh lupa, bila kita marah dan teraniaya.

Kang aku sebut teraniaya, ko bukak pulak cte Nabi kena anaiaya dulu lagi teruk.fine.

Apa pun aku cuma nak state kan kat sini, aku buat post ni sebagai berkongsi rasa dan buka mata org supaya hati2 menjadi kawan atau berkawan je.

But then, thanks utk pandangan ko yg terlalu pjg ni. haha. :)

mekMizah said...

MOKTEH : sedihkan ada kwn yg mcm tu.die tak penah terpikir ke rasa bersalah buat kita mcm tu.tinggalkan aje bila dia ada org lain.

Pastu lagi sedih, kenapa kita still care jugak psl die nak mkn if dah takde sape nak mkn ngn die, kenapa kita still care nak teman if dia nak pergi mana2.. huu..

tp bile kite sorg, ada die kesah?
takpela mokteh, kali ni hari dia.kita bersabar.bersabar itukan ALLAH sayang. :)

mekMizah said...

hee.. utk korag semua.maapla aku kena komen balik satu2, sbb memasing pun panjang. ngeee... btw, thanks for sharing ur experience.

Mari kita bersabar!

melur natasha said...

aku memang kwn kesayangan sampai akhirat kan mek??

mekMizah said...

MELUR : Iya daling.ko kan supportive bra aku.asalkan ko nak tunang or kawin aku tau dulu, kalau tak! nahas ko. hahahaha.

Miss you :(

Teh.haha said...

mek... aku rs Life is part of learning. Life ni xde y mudah. mesti terduduk n berdiri. Berdiri mungkin sometimes xtegak :)

Sebab aku pun penah juga jumpa org n aku sanggup xde kawan dari ade kawan yang mcm tu. n aku juga stuju bia da kawan 2 kerat, sbb yang sikit itulah kita tahu TRUE FRIENSHIP dia. :)

kita pun bukan bagus sgtkan, tapi beragak2 r. betul x?

mai, aku da pos da hal ni kat blog n memang aku tahu dia baca n aku memang nak dia tahu ap aku rasa, ko lepaskan je, lagi sodap wei... :)

mekMizah said...

TEH.HAHA : btol2.huhuhu.kte belajar dari apa yg berlaku, so that kita akan pandai 'sendiri'. :)
lebih berhati2 semua. huhu.

mune said...

wow. panjang isma post. syabas. bleh la isma wat blog sendiri. saya sudi jadi pengikut =x

umm... ye, betul kata isma. tak adil buat mereka yg takde kawan. tapi kan... semua orang ada kawan masing2. dan dalam geng masing2 tu, dorang dianggap baik. umm... pernah tak korang tgk geng yg korang anggap teruk tapi ukhuwah dorang ngam habis? ha... itu lah yg cuba saya sampaikan. so, sape2 je leh ade kawan dan dianggap baik dalam puak mereka biar pun mereka hebat dgn benda tak elok. hmm...

2ndly, yelah. still rasa kejam utk memilih kawan walaupun A yg kenal B dah warn awal2 yg B tu perangai nya macam tu macam ni itu ini blablabla. so, berdasarkan pengalaman saya sendiri yang sakit hati giler2 knal ngan manusia "spesis aneh seperti B", saya sarankan kawan2 jgn terlalu percaya orang. sbb byk orang yg suka hipokrit, talam bermuka2, dengki, etc.

ps: sorry isma sbb pandangan kte berbeza. mungkin sbb saya dah pernah rasa sangat down mengenali orang2 yang saya dah diberi amaran utk tidak berkawan dgn mereka tapi saya masih jugak berprasangka baik dan jadi manusia bendul. zassssss... ble dah kena... err... tahla. rasa macam malas nak kenal orang spesis tu lagi. sekian time kasih

Anonymous said...

nais post....
but maybe kawan kite jd teruk sbb diri kita.
maybe juga ade sebab kenape kawan kita jd macam tu.
munkin kite dah lame kawan dengan die but end up kite ade kawan laen.
n kite lg rapat dengan kawan baru kite tu.
kadang kite nak sangat orang jage hati kita.
tapi kita tak sedar yang kite tak menjaga hatinya juga.
mungkin juga ape yang kita rasa sana mcm kawan baik kita rasa.
mungkin juga kita bukan kawan yang terbaik untuk dirinya.
dan kita tak boleh buat kesimpulan kawan yang berada dekat dengan kita adalah kawan yang terbaek untuk kita.
sudah pasti ada juga sikap kita yang tidak disukai rakan kita.
kesimpulannya, kita juga bukan lah kawan yang terbaik untuk rakan-rakan kita.kita tidak sempurna begitu juga rakan-kita.

mekMizah said...

MUNE : aku setuju dgn ko tu. aku paling tak suka bila ada org yg provok kate org tu ini la, itu la.padahal org tu takde buat salah apa pun dgn kita. Kalau aku, selagi org yg dicakap2 tu tak buat apa2 hal dgn aku, aku akan go on berkawan dgn dia as long as die tak buat hal dan mmg terbukti sebenarnya dia tak sama pun dgn apa yg org lain ckp kan hal dia.

Ye lg satu masalah bz body ni kita tak boleh nak tolak. org sekeliling sebuk nak tau itu ini, kalau nak tau sebab dia CARE itu ok. tp kalau sibuk so dat nnt ada bahan utk disebarkan, tu kasi tgn lagi bagus.

ok fine.semua org tak perfect.we do the wrong too.

mekMizah said...

ANONY : thanks for the komen,but kalau boleh state ur name or at least nickname.

Ok, aku mmg bukan nya pandai sgt bab2 hal bagaimana menjadi kawan yang baik. semua di atas base on my experience je.
and I'm also not a good fren.
sumtimes kita terpaksa menjadi selfish just because nak jaga hati sendiri, kita cepat meletakkan salah dan punca masalah di bahu org lain.. kita kdg tak perasan, tp kita terbuat, dan akhirnya sampai ke sudah masalah tu kita tetap tak nampak yg sebenarnya punca nya dari diri kita sendiri.

mmg manusia tak sempurna, tp tuhan menganugerahkan akal fikiran supaya berfikir, kita diberi sense utk detect mana salah mana betul..

semoga tuhan sama2 tunjuki kita jalan yang benar, supaya tidak tersalah mmbuat pilihan.tak tersalah memilih jalan. :)

Anonymous said...

salam..
kita mungkin tak mengenali satu sama laen.tp sy selalu jd silent reader awk.( i like the way u rite).
kadang2 orang kawan dengan kita ada sebab kan?
tak semestinye die kawan dgn kite mmg die nk kawan dengan kite.
orang dekat dgn kite sbb kite ade benda yg boleh menguntungkan die.
lumrah dunia orang bercerita pasal kita kan ?
saya pasti semua org pernah mengata pasal orang lain.tak kira la baek atau buruk. biasanya orang lebih suka bercerita yang buruk dr yang baik.
satu nasihat dari saya yang tak berapa pandai berkawan,

Hidup Sederhana (Basikal Tua)

Riang hatiku badan bertuah
Punya teman yang comel dan manja
Berjanji akan selalu bersama
Menemani ku setiap masa

Aku hidup serba sederhana
Tiada harta tiada rupa
Hanya yang ada budi bahasa
Harta sekadar basikal tua

Orang biasa basikal tua
Orang biasa basikal tua

Walau kemana ia meminta
Kubawa dengan hati yang bangga
Senang melihat ia ketawa
Duduk di palang basikal tua

Aaaa Aaaa Aaaa Aaaa

Biar pun hidup aku begini
Berbasikal setiap hari
Namun hatiku riang selalu
Tiada hutang datang mengganggu

Angan-angan ku disuatu masa
Basikal kan ku tukar kereta
Tapi kekasihku tidak setuju
Mungkinkah dia rasa cemburu

Orang biasa basikal tua

Aaaa Aaaa Aaaa Aaaa

p/s:lagu ne ade kaitan kot.

lastly, let me remain as anonymous....berkawan biar seribu dan perangai kita dan kawan kita biarlah 5 ribu lebeh baik..
wasalam.

mekMizah said...

ANONY : thanks for the nice song Basikal tua tu, tu lagu kan?kalau tak silap saya.

Yep.kdg2 org berkawan mmg ada sebab.tp sebab tu tak mesti mcm utk kepentingan sendiri.mungkin sebab nya sebab nak kenal?mungkin sbb nya nak tumpang kesenangan?mungkin sbb nak share ilmu?
smua tu bergantung pada hati dan niat sendiri.

tp sebenarnya, kalau kita betul2 iklas, tak mesti kena ada sebab utk berkawan.Pernah kwn saya tanya, kenapa selama ni berkawan dgn dia? heh. apa saya nak jawap? seriusli, sy takde sebab, sebabnya kami berkawan kerana takdir Allah.berjumpa tiba2, boleh ngam, kami kawan. mudah kan.
tp kenape mesti mahu bersebab utk berkawan?

saya pun tak pandai berkawan.huhu.

ok.itu terpulang,hak anda.terima kasih sbb sudi jenguk blog tak seberapa ni.:)

HanEm Manje said...

urgh..am i too late fer this?? its look like da ramai sangat komen

**down** sbb sume komen pepanjang...hmm~

btw..aku nak cakap siket je la...da byk sangat perangai org yg aku da nampak...n yg pasti...sume org perangai tak sama...

like ur other post pasal LIDAH tu...ada yg masam masin pahit basi sume...well...kawan2 pon ada gitu...

manis: best friend **aku** kan? hehe =D...pasan lak...but for me u r one of my best best best friend..=)

masin: kawan sbb ada kepentingan...well..ko pon da byk jumpe org macam neh...

pahit: kawan yg da lame...trust dan sewaktu dengannya...tetiba he/she backstabbed kita...its teh most sad thing happened..u noe..n i noe too...sbb aku pon penah rase...

basi: she is so yesterday **remember this syg**

ehe...well..i noe y u did this post..and seriously...aku pon da byk kali perati perangai si dia...tak ubah macam talam 2 muka **masok ke peribahasa neh??** haha..aku pon da mantok neh...before tido singgah jugak blog ko...

sudah la...da org tak appreciate friendship yg da dibina...baek kite buat biase2 je ngan die...becakap bile perlu...bertegur bila jumpa...etc...sbb tanak plak dapat dosa putuskan sahabat kan...cuma kita berdoa je la mintak dia sedaq perangai dia...insyAllah..

btw...we are all here **5 of us** for u...

p/s: i'm glad n sangat happy kita dapat jadi rumates..hehe =D

mekMizah said...

HANEM : *hugs*! uhhuhuu..
thanks dear.aku mmg tacing bab2 persahabatan.bagi aku, aku lebih menghargai yg selalu ada ketika susah dan senang.thanks byk2 sbb ko selalu ade ble aku perlukan. tp plg tharu ko dtg kenuri abg aku siap tolong mak aku... itu paling aku takkan lupe. takkan.

yep, aku mmg dah realized.takpe, aku ttp akan mendoakan dia pun sedar semua ni. berubah demi masa depan, dan bukan demi aku. aku tak nak la plak die idup susah akan dtg.

even die buat mcm2 pun, the good part die still aku ingat dan appreciate.tp kesan hitam yg die tinggalkan i'm sori to say, ianya ttp di hati, tp honestly takde la berdendam.

cuma dijadikan pengajaran.

fuhhh.. lege sket hati.
selama ni aku pendam je.betul la org kata pendam mmg tak good utk kesihatan.hahahha.aku makin gemuk kot asek mkn jek akibat stress nak puaskan hati semua org.(cam poyo plak) haha..

ok! ape pon.i love u.love u so much.thanks for coming into my life.huhuhu..

may ALLAH bless our friendship. AMIN.

cikmune said...

alamak. adakah kte gemuk sbb bnyk memendam rasa? kekekeke...

mekMizah said...

CIKMUNE : heh,spisis kuat mkn mmg boleh GEMUK sbb stress sakit ati.hahaha..

isma said...

assalamualaikum

tp aku gemuk bkn sbb stress mkn bnyk eh.wakakaa.aku xstress.cume aku xleh tgk org xhbskn mknn.membazir.xelok.wakakaka.terngaku gemuk plak.ces.

ble berckp ttg kepuasan hati atau tidak ni kn.aku suke konsep begini.

"kita xkan mampu buat semua org berpuas hati dgn kte.tapi kte mampu utk berpuas hati dgn semua org"

konsepnye mudah.ble kte benar2 paham dn yakin bhw segala2 yg terjadi dimuka bumi ini xlari dr pengetahuan dn keizinan Allah.semua yg terjd dh tertulis.so kte secara automatik akan redha dn menerimanye dgn hati yg terbuka.

konsep lain ialah.hidup ni xlame.ape kate kte enjoy.wakakak.itu konsep yg salah sbnrnye.sbnrnye aku nk ckp hidup ni xlame.so sakit hati, marah2, dendam2, sume tu buang mase dn buang tenaga.dr kte xleh lupe kjhtn orrg kt kte baik kte igt kjhtn kte kt org.xpun baik kte hafal quran.so gunekn ruang igtn tu utk igt bnd yg lebih penting.cewah.

knapela aku asik mcm bgs je kalo ckp kn.sbnrnye bkn ape.ble kte nasihat org.sbnrnye nasihat tu utk dr kte sndr.sbb kte org pertama yg akan dgr or bace nasihat tersebut.sbb tuhla islam soh amar makruf nahi mungkar.org tu kalo die nk wat jht die tetap wat jht.so knape kte nk kene cegah die?sbbnye kalo kte xcegah die.xnsht die.kte sndr xdgr kate2 nshr dn cegahan.lame2 kjhtn yg org lain wat akan menular kpd kte.so kte plak yg akan wat suatu hr nti.so same2la kte nasihat menasihati.

sekian.

wassalam

mekMizah said...

ISMA : thanks again for ur opinion.=)
aku dah tak tau nak kate ape dah. hehe.

cikmune said...

ekekeke...
baiklah encik isma. takpe, kte sama2 geng gemuk. ops. bukan gemuk, cute je kan kan? ;)
apepun, tol3, buang karan je nak igt kat manusia2 yg tak patut diingat itu. so, any idea utk flush ingatan? =x

mekMizah said...

MUNE : heee, yeaa! kte cute je.hahahah..

tak yah flush ingatan, kte amek jd perisai jekk.. so that kte selalu tremind supaya jgn jadi mcm org2 seperti ituu...........

Newer Post Older Post Home