Monday, April 05, 2010

Tudung kepala bukan macam tudung saji, boleh on-off sesuka hati.

bawah tudung saji ada makanan, bawah tudung kepala ada?

aloh.. aloh.. sweetnya..

It is about tudung. yeah. Lama dah aku rasa kurang best pasal isu tudung ni. Aku bukan la ustajah mahupun seorang yang terer bab-bab agama. Tapi orang kata, basic tu ada. Selagi Allah berkehendak, selagi itu foundation itu kukuh. Tapi tak bermaksud kalau Allah tak berkehendak, kau boleh buat sesuka hati kan?

Well, aku sedikit terkilan plus sedih plus tak tahu nak cakap apa bila tengok kawan-kawan pompuan aku yang asalnya bertudung tiba-tiba eh! mana tudung kau..? Yeaa.. yeaa.. itu la persoalannya. Bukan nak jadi badan-sibuk tapi itu macam nature kita sebagai sesama Muslim. Tengok tudung kawan tu hilang mesti pelik tu mai datang jengah pikiran and sorry to be a so-called busy-body-type of people. Kau yang paksa. ngeh.

Bukan tak open-minded, tapi open-minded also has its limitations, ok my dear.

Bagi aku, if memang dia tu tak pakai tudung dari awal kita kenal dia, itu ok la lagi dari yang kita kenal masa pakai tudung paras bahu (heh, tu sekolah teknik aku, kalau tudung pendek nanti kena gunting dgn PKHEM), pastu bila cek-cek gamba tgk-tgk update contohnya kat fesbuk, umakk-aii.. ilang dah. Takde. (ini kes stalk-stalk kat fesbuk la neh.hahaha). Apa lagi kalau yang pakai tudung labuh separas siku, pastu tup! rambut sekarang dah jadi blonde. Haih, makin pening mata nak tengok.

Kalau yang masa kat sekolah je pakai tudung tu, aku faham jugak la mungkin or maybe dia memang tak pakai tudung, mak dia tak suruh ke kan, sebagai menghormati rules sekolah dia pun pakai la. Tapi sebenarnya kat luar dia tak pakai pun. Ok fine. Itu terpulang la.

Itu mungkin kes subjek Pendidikan Islam kat sekolah tu tak berapa berkesan kot kan. Sedapkan ati.

Tapi kalau yang kawan-kawan kau dari sekolah Arab, dari Universiti Islam macam mana? Sekolah yang belajar tentang Fiqh, Tauhid dalam bahasa Arab, siap ada qiamulail, baca ratib al-attas setiap rabu malam, yassin memang tak miss malam khamis, then  Universiti yang belajar Fardu Ain, Islamic studies dua tiga subjek tu... Ya, itu aku heran kan sangat..  terlalu.

Takkan nak bagi alasan, hidayah tak sampai-sampai lagi? come on la. Hidayah tuhan itu kalau tuhan tak bagi, hamba-Nya yang sedut udara setiap hari untuk hidup ni la sendiri kena cari. Well, I must say it, tak malu kah lagi kamu pada sekililing alam?

Aku ada sorang kawan ni. Truly aku kenal dia from beginning pakai tudung. Molek je. Memang cun pakai tudung kepala. Ok. Dijadikan cerita, aku tertengok (memang sengaja akceli) gamba-gamba dia latest kat friendster kot masa tu. Hahh! terkejut. Dia ada boifren baru, ok.. itu good news la kan setelah sekian lama berduka lara dgn kisah cinta lama. Yang hal tak bertudung siap berkepit dgn ehem tu, aku tak boleh nak stand dah. Aku dgn cepatnya terus komen gamba dia.. "X, awk bukan pakai tudung ke dulu?.." well, itu saja mau perli kan. Guess what? lepas tu terus dia delete aku from frenlist dia. Hahahaha... apakah maksudnya itu?????? Bila aku story kat Ustad aku, dia cakap.. "kau ni, patutnya ko cakap camni.. ehh lawa rambut sekarang, kenapa tak warnakan kaler terang sket, baru la lagi cantek...." adeh.. patut la delete aku kan.

Aku tau bila aku bangkit kan hal ni, mesti ada yang cakap, wehh... itu hak masing-masing la. Itu antara dia dgn tuhan la. Itu bla.. bla.. bla... oh.. itu sangat lame ok. Aku as kawan dah tak boleh menegur ke kalau kawan kita salah? Kalau sesama kita pun dah tak menegur, memang hidayang tu makin susah la nak sampai. Lu pikir la sendiri.

Lately, aku baru dapat kontek dgn geng-geng sekolah arab aku. Honestly, aku sedih tgk diorang. Bak kata kawan aku yang same-same pindah sekolah sebab hal-hal tertentu, dia kata.. yang stay sampai form 5 tu la yang tak pakai tudung sekarang kan.. ohooo! aku setuju sgt dgn statement tu! apa sudah jadi sebenarnya?

Memang tudung sebagai menghormati peraturan sekolah ke? bukan mengikuti suruhan agama?

Masa aku PKN dulu lagi la plak, ada yang tak bertudung time kat kem, tapi bila pergi modul pembinaan karakter dgn kenegaraan, eh.. dia pakai pulak tudung. Sweet je tudung terletak. ITU LAGI LA PELIK KAN. haha.. bila aku tanya kenapa, bagus je dia jawap, tak nak ada line kat tepi muka. Ye la, kalau pakai tudung kat kem bila sunburn for sure la ada line, nanti dah tak cantik. WTH.. la.. boleh hilang la kesan tu. hahaha.. aku yang burn teruk ni pun rilek je sampai sekarang line tu tak hilang. haha..

Ada gak merata-rata aku baca, orang kondem pompuan bertudung ni tak semestinya baik. Yep. Memang la tak SEMESTINYA baik. Itu bergantung pada individu la. Ke mana hala tuju dorang. At least, kalau bertudung kurang sket nak buat benda tak baik kan? Nak masuk club of kos tak boleh kan? heh.. tapi masuk pusat kareoke mungkin la boleh lagi. Sikit-sikit tudung tu ada gak la motif untuk prevent perangai sendiri kan?

Kalau nak bincang isu bertudung ni memang komplikated. Itu semua depends on hak masing-masing. Since sekarang banyak pulak isu mempertahankan hak masing-masing kan. People voice are right kan. Sebab tu semakin lama isu pompuan pakai tudung ke tak, dia pakai tudung ke tak before ni, terus-terus menjadi hal yang dipandang remeh oleh umat Islam hari ini. Semua nak jadi open-minded sangat kan. Ha, hamek!

Tapi aku tetap sedih. Macam senang sangat tudung dibuat main. Rasa nak pakai, pakai. Tak nak pakai sudah. Lagi sedih kalau yang pakai just untuk menghormati any particular function je. Lepas tu bertebaran rambut anda. hu-hu. Jenis on-off ni paling aku tak paham. Sila la faham kan aku apa korang punya alasan?
ini bukan tudung. from here.

ingat bertudung tak boleh bergaya ke?
[photo credit to gugel] 

Ok aku nak tanya kepada lelaki Melayu Islam,
korang nak awek bertudung ke tak?
korang nak wife bertudung ke tak?
give me some reasons for your choice.


biar la ini menjadi peringatan bersama.
takut gak nak cakap lebih-lebih,
nauzubillah, jgn jadi kat kita.

44 comments:

mune said...

ala. kan best kalau boleh click "Like!"

"Ada gak merata-rata aku baca, orang kondem pompuan bertudung ni tak semestinya baik. Yep. Memang la tak SEMESTINYA baik."-mijah

but at least yang pakai tudung tak confirm rambut akan dibakar api neraka kelak kan kan??? yang tak pakai tudung plak kan dah confirm akan dibakar! ;P

rAmiZa.mY said...

huhuhu aku pn stuju mek..
even ak xpkai tudung(lagi), ak kesian kt yg on off tuh..
pastu aku takot jd cam dorg..haha

mune said...

on off kalau sebab praktis baru2 pakai tudung ok je kot. sbb dulu saya pon praktis dulu sebelum kekal melekap tudung atas paler. :)

mekMizah said...

MUNE : betul tu cik mune........saya sokong!! at least ada kebaikan yang kita dapat kan.. :)
hah yang baru belajar pon at least dia dah ada niat nak berubah, baru nak belajar dan will end up PAKAI TUDUNG kan. kan berniat utk buat baik pon dah dapat pahala... baguss.. tahniah cik mune!!

mekMizah said...

MIJA : itu la, golongan on-off ni tak bape nak paham aku apa sebab diorang mcm tu..
takpe, mungkin satu hari nanti terbuka ati ko nak pakai tudung.. :)

mune said...

mijah, dah usha ke blog kte yg blogspot tu. ada alkisah panas. kekeke... mesti mijah lom lupe kes dulu tu.. heee

AINI NORAINI said...

btol2...aku sokong ko...
sekarang macam2...
mcm yg ko ckp tu kan...

"Ada gak merata-rata aku baca, orang kondem pompuan bertudung ni tak semestinya baik. Yep. Memang la tak SEMESTINYA baik."

"At least, kalau bertudung kurang sket nak buat benda tak baik kan?"

memang betul..kalau bertudung..at least terjaga tatatertib...insyaALLAH

d3tergent said...

buat jahat + free hair = 2 dosa
buat jahat + bertudung = 1 dosa

hehehe bleh xgitu? ;p

mekMizah said...

MUNE : hehehe... jap aku p baca!! ok dah komen. huhu..

IRA : kannn... ko pon setuju kan dgn aku, glad dat ko ckp camtu.. huhu...

mekMizah said...

DETERGENT : ohh i like ur equation ni!!
nice one beb.. huhu

Anonymous said...

hihi...wassalam, hello guys..ni just pndangn aku sbg sorg lelaki..for me, andai aku nk cri awek or bini semestinye aku nk cari yg bertdung, sbb ape? once dah kawen, sang suami akan btgugjwab atas isteri nye...kalu open kepla bini die n org tgok and trangsang, sah2 sang suami yg bdosa...apath lg yg lebih2 tu...then, aku pnah ckap kat kak aku...actly, kaum laki2 ni leh hormat pd pompuan yg pndai jga tudng die..sbb, tdung antra menda yg pling sush nk jga...yelah,xsume org pkai tdung dlm umah kan time ade bukn mhram nye...but if die leh jga tdung die time tu, akan terbit satu rsa hormat kt pompuan tu...and aku lak nk tnya, sbb kak aku ckap pompuan ni leh hormat laki2 yg leh jga smygnye bukan? sbb kak aku ckap, laki2 ni mudah sgt nk gi smyg...bukn perlu nk pkai telekung n stuffs...just go n smyg(alhamdulillah)..betolkan saya andai salah..:)

arep said...

hihi...wassalam, hello guys..ni just pndangn aku sbg sorg lelaki..for me, andai aku nk cri awek or bini semestinye aku nk cari yg bertdung, sbb ape? once dah kawen, sang suami akan btgugjwab atas isteri nye...kalu open kepla bini die n org tgok and trangsang, sah2 sang suami yg bdosa...apath lg yg lebih2 tu...then, aku pnah ckap kat kak aku...actly, kaum laki2 ni leh hormat pd pompuan yg pndai jga tudng die..sbb, tdung antra menda yg pling sush nk jga...yelah,xsume org pkai tdung dlm umah kan time ade bukn mhram nye...but if die leh jga tdung die time tu, akan terbit satu rsa hormat kt pompuan tu...and aku lak nk tnya, sbb kak aku ckap pompuan ni leh hormat laki2 yg leh jga smygnye bukan? sbb kak aku ckap, laki2 ni mudah sgt nk gi smyg...bukn perlu nk pkai telekung n stuffs...just go n smyg(alhamdulillah)..betolkan saya andai salah..:)

arep said...

oh sory, dat anynomous is me...arep..

mekMizah said...

AREP : yeee.... thanks arep! aku suka statemen ni. Pakai tdg kat rumah dgn ada abang ipar mmg sgt2 mencabar. Aku experience itu. Tp org kata alah bisa tegal biasa. Kalau iklas, semua nya beres. :) syukur ada lelaki yg pandang itu sebagai satu penghormatan pada perempuan.

And yes exactly! aku setuju dgn kakak awk tu. perempuan mmg akan hormat, sng cte, mudah jatuh hati ngan laki yg jaga solat. ohh.. itu semestinya. Mcm mana kalau tak solat tp nak bina keluarga? betul tak? tiang tak ade.

♥ Yuslin Kamal ♥ said...

aha...biasa la tu ZAZA.. yang tak bertudung tu perasan rambot dia cantek. Cantek la sgt.. sampai bila je kau cantek! Jangan lupa neraka menanti. Hangus rambut kau! Nah..blonde!

mekMizah said...

YUYU : marah bena nampak nya ko.. hehe.. :) takpa, kan dia kata, ANTARA DIA DGN TUHAN. mungkin dia rasa tuhan syg lagi kat die sebab bagi dia hidup sampai sekarang. mungkinnnnn... mari doakan mereka.

♥ Yuslin Kamal ♥ said...

marahla..hihi..ada gak member aku mcm tu.. kecoh nk show rambut dia yg xctk. nyampah!

mekMizah said...

YUYU : spisis show-off ni mmg lagi satu aku heran!! ahh.. mungkin kene kupas isu ni plak pasni.ape pendapat anda? hahaa

isma said...

assalamualaikum

firstly, kupas jgn xkupas.hahahah

suke aku isu ni ble org pompuan sndr yg bukak.sbb rsnye dh pnt kalo bukak org pompuan yg melawan.so elokla org pmpn sndr yg bukak.same2 lawan ktorg org laki tukang tgk.muakakakak.bkn tgk sj2.jd pendamai.heheh

sbb ko ym soh komen kn.bajed permintaan aa plak.hahaha.ni aku nk komen gak.

bg aku beberapa faktor yg org xtau n xnk amik tau.sbb tu die jd bodoh sombong yg cakap ape yg die wat urusan die dgn tuhan.

1.die igt n berpegang pd ayat "tiada paksaan dalam islam". so die ckp xde paksaanlakn.tu kebodohan terserlah yg nyata.samela mcm ko nk jd rakyat malaysia beb.xde paksaan.tapi once ko adelah malaysian.ko kene ikut ape segala undang2 malaysia.samela mcm islam.nk msk islam xkene pkse.masuk islam ko kenela wat ape islam soh walaupun ko rs terpkse.sengal.huhu

2.dlm islam, prinsipnye amar makruf nahi mungkar.so dh ko wat mungkar.kite2 yg prsn n sdr ni surela kene tgr.ajak wat yg maaruf.klo kte yg sedar ni xtgr.kan kte xwat amar makruf nahi mungkar tuh.kte dh jd subahat.

3.die lupe pada bencana alam seperti tsunami kot.die igt org yg mati time tsunami tu org2 yg wat jht jek.die pun lupe kot yg bncana alam juga merupakan balasan dn perigtn dr Allah.so org2 mcm nihla kte nk bg diorg sdr yg diorg wat salah.kte sume akan kene bencana.sbb tu kte tegur.sengal tol.

4. kte tgr die jgk sbb kte tau nti kt akhrt sume org2 yg wat salah n xdtegur akan mule cari point.menuding jari kt org2 yg kenal die n xtegur die.so samela dgn minah2 atau mat2 yg xnk tutup aurat nih.nti mulela point mak bapak.point adik brdk.poin kwn2.sbb die kwn ktela kte xnk die point kte.b4 die point kte meh kte sepak die skit bg sdr.huh.grg tol aku.

5. org yg xtutup aurat ni die rs umur die panjang.sepanjang highway PLUS.sepanjang kacang panjang.wakakakak.kcg pnjg pn makan2 jd pendek n hbs.maunye org tu telan sekali dh hbs trus.heheh.xde kaitan.org yg xttp aurat ni die lupe.mati itu tibe2.die xbc paper kot.mati itu dimane2 n tanpa diduga.baik ko mati dlm perjalanan menginsafkn diri nk beli kain tudung nk dipakai drpd ko mati tggu seru nk pki tdg.seruan pakai tdg tu dh lame dh ade.dr ko xlahir lagik.pekak ke woi.huhu.emo.

bnykla lagi faktor lain.ape2 pn aku stj dgn korg2 diatas.xtutup aurat dose lain.wat jht dose lain.ko pakai tudung labuh + jubah sekalipun wat jht.ko xde salah sbb xttp aurat.kalo nk tggu baik br nk tutup aurat.ni aku ckp KO XKAN JADI BAIK PUNYE.so sampai mati ko xttp aurat.


emo sungguh aku.emola beb.org pompuan merungut ssh pakai tdg.ssh tutup aurat.mcm mane sshnye rs nk ttp aurat.ssh lagi org2 laki ni nk kawal nafsu ble tgk korg xtutup aurat.dhla nk kawen skang ni mahal.org2 pmpn plak tayang2 sane sini.nk pegang xleh.tgk jek.terseksa oooo.wakakaka.

masuk bab lain plak.aku igt dh mcm same pjg dgn entry plak komen aku.baik bukak blog sndr camni.hahahah

okla saudari hamizah.selamat berjuang.

assalamualaikum

jedashygalong said...

hmm..
walupun sye bukan lelaki.
sye nk beri pendpt.
abg sye yg pelik pernah berkata:
lelaki kalu maw carik awek akn lebih afdhal
yg rmbutnye bebas, tetapi bile ingin mencari
teman sehidup semati; pastilah yg bertutup litupnye
sbbnye mudah: kalu wanita yg bertudung ini senang sikit nak ditarbiyah dn dibentuk sbb die spt sudah ader *basic la. tp klu mrk yg *bebas, sudah spt susah utk dilentur. nnti lgi ditegur berangin jdinye. foundation utk mndpt ank yg soleh/solehah pon berkurgn.
tp bg pndpt sye: seharusnye, dua2 pihak haruslah selevel; jgn yg isteri shj tudung litup, tetapi suaminye rambut karat, pkai hot pants. tidakkah pelik. sesungguhnye, ayat Allah itu adalah benar, " perempuan2 yg keji utk lelaki2 yg keji, dn lelaki2 yg keji utk prempuan2 yg keji, sedangkn prmpuan2 yg baik2 adalah utk lelaki2 yg baik2 & lelaki2 yg baik utk perempuan2 yg baik (pula)....(an-Nur, 26)

mekMizah said...

ISMA : heh. mmg ko patut bukak blog sendiri. Well, itu la. masalah2nya btul la apa yg ko state kan tu. Susah nak sedarkan kalau kesedaran takde sendiri dlm hati dorang. Aku pun tak berani sgt nak ckp lebih karang kena cop "ehh...ko ni mcm la baik sgt.." kira2 nya mcm tu la..

Tapi apa agaknya perasaan on-off tu sendiri?


harap-harap perempuan seperti ini terbuka la hati dorang satu hari nanti. Dan mintak jauh tak terjadi pada diri dan keluarga sendiri. AMin..

mekMizah said...

JEDA : yea.ayat Allah itu adalah benar, " perempuan2 yg keji utk lelaki2 yg keji, dn lelaki2 yg keji utk prempuan2 yg keji, sedangkn prmpuan2 yg baik2 adalah utk lelaki2 yg baik2 & lelaki2 yg baik utk perempuan2 yg baik (pula)....(an-Nur, 26)

yg hot pants nak bini bertudung litup tu mmg nak kene kasik kain sambung dulu seluar kot.. kenape ek ade org yg mcm tu.. haih.

rAmiZa.mY said...

hahahaha takot ak komen blog ko mek..

tbuka hati, insyaAllah...
ko doakan la lg cpt =)

mekMizah said...

MIJA : hehe. dorang ni emosi plak. aku pon takot.hehe.

insyALLAH.. it will be someday..... ok dear... :)

arep said...

bile sebot pasal tsunami, ade sorg teman penah bgtau...die pnah ikuti satu ceramah ust yg gi acheh...die kate, die dpt tgok org2 islam ade yg terkorban still masih dlilndungi aurat nye...n bila ust tu tny org tmpatan, dorag ckap arwah2 yg masih btutup auratnye nih masa hdup jga auratnye...masyaAllah, menunjukkan org yg mnjga aurat ni akan dipelihara auratnya oleh Allah walaupun dah diambil nyawa...:)

AINI NORAINI said...

alaaa...nape komen aku smlm tak kuaaaa....=(

mekMizah said...

IRA :

AINI NORAINI said...

btol2...aku sokong ko...
sekarang macam2...
mcm yg ko ckp tu kan...

"Ada gak merata-rata aku baca, orang kondem pompuan bertudung ni tak semestinya baik. Yep. Memang la tak SEMESTINYA baik."

"At least, kalau bertudung kurang sket nak buat benda tak baik kan?"

memang betul..kalau bertudung..at least terjaga tatatertib...insyaALLAH

(bukan yg ni ke IRA?)

mekMizah said...

AREP : "masyaAllah, menunjukkan org yg mnjga aurat ni akan dipelihara auratnya oleh Allah walaupun dah diambil nyawa...:)"

YA ALLAH.. Nauzubillah..speechless membaca.. huhu.

mune said...

mijah, tul2. bab kne cop "ko pk ko baik sgt ker?" tu dah salu dah kne. mmg la kte ni tak baik pon. tade plak kte kata kte ni baik. tade plak kte soh dia wat pape pon kne cop camtu. hahahhaa! sengalkan?

rasenyelah kan, orang yang camtu, ada mental disorder. dia rasa dia yang betul (buat jahat, tak pakai tudung, berhati busuk, suka lagakan orang). bagi dia, yang buat baik ni semua berlakon, kolot, out dated, bodoh, berlagak, etc.

ps: mijah sempat baca ke? smalam kte remove pada jam 3pagi kot. sebab anak munyet bergayut tu sakit hati. huhuhu... terasa sendiri padahal tak tulis pon name dia. siap nak suka hati mainkan maruah orang. dia ingat dia sape. nak mampos agaknya. (marah dan sakit hati sampai rasa nak bunuh orang)

isma said...

sabar sis.sabar.jgn bunuh org.sian die xsempat taubat.hehehe.

lagi satu kn.xelok ckp org anak munyet.sian die.jht2 die pn die msh saudara kte.huhu

islam ni sgtla indahnye.kte xdisuruh benci kpd org yg berbuat jht.tp kte disuruh benci kpd perbuatan jht yg die buat.so dr situ kte akan usaha utk sdrkn org tu agar tgglkn perbuatan jht die.mmg kte mrh ble die kondem kte.tp kte kene igt.klo kte mrh.kte dh same mcm die.kte plak xcool ble berhdpn dgn penentangan.elok2 kte nk tgr sbb nk btlkn kslhn.kte plak tbe termakan dgn hasutan nafsu amarah yg dibara2kn oleh syaitan.kan dh xjd tugas kte dlm menegur.kte dh tersasar.tersasar akibat mrh.

tugas kte trus menegur walaupun berjuta2 org menentang dan membenci.kte trus mngr sbb kte sygkn org2 disekeliling kte.kte nmpk kbnrn tp diorg xnmpk.so kenela sbr.nk memahamkn org ni bkn sng.

lg satu plakkn.mmg kte bnci dgn kslhn yg org tu wat.tp disisi Allah kte xtau.mgkn ade amln yg die wat yg Allah sgt suke.tah2 darjat die lbh baik dr kte.kte plak benci die sampai kutuk2.xpsl2 elok drpd dpt kebaikan sbb menegur.dh dpt kjhtn sbb mengutuk.mmg betul die wat salah dgn Allah.tp Allah tu maha pengampun.die bertaubat je Allah terima.tp kte?kte dh wat salah sbb kutuk2 die.xcukup dgn taubat je kslhn kte nih.kte kene mintak maaf plak kat si polan td.haru tuh.bkn sng nk rendahkn ego mintak maaf kt org.dn belum tentu org tu maafkn ye x.so tugas kte tegur. blkg die jgn kutuk die.selesai disitu.insya allah


p/s:jgn mrh2.marah2 tu stress.nti kene kanser.heheh.
p/s:teguran utk dr sndr dn utk semua yg bernyawa.

mune said...

hehe... thanks isma.
sebenarnya dah lama sangat dah sabar. tup2, smalam dapat tau dia dah terima balasan dia. (actually, dia yg gelar diri dia anak munyet bergayut.)

td dah taip panjang lebar. tapi... takpelah. biar orang buat kte. jgn kte buat orang.

kesimpulannya, anak munyet bergayut tu tak tau yang gigolo keling kesayangan dia tu sebenarnya kaki perempuan. anak munyet tu jadi tempat persinggahan je. dok menagih simpati dari keluarga anak munyet tu kata dia anak yatim piatu lah apa lah. dok sebat duit keluarga tu. macam2 la dia buat. tapi keluarga tu ingat dia permata. tup tup... jumpe gambar gigolo keling tu ngan perempuan lain... jeng3...

bermulalah kembali kisah anak munyet bengang sama saya. bagi saya, saya cuma posting sebagai tanda puas hati dia dah terima akibat. lama saya sabar. dan dia dah terkejut beruk dapat tau gigolo kesayangan dia memang kaki perempuan. kejap lagi gigolo tu kene ngaku depan dia pulak.


dan, manusia yang bergelar anak munyet ni suka sangat lagakan orang. apakah dia mampu saya maafkan? siap ada hati jatuhkan maruah saya sbg perempuan. sape tak hangin.. tu yang rasa nak bunuh tu.

mekMizah said...

MUNE : hehe.. sempat kite siap komen lagi. haih. itu la, tuhan kan dah kate ada balasan nya bila kte buat jahat. Hah! adekah ini balasan nya... waallahua'lam. ko sabar je la eh. hehehe..

Biar kan dia dpt balasan dia. Kita senyum je. Bahagia kan rasa. hahaha...

Hadoi, korang bedua ni jgn begado plak eh kat sini. hihi.. nanti kita kupas lagi isu-isu mulut celupar neh. Pas aku exam, aku janji. ngehe..

AINI NORAINI said...

MIZAH...a'ah..yg tu laa...tp nape aku xjmpe pon..huhuh....


MUNE...sempat jgk baca smlm..anak munyet tu meraban lg ke?

mekMizah said...

IRA : aku pon heran la benda ni. jap kang nmpk, pastu dah tak... adoiyai.. takpe2. blogger gila kot. kat page dpn die tulis commnet dah 30-lebeh tp kat sni baru 20-lebeh.. aku musykil la mane hilangnye.. hmm...

mune said...

ira: dia tak meraban dlm blog. dia call masa kte tdo n anggap kte kecut la ngan dia sampai tanak angkat call. padahal tak tau pun nombor sapa. tp kalau tau tu dia pon mmg malas nak layan. huhu. pastu dia sms maki. haha. tah pape je manusia. dia igt yg gigolo kesayangan dia tu menggatal pada tahun 2007 tu je. padahal... banyak lagi gambar2 lain yang terkini.

lepas dia tgk siang tadi, baru terkejut beruk. tp bukan kte la yg tunjuk. i kn musuh dia. lalala. malas nak amik tau pasal manusia sebegitu. knapelah wujud ye? isk isk isk

mekMizah said...

MUNE : huhuhuuu.. haih, hamek la dia, tu la balasan setimpal. ngeh2. umak-aii.. de gigolo, bia btol die tu munee. haish.. spisis apekah ni? hahaha...

arep said...

erm, dah lari topik nih..haha, dah jadi ruangn mengumpat + gossip plak..ok2, hands down..xnak masuk cmpur..hih~

mune said...

x sebut name. sbut panggilan jer. mijah pon x knal sape org2 tu. gugugu...

anyway, sorry mijah. terkeluar topic. huhuhu...

last chapter: masih xnk tinggalkan -.-" . bleh ke org kaki ppuan bertukar setelah dibelasah? (dlm benci, terbit kesian.)

mekMizah said...

AREP : hehehe.. bukan2, ni mengambil pengajaran arep. keke.. buang yg keruh, ambil yang jernih.jgn kte jd cm die sudahhhhhhh...

kan mune kan.. =)

hah? die taknak lepaskan kesayangan hati die tu?? hahahaha... lawak2. pesal ngn die tu, tak paham gue..

mokteh said...

wah
terasa bahang2 lahar gunung krakatoa di atmosfera
well...isu ini takkan pernah habis dibicarakan
si polan yang tak bertudung masing2 nak tegakkan pendapat sendiri

aku pun ade kawan yang camni
ramai
even kawan baik aku yg sekarang ni pun dulu pakai tudung
tp sekarang pakai utk ke kelas je
haih.....apa aku buat?
diam...sebab aku taktau nk cakap macam mana ngan dia
aku dan dia memang ke mana2 berdua
sometimes bila kita da terlalu rapat dengan seseorang...kita jd taktau bagaimana nk menegur dia dengan cara yang paling baik

mekMizah said...

MOKTEH : tu la masalahnya, dia kwn baik kan.kalau ditegur amek hati plak. apekate ko aek pendekatan mcm usik2 die lg cantik kalau pakai tdg, atau ko heart-to-heart la ngn dia pasal ni.. tak pun ko kasi dia baca post aku ni, mungkin sikit2 boleh membantu.. hehe..

mune said...

mijah, tak semua orang leh terima pendapat orang len sbb kebanyakan orang rasa diri dorang dah perfect. kalau ditegur, kita dianggap dengki. hee...

mokteh said...

mek...kawan aku tu bukan slalu on9
dia bukan kaki tenet cam aku ni
takpe2
aku ingat nak kasi hadiah tudung ah tyme bday dia nanti
hihi

mekMizah said...

MUNE : ehe.itu la.tu pun masalah gakk.. haish.takpe persetankan je, jnji kita dah buat pe yg patot. huhuhu..bajet cm aku berani jekkk.. hahaha..

MOKTEH : hah! tu aku setuju.hehehehe...bli hak yg mahal sket kasi die terharu.pastu ko suh die pakai pastu ko puji lebeh2 sket kate die cantek.haha

Newer Post Older Post Home