Sunday, April 25, 2010

Pernah fikir what to do after graduation?cakap la pernah.

Dah banyak kali rasa nya aku mengwar-warkan bahawasanya aku akan graduate! and lagi shiokk it will happen, tak kurang dari 2 minggu dari sekarang. Wohoo! I'm too excited! tapi takde la sampai dah pikir nak pakai ape time KONVO nanti, eh.. but I have a goal la before my GRADUATION. a-ha.. apakah ianya? nanti.. nanti.. tak boleh la kecoh sekarang, takot tak menjadi pulak.

Bila menyebut tentang GRADUATION, atau Bahasa Melayu nya err.. apa eh? TAMAT BELAJAR? betul tak? whatever la kan, so haritu adalah tanpa sengaja aku ter'gugel about;

THINGS TO DO AFTER GRADUATION

cari mana aku?

tak ingat la apesal suddenly aku concern sgt pasal ni, tapi tu tak penting sekarang, ape pon sekarang aku nak share la what I got from my research, uwekk.. research la sangat, boleh blah..


  1. Learn how to cook - hah, ni mmg seswai la buat gadis-gadis, lagi-lagi yang dah bertahun berpacaran, mana la tau right after graduate si abang masuk meminang kan, so get ready la belajar memasak menu kegemaran si dia. Ops! tapi make sure belajar dgn iklas dan bukan kerana hanya nak menunjuk kau reti masak. Laki pun boleh belajar jugak, sweet ok laki memasak.


  2. Bond with your family - how many years korang habis utk belajar? kalau aku SIX years ok utk dpt kan degree, punya la lama. So, SIX years la tak berapa nak get selalu dgn FAMILY. So, habis belajar reti-reti la duduk rumah kejap and berbakti pada orang tua. Dapat keje, dapat gaji tu pepaham la spend utk dorang, mcm bonda aku, dah siap pow tudung mahal even aku lom keje lagi. Haha.


  3. Go travel - aha! ni memang menarik. Pegi keluar dari kotak kebiasaan, err.. tengok sikit dunia luar, asek memerap dalam kotak UIA ni, tak berapa nak bekembang. Ehe, tapi nak berjalan kena guna duit, lepas graduate mane ade income. Adeh. Kena pospon ni. Nak duduk oversea boleh?


  4. Finish off your “Things To Do Before I Graduate” list - Adui, aku tak penah ada pulak list ni, gugug.. yang aku tau I HAVE TO FINISH MY DEGREE, tu je la satu ayat dlm list aku. But then, if korang ada list ni, try to strikethrough semua nya as soon as possible, kang teringat-ingat pulak bila dah tua dan berkata, "alaa.. aku tak buat pun tu dulu.. rugi2.."


  5. Go out for a date - Haha, ni aku baca kat mana entah. Ada pulak suggestion mcm ni. Tapi aku rasa mcm interesting pulak. Kalau korang ada keberanian yang luar biasa, apa kata try ajak sesape yang korang admire keluar date, pastu kalau dia nak rejek, korang buat tak kesah je la, yang penting korang dah try! acecee.. aku cakap macam la berani sangat.


  6. Start sending your Resume - Ni biasa la kan, suppose korang kena start anta resume masa awal semester last tu lagi, so that by the time habis je belajar kalau ada rezki, ada la yang calling-calling for interview ke ape. Orang malas bekerja macam penulis ni, dah habis belajar baru kalut nak edit resume, hmm.. lambat la dapat keje, tanam jagung kat farmville le jawap nya lepas ni. hmm.. hmm.. (susah hati)


  7. Learn How to Interact With People - Tak dinafikan certain student dia lack of interpersonal skill, communication skill. Ni maybe sebab terlalu kurang pendedahan sebab jumpa tak ramai orang, asek-asek jumpa orang sama je. Asek-asek muka tu jugak. So, bila jumpa orang lain neves tu jadi lain macam. Cakap pun tunggang-langgang, pastu self-confident pun hampeh. Eh.. ni nape penulis yang terasa ni.


  8. Get in ridiculous shape - Time belajar memang time menjelajah tempat makan. Nak diet tu kadang boleh constant paling lama sebulan la, lepas tu siap la harapan punah bila your buddies ajak pergi makan. Heh.. takkan tak mau join makan Roti Nan, Meatballs, Tauhu Campo, Nasi lemak sg. Pusu, makan tako, steambot dan memacam lagi, rugi oh! tu semua experience. Ehe.. So, lepas dah graduate, pepaham la pegi bersenam balik, buang ape yang patut. Mungkin senang sikit nak mencari jodoh. Oho.


  9. Apply to a reality TV show - Ada yang berminat?hahaha.. sape yang ada talent why not you go and try kan. Mesti fun. Cess.. fun la sangat. Nampak sangat nak isi masa lapang. Ala, try je mana tau ada rezki. Tak mesti la kena AF, Mentor, Gengstarz or Malaysian Idol kan.. Akademi Al-Quran tak pon Imam Muda pun boleh.


  10. Graduation Party atau Kenduri Kesyukuran - Mentang-mentang esok ada invitation from my classmate Encik Ilmam, so aku fikir bagus jugak idea ni. Masa ni la nak luangkan masa-masa akhir bersama kawan-kawan. Entah bila la dapat jumpa lagi. Huu.. syahdu pulak rasa tiba-tiba.


  11. Prepare something for your frens - Sweetkan kalau dapat bagi kawan-kawan tersayang sumthing utk dikenang, macam gift ke belanja apa-apa ke. Eventho dah belambak album gamba dalam laptop korang yang konon-konon boleh mengimbas kenangan, tapi something yang boleh di hold ni lebih di appreciate dan worth to be our memory kan.


  12. Read books (for fun) - Masa ni la nak cover balik novel-novel tangkap leleh yang korang miss masa belajar dulu. Beside asek baca buku text 100 plus pages yang korang tak paham sampai sudah tu, so pegi la spend pulak kat buku kegemaran korang. Aku rasa last aku baca novel pon masa matric ke first year dulu. Pastu dah fourth year baru start baca balik, tu pon sbb gila tgk Ketika Cinta Bertasbih. Kemaruk. Ingat lepas ni nak baca novel english, any suggestion?


  13. Do something you’ve always wanted to do - Macam baca novel tu, kalau korang suka benda lain macam melukis, mengait, memancing, hah! tak pon kumpul setem, apa kata mula kan balik hobby2 tu. Aku tau dulu masa belajar tak cukup masa nak concentrate kat hobby korang kan, asek kena buat project juta-juta, assignment, pastu exam lagi. Hee.. tapi macam tipu plak tak boleh concentrate tu, padahal aku rasa banyak gak masa terluang seperti jalan-jalan berfoya-foya. Bukan nya belajar 24 hours pon. Hee..
Ok la, penat la membebel. Apa yang penting, selain bekerjasama (wonderpets), buat la apa yang patut. Bahagi masa dengan bijaksana seperti kancil dan bukan..? hah.. aku tak tau la ape. Sources taken from here, here, here, herehere, here, and here! berapa banyak here daa.. credit to them.

yeay! maroon for Engineering


aku tgh tunggu lagu feveret keluar MTV sebenarnya,
tapi asyik lagu same je Chart Attack ni dari tadi,
isk.. pelik betul.

18 comments:

ムゾンケ光 said...

graduation di tukar ke bahasa Melayu jadi graduasi je.. huuu

tips tips menarik.. wahh... bestnye kamu dah grad... taniah taniah..!!

bruce lee said...

bile ko convo mek?
2 week lg??
ak ujung bulan 5 ni.. wuu~
baju pn xprepare lg..
tolong sponsor biile??
tu kira 1 of things to do b4 ur convocation..hehehe

.mek.mizah. said...

PAAN : hehe, takpe, ur time will come soon. ah! graduasi kan, aku serius tak tau. haha.

WAWA : ko ujung bln 5 ehhh.. pegi la buat baju cepat. erk. belanjaaa.. adui.. (nyorok), nnt roger aku eh if aku free aku nak merasa gak tgk konvo kawan2.. :)

bruce lee said...

insyAllah..
convo ak Rabu 26 Mei 2010
meh ar dtg..
meriah woo~

Suzana said...

love it mek.. haha berguna btol.. bab2 masak tu mmg cita2 afta grad hahaha + bercuti.. siap da plan g nak jln2 kat mane

.mek.mizah. said...

WAWA : insyALLAH. ehe. nak pegiiiii... roger eh.if free mmg aku pegi. huhu~

SUZANA : wah, hye suzana.haha.. name gleme ehh..
nak becuti gakk, adui kene mintak belas ihsan FAMA neh.. huhu.. ko nak pegi mane???

k.e.r.i. said...

'start sending your resume' patut jadi 1st point.

.mek.mizah. said...

KERI : tu la, ko la ni tak remind aku awal2.. huhu

Shepha said...

Prepare something for your frens - Sweetkan kalau dapat bagi kawan-kawan tersayang sumthing utk dikenang, macam gift ke belanja apa-apa ke. Eventho dah belambak album gamba dalam laptop korang yang konon-konon boleh mengimbas kenangan, tapi something yang boleh di hold ni lebih di appreciate dan worth to be our memory kan.


elokla tu.thanks syg.haha

bile tarikh konvo nye?

.mek.mizah. said...

SHEPA : err.. hahah... 2-4/10/10 sayang. datang tau!!

Faizal said...

sala....
selamat bergraduasi..
kalu aku, sending resume first in the list...bukan slps abis blaja, sblm abis pun dah sending....hehehe

.mek.mizah. said...

FAIZAL : heee, tu le psl. saye dah telambat.. huwaa.. pdhl mmg saje. :)

anis said...

haaa.. x lame jerk lagi nak pakai jubah tuh erk ko... congrtaz... aku final pon lom abis.. huhuuh... syok.. :P

.mek.mizah. said...

ANIS : huhu, bulan oktober neh. huhu. takpe, ko pon lebeh kurang je kan ngn aku nak abeh da!! yeay utk kite... :)

kakanda said...

nape UIA ada jubah convo baru lak ni...siap ada topi petak n ada bulu terjuntai tu lg....ni yg jeles ni...waarrrgghhh...

.mek.mizah. said...

KAKANDA : haaa.. tu la, sape suh kmu habis cepat sgt!! lalalala... tak merasa la jubah baru. jubah kmu dlu busuk sgt kot, tu yg baru!! kuikuikui

mokteh said...

nak travel...tp masalahnya takdak money....TT
ada sesape nak support aku?

.mek.mizah. said...

MOKTEH : hahaha.. aku pon tadak duet jugak.. haih. tp serius takde ati nak dok mesia lg.. T_T. poyo btol aku. hahaha

Newer Post Older Post Home