Monday, March 01, 2010

Mahu menjadi muslim yang berjaya?

Rasa macam perlu dikongsi even aku pasti korang mesti dah tau atau pernah mendengar tentang perkara ini. Jom cerita pasal Surah AL-Mu'minun.

Kita manusia kan kena berpesan-pesan, supaya diri sendiri terpesan dengan sendirinya, sebab bila dah ter'poyo berpesan pada org lain, so otomatik ia pasti terpesan secara kekal di dalam hati. Malu lah, kalau yang berpesan seperti tin kosong. Bercakap berbunyi bagai, tp dalam kosong. Ataupun, sibuk mengingatkan orang lain, tapi diri sendiri, haremmm tak buat.

Manusia mudah lupa. Dan keterlupaan itulah menjadi sebab rapuhnya iman di dlm jiwa. Menggelapkan hati. Jauh dari hidayah ilahi.

Mari lah kita sama-sama mengaplikasikan kembali apa yang sedia tertulis di dalam kalam suci pegangan kita iaitu Al-Qur'an.

SURAH AL-MU'MINUN. surah yg ke 23 dalam Al-Qur'an.

(Click here to hear the full recitation of Surah Al-Mu'minun.)

7 perkara yang di highlight from the ayah for the steps towards successful Muslim :


(ah.. cakap melayu nya, 7 perkara ke arah Muslim yang berjaya)
  • orang yang beriman
  • khusyuk dalam solat
  • jauh dari pekataan dan perbuatan yang sia-sia
  • menunaikan zakat
  • menjaga kehormatan
  • menjaga amanah dan janjinya
  • tetap memelihara solatnya
Dan solat masih tetap menjadi dua sebab utama kearah kejayaan. Solat itu tiang agama. Tanpa tiang, manakan sebuah rumah mampu berdiri. (ok, ni semua mesti dah tau metafora dia kan)

Walau tuhan itu Maha Pengampun dan Maha Mengasihani, tapi kalau hamba kerdil-Nya ini acapkali melakukan dosa itu, kemudian memohon ampun. Buat lagi, minta ampun lagi. Entahkan masih ada ruang pengampunan itu untuk dirinya. Tuhan saja yang Maha Mengetahui.

Ya ALLAH, jangan kau jauhkan hati sekalian muslim dari pancaran kasih sayang-Mu. Kami memohon dengan sangat.

Astagfirullahalazim.

huraian lain dari blogger lain.. click sini!

6 comments:

DzulhafixiceD said...

ok.. yg ni gua terasa.. hehe

.mek.mizah. said...

DZUL. masa aku taip ni pon aku terase pedasnye sendiri. huhu

Isma said...

assalamualaikum

Hamizahhhhhhhh~~~~~~~!!!!!!!

Jom g kuliah.hahha

mlm nti ade forum cinta weyh.heheh.

.mek.mizah. said...

ISMA.. ape ko neh takde kaitan. haha. ko pegi ke?

myfuzzyworld said...

Salam Mek Mizah n semua pembaca blog nih,

Jangan lepaskan peluang utk memenangi 4GB Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

atau terus ke:
http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

TQVM
-zu-

.mek.mizah. said...

ZU.. tq.

Newer Post Older Post Home