Wednesday, March 10, 2010

Is it SUKA equal to CINTA?

Aku tiba-tiba macam terfikir satu benda. Sebelum aku terlupa, since aku memang short term punya olang, so aku tulis la dulu kat sini.

Entah kenapa, macam ada something bermain-main dalam fikiran.
Pernah aku dengar orang kata,
Suka dan Cinta itu berbeza.. suka tu macam perasaan kagum kat orang tu.. cinta pulak macam perasaan teramat sayang kat si dia. Tapi malam ni, entah kenapa aku macam susah nak setuju. Selalu aku pro dgn statement neh. Tapi malam ni, rasa tu semua tipu.

okeh.. apa yang aku rasa macam tak kena ialah...

Macam mana nak datang perasaan cinta tu, kalau tak mula dari SUKA. Dari suka timbul sayang. Dari sayang timbul CINTA. Hah.. kan berkait tu. So, kenapa ada orang nak membangkang statement neh, dan terus je nak kata dua-dua ni totally sangat-sangat berbeza. Jauh panggang dari api.

PELIK!

Dah tu, kalau tak suka at the first place, macam mana CINTA tu boleh datang? Takkan tup-tup je EH! TERCINTA.. dats sounds really tak masuk akal.

Bagi aku, orang yang ego nya tinggi je yang susah nak ngaku yang dia sebenarnya SUKA = CINTA kat sumone yang dia SUKA tu. See! Mesti at the first place, suka tu jugak yang akan mengubah keadaan dan situasi.

Ada ke orang yang CINTA kat seseorang tu, dia terus-terus je CINTA? haha...... tak realistik betul,itu spastik. Mesti sebab dia SUKA jugak kan? paham tak?

Haha. Aku pun tak paham sekarang ni. Maybe, apa yang aku rasa macam dah dalam stage melawan ego tu kot. Cess.. Penat la. Ya.. aku mengaku. Aku suka dia, tapi aku tak cinta dia.. Itu nama nya B*llsh*t...
Sudah-sudah la nak menipu perasaan sendiri.

PS... apa gila tulis cerita jiwa-jiwa neh.. jiwa kacau kah? haha

7 comments:

naz said...

saya suka awak. hohoho

AINI NORAINI said...

ummm..pada aku...
ada la sikit kelainan...
memang la kene suka dulu then baru ada cinta kot..
tapi...kalo suka..xsmestinya cinta...
and...kalau aku la kan...
ngan orang yg aku suka..aku tends to jd tak segan sgt nak buat perangai tak senonoh ke ape..haha..
kalau yg cinta tu macam malu-malu kucing sikit..kikikik...

.mek.mizah. said...

NAZ... main2 plak naz neh.. haha..

IRA.. aku pon kdg2 pk mcm ko gak ira.. hehe, tp entah la, skng susah nak pecaya yg mcm tu lagi..

isma said...

assalamualaikum~~!!!(nada smgt bg salam)

tajuk yg aku suke nk komen.bajed terer bab2 cinta.hahahah.

pndpt aku yg bajed terer nih.aku setuju ko ckp dr suke dtgnye cinta.tp bg aku suke dn cinta xsame.cume mcm ade kwn ni ckp yg lps suke br cinta kan.mksdnye kt c2 die ade peringkatla.mcm ko kn.xkan dr level 1 ko nk lompat g level 4.kalo bangunan.ko bukan superman atau watak2 dlm cte heroes.kalo level sbg undergraduates plak.xkan ko awal2 sem nk balun kredit sampai 131 nk bg level 4 punye pasal.mamposla ko xgrad2.repeat jek xpsl2.dh lebih dr org yg ikut step dr level 1.

so kt cni aku rs kalo cinta mesti ade suke.tp kalo suke xkene ade cinta.

suke adelah subset kpd cinta tetapi cinta bkn subset kpd suke.so kalo rajin ko lukis 2 bulatan.ko pandai2 matchkn kenyataan aku nih.aku pn xtau jd ke x.hahahah.

aku jgk terigt poem yg ko tangkap pakai kamera hp ko.pasal IPAC.org wat maksiat menggunakan name cinta.tp sbnrnye ianya adalah nafsu.

bnd yg kte suke kebanyakannya nafsu kte suke.tp ble bnd yg kte cinta xsemestinya nafsu akan suke.aku plak pening.hahahah.dh jd cite nafsu suke dn cinta plak.hahahah

aku bg cnth org laki.die SUKE tgk pmpn cntk.lagi2 yg seksi meksi.tp die xkn cintakan pmpn tersebut.sbb ape yg die suke hnyela dr kaca mata nafsu.suke tgk.tp ble die suke n cinta.surela pmpn tu die suke tgk n pmpn yg baik utk jd ibu kpd anak2 die.walaupun laki tu sndr perangai mcm setan.


walaupun explanation aku merepek.hahahah.tp ksmplnnye suke dn cinta tak same.cume mereka dr aliran sungai yg same.mcm kte wat survey dlm klas PDD kan.ade level totally agree, agree, neutral, disagree and totally disagree.hahahah.merepek2.

sekian.renung2kn dn selamat beramal.

Anonymous said...

ek eleh...jgn nak kutuk laki je....pmpuan pm sama...

Anonymous said...

hampeh...

.mek.mizah. said...

ISMA.. no komen.

ANONY.. ko jgn semak la kat sini!

Newer Post Older Post Home