Sunday, March 21, 2010

Berangan-angan tak mesti hanya untuk Pak Jenin sorang.

mari join Mak Jenin berangan pegi UK.. bukan ulu kelang ok tapi......

Belajar oversea. Ye kawan-kawan. Haha. Apesal tone macam skema-dot-com ni. Sejak kecik tak pernah ada impian nak belajar kat negara bersalji. Kalau kawan-kawan aku duk sibuk berpulun belajar bagai nak gila, aku still rilek je duk bawah ketiak mak bersenang-lenang belajar dan tak dan. Bukan nak kata aku tak ada wawasan or impian, tapi memang rasa keupayaan diri itu di tahap paling bawah. Kalau UPSR pon tak dapat straight A's, so what else yang boleh aku angan-angan kan.

Eventho, ayah aku seorang bekas graduan dari jauh, tapi encouragement terhadap anak-anak utk belajar di sana juga memang langsung tiada. Yang aku perasan or maybe my father ada sebab dia tersendiri and sadly we dun know what it is until now. Daddy always knows what is best for us kan ,hoh geli panggil daddy. Sampai sekarang pun, when suddenly I have the dream to further study in UK pun, he still shut the mouth, silent and dun say anything. No encouragement, no support.

But for me, itu semua tak menjadi masalah. Walaupun.. honestly sokongan padu seorang ayah yang dikagumi tersangat la diperlukan di saat ini. Tapi aku tetap bersyukur, my mother is the best supporter right now. Hee.. mak aku memang selalu sweet-sweet doakan itu ini for her children. Itu pun sebab dia nak sangat balik sana after so many years they have leave the country. Alasan comel je la mak aku ni. Haha.

So, as for me, I'm totally lost about how to apply, how to do this and that and whatsoever. Sesape je yang aku tau in the same situation with me, I mean yang nak study obesea jugak, semua aku serang. Not really serang la, ok tipu. Semua aku tanya cane nak further segala bagai. Anis pun jadi mangsa, akak ipaq aku jadi mangsa, dan semua la. huhu. Sori! Sapa tau mari share the info with me... pelishhh!

How did I get so interested to further study abroad?

It was really ke-tiba-tiba-an! Pop! Dah time degree tak berpeluang, why not give a try utk Masters and PhD. cewah.. haha.. Lagipun, cita-cita menjadi engineer macam bukan my first choice, so.. lecturer need those 2 level of education. Lalalaaa~..ditambah lagi pengaruh gamba-gamba student oversea yang bermacam-macam posing bersama snowman dan winter coat terlalu terkesan dalam jiwa neh, ke-eager-an tu semakin menjadi-jadi hebatnya..kuikuikui..

Harini alhamdulillah sempat ke UK education fair kat KLCC. Semangat betul nak pegi fair tu,. Input memang tak tipu banyak la dapat. Sampai tak boleh decide which one is the best, which one is not. Cakap macam poyo, padahal memang tak prepare or do some research pon pasal unibesiti yang terlibat. Tadi main redah je mana yang agak femes boleh di sebut. Macam Birmingham, Southampton, Leeds, Glasgow, Brunel... semua la.. tu semua google-able kan. Yang tak terkenal seperti Abbey, Glamorgan, dan hape lagi kami tak singgah pon.

Lagipun target hanya untuk University with Masters in Engineering je.

Requirement? Overall yang aku tanye, semua kata second class upper degree with IETLS  band 6.0. Ada gak yg terima MUET band 4 ok. Terkejut jugak MUET laku!

Funding? susah nak dapat sebab offer terlalu sikit utk student yg begitu ramai. Some kind of IMPOSSIBLE to get.. the women yg bagitau tu sengih-sengih je nak telling us the truth.heh

Accomodation? yg ada campus, ada la yang dia sediakan. yang takde, cari rumah sendiri ok. oh, ada unibesiti yg siap ada tren in da campus, canggih tak?

Fees? range die semua 13 000 pounds per year. pandai-pandai la korang darab dgn 5. dis is for Masters la. Degree I tak amek port.

How many years? basically Masters 1 tahun saja.

Working opportunities? ada 2 tahun spesel lepas habis belajar.tp tu kalau ada job la.takde, sila pulang eh.

Cost of living? heh.. this one a bit susah mau cakap. After convert to RM, kira-kira dalam 90 000 jugak! Ini kalau amek loan, memang sumpah kena maki 7 keturunan dgn cucu-cicit.

Supervisor? No need to find one, sebab kat sana banyak taught course je, class, exam, assigment mcm biasa.research still ada jugak.

Those questions rawak yang kitorang tanya. Selebihnya kitorang just collected the Prospect Book sampai patah bahu nak sandang bawak balik semua. Berat ok. Mungkin dalam 2 kg keberatan nya. Yati cakap ini kalau tak pergi sambung jugak tak tau la. That's the catalyst wehhh... lepas habis exam projek apa bagai, kita stadi pulak all the prospects. cececeee.... semangat!

hasil kutipan sehari.

Ramai boleh tahan la kat sana tadi, sampai kena main sondol-sondol dgn singh berjambul sebab dia sedap-sedap nak potong Q aku. Huh. Buat muka tak bersalah je, padahal aku dah tunggu lama kot kat situ. Usna dgn Ecah tolong usha maut kan mangkok tu dah, tapi still tak berkesan. Ingat kau sorang je nak pegi UK ke macha? hah?

Tapi down!! tak dapat lucky draw, the prize was iPhone okk...

bakal-bakal ni.. =)

penat! time to go back..

PS : Ecah suggest suruh masuk MLM (Unstoppable, penah dgr?), then nanti boleh self-sponsored nak pegi sana. ok.. tak pun, why not kita jual one-drop-perfume? boleh jual sampai ke uk... lol!

4 comments:

zulhafixi said...

mlm? nak muntah dah dengar.. haha..

.mek.mizah. said...

DZUL.. hahaha, sbb tu la tak kaya sampai skang..

Yatie said...

2kg mek? 20kg ada la wei...huhuhu

.mek.mizah. said...

YATIE.. hihi. mungkin 30 kg jugak?

Newer Post Older Post Home