Wednesday, February 10, 2010

Bercakap seorang. tapi tak gila.

Kalau semalam aku update live from GPCL where my bff dah agak menyampah dgn GPCL sebab tak boleh main pet ville (hoho.. kesian~), tapi hari  ni I'm in the Mechatronics Workshop. Ah! stress.. workshop dorang ada air-con ok. Kalau pakai jaket kaler hijau kegemaran Kulliyyah of Engineering tu, boleh la tahan sejuk-sejuk. Tapi kalau kami budak Manufacturing punya Workshop, pakai jaket hijau untuk kuruskan badan, sistem perpeluhan berlaku dengan begitu baik sekali. Mungkin sebab tu budak Manu sehat-sehat belaka. *syukur*

Well. kelas tadi KENSEL. Syok la roomate aku. Memang langkah murni dia amik harini dengan men'decide agar tidak ke kelas pada hari ini. Walhal, aku yang begitu malas ini, sampai konpius.. dan update status FB "malas-day..", gagah jugak ke kelas pada hari ini. Tapi unfortunately the class telah di kansel kan akibat air-corn yang tidak function sejak hari ISNIN. ish! mana maintenance UIA ni, mana IIUM properties yang in-charge bahagian ni? Kalau ada tingkap kat lecture theater tu, boleh tahan lagi. Tapi LT tu dah macam bilik kedap udara. Boleh siap bersalai kalau duduk situ lama-lama. So, thanks lecturer for keprihatinan dan meng-kensel kan kelas today! yay!

Tapi dia pesan, lepas amek attendace, pergi library and do some research on group project. Tp aku end-up pergi ikut my fren pergi workshop majoring dia ni. HAHA. Dun tell my lecturer about this ok. Shh.. Shh..

So..

I a bit envy with Mechatronics people. Yes. Nampak canggih je. Hehe. Sampai sekarang terasa macam ada penyesalan sebab amek Manufacturing. But, I have to believe yang this is aku punya takdir. Amik degree of Manufacturing. Honestly, my first choice and minat was Architecture. Mechatronics pon one of my minat. Tapi disebabkan hal-hal tertentu, I have to forget all the dreams. Well. setiap yang berlaku ada hikmahnya. Dan aku percaya pasti ada jalan untuk semua ini. Lagipun, i'm the one yang choose the path, so myself jugak la yang kena terima all the outcomes.

One of my physics teacher masa kat Matriks dulu pernah bilang..

"we choose to do it, we do it well"

dan sampai sekarang I hold ungkapan hikmat (macam pegang takal plak, hahaha) dan try my best utk finish kan semua yang aku dah mulakan. Walaupun selalu jugak down yang berlaku, tp itu lah catalyst yang help utk lebih matang dan berdaya maju. Haha... aku cakap macam poyo, walhal sebenarnya, pernah je rasa give-up. Itu selalu.

Hopefully, after this 6 years aku belajar tentang KEJURUTERAAN, I'll get the scroll dengan happy. Tapi aku still ragu-ragu apa yang aku patut buat dengan my degree after this. Mahu kerja sebagai engineer ternama, atau duduk rumah dan mulakan online bisness seperti kebanyakan wanita sekarang?

Aku still terfikir-fikir.

Besides dat, aku still hold one dream yang masih dan perlu aku realisasikan. MESTI!
Harapan besar. Kalau tak buat, mungkin boleh jadi tak berapa nak satisfy dengan kehidupan sendiri. MUNGKIN! hahaha...

So, wish me luck~ kita doakan kejayaan orang, dan tuhan membantu kejayaan kita juga. InsyALLAH.
ah! maybe I should end this sebelum aku melalut nonsense about my life. Usually, aku tak suka nak cakap pasal impian, dream.. atau angan-angan aku sendiri. Tapi tak tau kenapa, today terasa macam perlu dikongsi di sini. Oh! yang pasti... mungkin sebab my malas-day is today. Ok, takda kaitan.

PS.. off to class.

.


3 comments:

HanEm Manje said...

tangkal ke takal?? takal tu bukan macam pulley ke kosep die?? kikikiki

.mek.mizah. said...

MAHMAH.. hahaha.. asemenn! salah la plakk.. hahaha

nono fara said...

"we choose to do it, we do it well"
suka kata-kata tu malangnya orang tak aplikasikan sangat.. huhu menyesal la jugak sbb tak all out.

Hehe. Mechatronics? Huish sakit jiwa okayyyhhh... Hati sakit, otak pun sakit... suma la sakit. Tapi mungkin itu adalah destiny kita dan mngkin Allah has plan for everyone of us. Just pursue apa yang ada and redah je. Hehehehe.. But most importantly, buat sehabis baik :)

Newer Post Older Post Home