Wednesday, October 14, 2009

"It's not an Open House, just Makan2 Bersama" -episod belakang tabir!

Ohohooo~ ahad lepas memang heaven! [11/10/09]

Heaven la bagi guest-guest terhormat aku.. tapi aku? lalalalaaa~ ponat glerr..
Merujuk post yg lepas.. aku ada buat OPEN HOUSE! err.. tapi sebenarnya bukan OPEN HOUSE.. lebih dikenali sebagai... "IT'S NOT AN OPEN HOUSE, JUST MAKAN-MAKAN BERSAMA", dat's what I wrote on the facebook when I published an event invitation on the Facebook. Haha.. Tapi semua yang dtg pon heran, Oi.. ni bukan open house ke? sebab gaya keadaan pada hari itu dah macam berkonsepkan Open house! haha.. [biaqla suka aku]

I took almost 2 weeks to consider the plan. Nak ajak ke tanak kawan-kawan datang rumah. Mengenangkan kondisi my bunda yang kurang sehat, so tak mau la susah kan bunda. Tapi hati mcm tak tenang nak gak buat! Ye la, dah final year neh, mcm2 menda rasa nak buat. Kang tahun depan dah tak raya sama dah ngan geng-geng UIA =( . Sebelum menyesal, baik aku realisasikan juga! Biarla aku masak, bunda rehat je ok?

Aku pun entah cemana suara kan niat di hati pada my geng, Asmah.

[haih..pening jap..foreigner sebelah ni pakai perfume sebotol! urghhh.. btw, aku kat lab ketika menaip entri khas ini]

Then, selepas bersengkokol dengan Asmah, kitorang pun procede to the plan. By the time aku belum sibuk ajak kawan-kawan, Asmah lebih dulu dah ajak!! hahahaha.. dia memang cepat dan tangkas. Boleh jadi polis.. Tq sista~ Then, aku pun terpikir nak create event invitation kat Facebook. Supaya senang nak estimate sapekah yang boleh datang so that aku tau berapa banyak should I prepare.. lebeh kurang gitu la.. Even tak reti guna, aku cekal kan jugak la buat-buat reti.

From 90 plus guests, I reduce until only 60 plus. Takot plak kang ramai sangat, jadi kenduri. Tapi yang respond adala dlm 27 people. The rest, dorang tak bukak fesbuk kot. Tapi yang nak tergelaknya, ada gak yang ckp not attending, tp attending jugak. Tu sbb dia kata, "entah..aku men rejek je ritu..tak tau plak ajak open house!" hehehe.. Apa-apa la.. This time baru la terasa bergunanya fesbuk di samping asyik stalk-stalk page orang lain.. =P

[foreigner sebelah aku suda bangunnn!!!!! syukurrrrrrr...]

Next step was ajak Usna pula jadi pembantu ku. Usna nak! dan aku lega. Call bunda nak comfem kan yang mungkin 40 orang nak datang, and tanya ape patut aku prepare. The idea was Soto.. Nasi Ayam.. or Bihun Sup. On the next day, call bunda lagi and aku terkejut! bunda cakap dah order catering Abg Zul, menu soto! hahaha... then bunda text next other day cakap "balik la cepat, sediakan makanan utk rombongan meminang" aku tak phm.. then bunda reply lg "Yela.. kan 40 org nak dtg.." ok.. my bunda buat lawak..

Bunda tak percaya aku boleh masak banyak la tu, dats why bunda dah orderkan awal-awal. dan aku??? lege lagi!! So, cita-cita aku nak bagi org rasa masakan aku, lebur.. Tapi takpe, desert dan side dish I will prepare by myself dgn bantuan Asmah &Usna.

Memang aku syukur gila mereka sudi tolong aku. Kami tidur pukul 3 pagi semata-mata buat Muffin blueberry choc sambil tgk Nur Kasih. Bangun awal untuk buat karipap, choc chip cookies, agar-gar laici, fruit salad and potong tembikai!. Huhu~ memang fun! pukul 2 pagi keluar beranda nak tampi kacang ramai-ramai sebab takot gelap.. pastu dgr plak monkey bunyi-bunyi.. Usna dah takot! hehe..

Oh! lupa.. Before tu, kami terkoncoh-koncoh ke PKNS bangi sebab barang-barang nak masak takde lagi. Dah siap sume shopping, sekali tgk tembikai takde. On the way back, singgah kedai runcit kat kampung tu.. ada tembikai! huuu.. tapi aku kena ketuk! tembikai emas kot, mahal gila! tq.. abg indon.. aku ingat sampai bila-bila.

ALAMAK!! nak kena balik dah.........

Banyak lagi aku nak cita! tapi tak sempat le plakk.. ok la.. to be continue................... tunggu!




10 comments:

chiko said...

xajak pown..!
*kecik ati tatkala mbaca entry ini.. sob2*

shazclan said...

ugh...citer tersambung la plak....haha

zaiMi said...

bnda baik senang je nk jadi kn? hehe

.mek.mizah. said...

CHIKO.. alamak kak pijah!!!! soriii... kte tak smpt ritu men ajak2 je.. jgn la amek ati.. wuwu~

SHAZLAN.. hahah.. tunggguuuuuuuuuuuu!!

ZAIMI.. wat openhouz pon mende baek kan..=P

HanEm Darling said...

cepat ar post gambo~!!!

.mek.mizah. said...

HANEM... tunggguuuu! aku bz glerr neh.. haiyakk

ulaq ayaq said...

cedih.... sebab org tu ajak yg baya2 dia jer. yg tua bangka dah tak sudi nak ajak. huhu

.mek.mizah. said...

ULAQ_AYAQ.. wuwuw~~ aduii.. yg lg tua la jmpt yg mude nehh... hehehe~

teh said...

waaaa
aku terasa sangat rugi tak g umah ko
huhuhu
nyesal2!!

.mek.mizah. said...

TEH.. alah, ko penat aku dah maapkan. cewahh~~

Newer Post Older Post Home