Sunday, September 13, 2009

Mari Buat Chocolate Chip Cookies bersama gue..

Nampaknya cita-cita aku nak buat biskut raya tercapai!
Harini dapatla buat satu jenis. Together2 with Bonda. Bonda aku jadi chief chef besar, so aku chef kanan harusla menurut perintah. Dari pukul 2 sampai la nak dekat berbuka dok mengadap biskut, macam nak patah pinggang aku sebab ke hulur ke hilir, tapi resultnya memang syiokk.. yeah!

Since ramai kawan aku dok tanya resipi biskut kegemaran keluarga aku ni, [ye,aku tau sedap kan korang kan?kan? hehe] so meh aku share resipi mavelous bonda ku di sini. Ok sayang-sayang semua, please take note ye.. pergi amik pen dan kertas. Ok, pensel pon boleh..

Selamat Mencuba!

========================================================

[Untuk satu adunan]

Bahan-bahan..

1 buku butter
2 cawan gula merah
3 cawan tepung gandum
1 teaspoon (tsp) garam
1 tsp. Sodium bicarbonate
1 tsp. Emplex
1 tsp. Vanilla Essences
1 biji telor
1 sudu makan Koko
1 cawan Choc Chips
1 cawan kacang tanah (digoreng dahulu tanpa minyak)

Cara-cara..

pukul dulu butter, gula merah & emplex. Tapi jangan lama sangat. Agak dia kembang sikit je, stop.

Campurkan tepong, sodium bicarbonate & garam, kemudian ayak (tapis) sekali.

Sambil mixer pusing slow, masukkan telor + tepong yang dah diayak tu + Vanilla + Kacang + Choc.chips. (jangan lama sangat part neh!nanti kang dia kembang semangkok.hehe.)

Bulat-bulatkan ikut kekretifan anda di atas tray.

Then, bakar at 180 degree, kalau 160 degree pun boleh gak~

Pastu beware. Jangan sampai hangus! =)

p.s. : kacang ngn choco chip tu leh tambah ikot selera korang.kalau aku, aku suka banyak!
p.s.s. : kalau tak mo bubuh koko pon boleh. Nak buh lebih sket pon boleh. hehe..

===============================================

Sesi tayang-menanyang..





- so, amacam? nampak best tak? ^_^
- terpaksa pinjam camera adek nak tangkap gambar.. =(
- next will be chip 'o' chips plak~

15 comments:

shepha said...

mek...simpan kat aku sikit cookies ko tuh...

cikmune said...

jangan lupa bake untuk jamuan raya bilik ke bilik. he he heeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

AINI NORAINI said...

yummy..best nye..aku xstart pon lagi..huhu

.mek.mizah. said...

SHEPA.. hehe~ owrite! tp ngn syarat! exchange. =P

MUNE.. hahaha~ nmpknye harus di bakar lagi!

IRA.. pegi start cepat,sementara cuti nehh.. =)

PutraRocker said...

aku nak 1 balang lps cuti nnt..wahaahah

.mek.mizah. said...

ROKER.. kene exchange dgn hershey's nugget..deal? $_$

melur natasha said...

mek..ngan aku xyah exchange kan???smpn kt aku gak..aku lapa nih..

.mek.mizah. said...

MELOR telor. ko lg la aku nak suh exchange2, bwk la blk cekelat mhl2 dr leeds, baru dpt biskot aku! haha..

k e y c h a said...

mijaaahh.. nak komen ni ha. pas2 la sket beskotmu itu kpdku, haha..

.mek.mizah. said...

KEYCHA.. yeahhh!akhirnya ko dtg mengomen.. lalala~ mau beskot? ngn ko nak exchange ape plak ek.. hahaha...

HanEm Darling said...

seperti biasa..aku terlambat nak mengomen..urghh~!!

.mek.mizah. said...

HANEM.. wow.hanem.. =P hehe.. its ok dear.. nnt ada rezki aku bg ok cookies ku! weh, how was ko nye kek cheese tu? jadi tak?

melur natasha said...

ala...aku xde cekelatla..aku tgg duit trn dr langit tp xde plak....

HanEm Darling said...

aku tak buat g..igt nak buat dekat2 nak raye...luse ke...huhu..ko tahu kan aku nak kne g lagi girun tu...

.mek.mizah. said...

MELOR.. ko tgg duet trn mmg sampai ko tua cucu da sembilan pon takdeee cik melor oiii...

HANEM.. tauuuu... huk2, sian ko. dah le jauh gurun!

Newer Post Older Post Home