Sunday, December 06, 2009

Berjalan sampai Kuching! cuti-cuti Sarawak................


Entah berapa kali entah aku try-try nak post pasal Jalan-Jalan gi Kuching. Asyik-asyik aku save dlm draft. Maybe aku tak cukup vocab yang canggih untuk menggambarkan betapa seronok nya percutian tempoh hari. Bak kata Asmah, it was a magnifique trip. For me, yepp.. I dun have words to describe about it. Apa yang aku tau, seriusssssss bes oh!..

Trip aku semua perempuan yang pegi. Jgn pandang pempuan sebelah mata ok. Tak mesti berjalan kene ada lelaki. Sumtimes, kalau ada laki pon tak tentu lagi 'selamat' kan? hahaha.. So, Alhamdulillah, we were safely arrived and safely return back home.

Nak tau ke kitorang poie mane?

ni kek airport ah..

Hari first, tak banyak jalan sangat. Truly, kitorang baru cari hotel masa betul2 baru sampai. Sebab last minit decide tak jadi duduk Unimas. Hah.. gile ke apa aku pon tatau nak kate ape, but syukur.. there were still vacancy for us. Lepas bincang2, semua setuju and kitorang pon gerak ke Liwah Hotel. Yang jadi lawak nya, kononnya takut tak boleh book satu bilik untuk 11 orang, so kitorang naik sikit-sikit ke bilik. Kitorang je cuak lebih, padahal tuan hotel rileks je dok sembang-sembang ngan tourist guide kitorang, Miss Corney.

Rehat2 jap, solat2 and kitorang decide nak amek angin kat bandar Kuching. Lagi sekali tak boleh nak tahan gelak, kitorang pegi sesat entah mana2 sampai kena redah masuk Parkson sambil berbaris sebab Parkson tu kocik bona. Padahal ada jalan senang, tapi Asmah konfiden redah ikot entah mana2.. hahaha... akhirnya sampai gak waterfront. Then, terasa nak naik Penambang kononnya dgr org kata kek lapis best kat seberang sungai sarawak tu. Cuak gler naik mende alah tu, advanture! Dah agak-agak senja, kitorang pon beransur pulang...
water front - naik penambang


Muzium Ethonolgy - white cat - gambo naek sampan lagi!


kat atas Menara Kuching

Second day.. pagi pegi lagi water front. Tapi kali ni merayap kat Main Bazar sambil bershopping. Aha.. sini memang banyak gila la menda perabih duit. Adaaaaa je terasa nak beli. haha. Tapi yang menjadi benda utama kitorang dok borong adalah t-shirt bercop Kuching! tak tau la apesal kemaruk sgt.

Tengahari baru la start kitorang punya trip. So, tak byk jalan harini, just pusing-pusing town. Pegi Ethonoly Muzium sambil belajar banyak 'perkara' baru, oh tengs to Miss Corney yang tanpa segan silu menerangkan 'perkara2' itu. haha. Pastu pegi Menara Kuching tengok view dari atas tapi syg tak nampak puncak gunung Santubong sebab masa tu cloudy sket.

Oh b4 tu, pegi amek gamabr dgn Kucing puteh yg sgt menarik. Di mana, bila ada perayaan, meow tu akan pakai baju perayaan. Adui.. krismes nanti die pakai ala2 santa clause ke?

Before dihantar pulang, pegi pasar satok. Kat situ borong ikan terubuk masin.. hah! korang tau ke UITM tu apeee..?? bukan uni mara, tp usahawan ikan terubuk masin.. aku fisrt dgr ingt kan setuden uitm wat bisnes, hehe. Yg best nya, ada delivery tau dorang neh, bgs betol bisnes. sape nak order, aku leh bagi kontek number.. huhu~
kat depan Semenggoh

hye, name saye Ritchie!

Third day, dari pagi kitorang dah siap-siap nak pegi 'education trip'. Brekpes dulu kat Chillipeppers, oh! restoran ni mmg wajip singgah. Food die mmg superb, kau nak mkn ape, just name it (tp make sure kena ada dlm menu la. hahaha). Harga.. memang sgt2 berpatutan.

So, pagi tu kitorang ke Semenggoh Wildlife Center. Tengok long-lost sedara sape entah. Kat situ, org utan dibela secara liar and kitorang sempat jumpa Delima dan anaknya (dia adalah female org hutan yang howt kat situ) ngan sape entah lagi. Rugi, Ritchie (si dominant male) tak keluar. of kos la kan, kang jatuh la stended kalau keluar sbb nak mknn free. So, kami merumuskan mahu cari bakal husben yg dominant selepas bekenalan dgn Ritchie selepas ni. wth..

Penat tgk orang utan, pegi pulak Anah Rais Longhouse. Ohhh sini lagi advanture. Tgk sendiri kehidupan rumah pjg. Anah Rais ni etnik Bidayuh yg duduk, so dorang masih mengekalkan 'Panggah' tempat dorang mensyuarat. Kat situ, ada lagi tengkorak2 betul dok pamer. And ada tengkorak 'bersoul' kat situ, tp 'Panggah' nya dah dikunci untuk pengunjung. Dah siap belajar menyumpit semua, kitorang pon gerak pulang.

Otw, singgah pulak kilang pasu. Shopping pasu Sarawak (sob3, aku tak beli), then pulang. Petang, pegi Main BAzar lagi, shopping. hahaha.. tu la pempuan, takde len, shopping-shopping-shopping.

Malam, Zaza invite pegi rumah dia. Really have a nice time masa kat rumah Zaza. Kami semua gather. Oh fyi, ada 3 grup yang pergi Kuching at the same time, Grup Jeda and Yaya, Grup aku and Grup Icak. Semua berjumpa kat rumah Zaza. Bergelak beramai-ramai sampai kenyang perut. Update mana patot and share keseronokan trip memasing. Dorang pegi Gua, ohh jeles nya!. Mkn buah yg disangkakan Ciku, konon nak try tp tak lalu, Shamin suka gila buah tu. (nama apa, aku da lupe. huhu) Mak Zaza semangat bekalkan kicap and garam kat aku sebab dok citer-citer pasa buah DABAI. tenkiu antie, tharu.. Buah dabai ni bermusim, nak mkn sedap dgn kicap ngn garam. emm.. tp still, aku bukan penggemar. huhu.
at Zaza's house

the forth day, kitorang pegi Sarawak Cultural Village. Dekat dgn Gunung SAntubong. Otw to SCV, aku tertido, and dorang sume dok gelak kan pasal aku je yg tido and miss citer hikayat Puteri Santubong. Pastu semua pon tanak citer balik kat aku, nak wat cemana, aku ngantuk gilerrr.. haha.. tapi Asmah dah citer balik, aku ttp rasa rugi sbb dorang kate Miss Corney citer lagi best! hok2.. =(

Then sampai sana, kitorang pon visit la 7 jenis rumah etnik then ada show yg tak leh terlepas. Tak pernah aku tgk org pusing2 atas buluh, tu paling aku woohaaaaa! la tengok, tp mamat tu mmg cute la pi buat aksi dasat tuh. Dah agak-agak penat kat sana, kitorang pon berangkat pulang.

Singgah dulu Muzium Kucing. Ingat boleh jumpa kucing hidup, rupanya patong Hello Kitty je yg ada bersama-sama gambar-gamabr kucing yg len. Masuk free, tp nak tangkap gambo byr 4 inggit ye. cis sungguh aku rase..

Next stop was Kilang Kek Lapis. Yg kitorang pegi tu brand Dayang Salhah. Lepas dah test-test sampai kenyang, semua mengatakan kat situ tak sesedap yg kitorang beli kat tepi sungai masa 1st day kitorang sampai tu. So, dorg decide ptg nak pegi balik tepi sungai mau beli yg kat situ. Situ kek die moist lagi dari Dayang Salhah punya kering. Tapi yg sedap kat Dayang Salhah is Kek Lapis India! terbaek la. So lepas borong ala kadar, berangkat pulang. Petang.... poie mane laie, Main Bazar la. hahaha.. dorg-dorg je pegi seberang sungai, aku malas lgpon kng lebih bajet plak beli kek. huhu.

Malam plak, ada org bwk jenjalan. Best-best. Pegi tgk arca dia dekat Taman Sahabat. Besar gile Cheng Ho kat citu! Tengok jap org eksesais then pegi makan Nasi Ayam Penyet. Oh! kat situ mmg best. *thumbs up* (aku lupe pe name restoran nye).

Rash Jadi Iban jap. haha

ni a yg aku dok kata pusing2 tu.. terbaek punye~

Hari kelima. Hari untuk pulangggggggg... huk2 sedih nya. Memasing sedih je packing-packing barang. Datang satu beg, balik semua pon beranak beg-beg nya. haha. Siap-siap semua kami pon berangkat ke airport. Sehingga bertemu lagi Kuching!!
mau pulang udahh... tu la Miss Corney..

To those my geng to Kuching,
lepas ni mau pegi mana pulakk..???????
aku lagi ke kena in-charge jadi Perancang-Perjalanan..?
hahahahah...
bye-bye Kuching! see you soon..

[pic ada yg dikutip dari fesbuk Rash, Shamin and kemere antik Usna.. tenkiu pihak photos]

p.s. : teringin mau ke S'pore pulak.. anyone?


10 comments:

nono said...

waduh waduh.. sakan sungguh yea. dah la beli ikan terubuk masin, beli lagi kek lapis. baik tak overweight luggage korang..

nie gi sarawak pakai package ke? how much yea?

.mek.mizah. said...

NONO.. hehehe.. ok2 je, smasing2 average beg dm 10kg.. naseb tak overload.hahaha..

a'a pakej. dlm dua ratus lebeh, tak msk hotel and mkn. juz transpot and tour..

anis said...

hua..behs nye g spore..mek syokk nye.. bile nko nak g nih.. iskk..jeles.. :(

dgr nko cite cm aku lak yang ikot same..muhahaha

.mek.mizah. said...

ANIS.. huhu~ aku tatau la bile nak poie nyee pon.. hahahaha... ko kan dok dlm beg aritu..

pwincess_mymuch0ok said...

pnjg giler k0 bercerita...
mcm aku p0n ada skali ni ikut trip k0..
huhuhu berjela2 ada yg aku skip bace x larat then tgk pixca je.. hahahhaha!

.mek.mizah. said...

MYE.. hahahaha, excited punye psl.tak pasan pnjg bonaa.. hahahaha....

k.e.r.i. said...

kek lapis aku mana?

.mek.mizah. said...

KERI.. keri, byk gmbo tu yg jd berat kot.berat sgt ke? huu.. and kek lapis ko da abeh, mintak shepa.

Anonymous said...

nak join tour to s'pore....

.mek.mizah. said...

sapekah anony.?

Newer Post Older Post Home