Wednesday, November 18, 2009

Mari Buat Muffin pulak dgn gua...sedap oh!


 [ AMARAN : jangan terliur kene keybod plak ye! ]

Oh hye! as requested by kawan-kawan ku (amuk ngan dila), ni la aku post kan resepi muffin tradisi kegemaran keluarga dan taulan. hehe.. Selamat Mencuba! pape tak paham feel free to ask ok!


Bahan-Bahan

7 biji telur
550 gram gula
600 gram tepung gandum
1 1/2 tablespoon Baking powder
1 tablespoon Garam
300 ml Susu FreshMilk
sket (dlm satu sudu kecik je) Vanilla Essense
400 ml Minyak Sunflower (minyak sayur-sayuran)

Cara-cara

1. Pukul Gula + Telor sehingga kembang (sampai gula hancur or die jd macam sebati kaler krim-krim)

2. Masukkan minyak + tepong + baking powder + garam (ayak sekali tepong, baking powder dan garam)

3. Masukkan Vanilla + susu [pukul dengan high speed sebentar]

4. Berhenti!

5. Tuang dalam paper cup dan bubuh choco chip / almond flakes / blueberry ikot sesuka.

6. Bakar 160 - 200 degree.


p.s. : kalo buat bisnes ni menarik gak!

8 comments:

anis said...

mek aku rs tyme tuh x lame agih....

jahit bju + manik dh tau.. masak dh complete stage dah..pe agih... mek.. hahah.. calon je mek..dh ade lom..? cpt2... hahah

.mek.mizah. said...

haih.. tak cukop lg tu anis.. tu ciri2 cm jd pembantu rumah je. hahahhaa~

shepha said...

sayang.sila buatkan untuk aku ya.terima kasih.i love you haha

.mek.mizah. said...

SHEPA.. aih.. resepi gua da bg, ko wt la senirik.hahaha

Anonymous said...

mek, pukul telor smpy kembang ye?? kire mcm bt kek ke?? ada org kata mufin xyah kembang sgt..mcm mane la??buh dlm paper cup tu 3/4 or mcm mane??

.mek.mizah. said...

yang gula ngn telor tu sampai kembang.mcm rupe tepong buat bahulu....
buh dlm paper cup tu ko buh 3/4 je.. yes!

k.e.r.i. said...

aku nak
aku nak
aku nak
aku nak
aku nak
aku nak

.mek.mizah. said...

kene ke keri?

Newer Post Older Post Home