Saturday, November 07, 2009

KIRIM SALAM ‘MAUT’..........cuak sey....


Aku tengah study Production Planning and Control masa ni. Tiba2 teringat plak citer pasal ni. Langsung gatal tangan nak menaip citer ni. Tapi aku guna WORD je dulu pasal nya internet takde. Sob3. Memang lawak nak mampuih, sampai rasa nak gelak guling-guling. Tapi tak tau la reader will do the same mcm aku, kalau tak.. sila guling kan diri sekarang! Ni arahan.

Citer nya bermula masa aku belajar kat satu sekolah swasta kat johor dulu. Masa tu baru lower form and aku sempat sekola kat citu sampai form 2 je. Sebab kan factor-faktor homesick yang sampai sekarang bonda aku tak pernah tahu, sebab aku kasi alasan lain masa minta kat bonda nak tukar sekolah. Sila jgn bagitahu bonda hal ni. Mati aku kena leter nanti. Aku kasi alasan yang academic performance sekolah tu tak berapa memberangsangkan. Bayangkan budak form 2 macam tu dah berfikir untuk masa depan, memang sangat ambitious diri penulis ketika itu. Tapi sekarang? Who knows.. haha..

Tapi hal academic performance tu memang betul pun. Tu side factor la napa aku pindah. Kalau tak memang takde harapan la nak masuk unibesiti beb. Mungkin dapat pi Mesir, tapi tu bukan cita-cita gue.

Masa zaman sekolah, hal benci membenci dengan senior memang tajuk utama headline setiap hari. Hidup tak pernah aman dari di banned dgn akak-akak senior. Mujurla sekolah aku masa itu separate antara laki dan perempuan. Maka nya kurang la sikit kebencian dari pihak abang-abang senior. Kalau tak memang boleh terencat kepala. Sian, penat mak aku lahirkan anak yang sehat.

Bagi aku yang memang tak pernah keluar dari kepompong mak dan ayah ni, memang agak SHOCK la aku bila asyik-asyik kena hentam dengan akak senior. Bayangkan lah kalau kita tak perasan akak tu lalu sebelah kita masa pergi makan ke pergi sekolah ke, siapla malam tu mesti ada adegan torcer men torcer. Apa lagi, kena marah pasal nya tak bagi salam kat akak tu. Pastu nanges-nanges dalam toilet. huu..

Hey… aku tak nampak kot kau lalu, macam mana nak bagi salam? Memang agak bongok di situ. Aku bengang. Tapi masa kena torcer, aku sebagai adik yang menghormati si tua, terpaksa la diam kan je dan menerima bongokkan akak-akak tersebut. Tapi tak pe, aku dah maafkan dah. And sorry for calling you oll bongok. Hehe..

Al-kisahnya kirim salam ‘maut’ ni memang agak femes la kat sekolah aku tu. Kalau kita buat salah sikit je siap la nanti ada member kau datang and sampaikan “akak x tu kirim salam ‘maut’ kat kau” . wahaha.. oh ok tak.. kalau aku terima pesanan khidmat masyarakat tu aku tak kan gelak wahaha ketika itu. Aku dgn sekali pesan je terus tak kan lalu makan. Uh! Tak lalu makan beb.. Mana tak nya, ada org ‘berpesan’ supaya kau ‘maut’ tak lama lagi. Padahal itu bukan lagi pesanan dari Malaikat Maut, tapi cuak nya hanya tuhan saja yang tahu. Dem sungguh aku rasa.

Yang menjadi lawak nya, bila kami junior tertindas ni mengadu pada warden and ustazah yang jaga tu, mula la akak-akak ni kalut and bagi alasan memacam pasal sampaian salam 'maut' tu. Korang agak apa alasan yang depa bagi?

Dorang kata macam ni.. makna M.A.U.T tu adalah abbreviation pada Madrasah Al-Attas Ulu Tiram................. which is adalah nama sekolah kami! huuuuuuuuu.. tak masuk akal betul. Dan kami bengang je masa tu. Pastu apa lagi, lepas aduan tersebut, malam tu kami kena torcer lagi! cis.

Tapi walau macam mana pun sekolah tu dan orang-orang nya, aku still rasa itu sekolah paling best dalam banyak-banyak sekolah yang aku masuk. Maklum la, banyak sekolah. haha.Serius best sampai kau malas nak belajar. Main je keje. haha. Kawan-kawan masa tu pun memang terbaik la, friendship memang sangat kuat. Kalau kita kena apa-apa sket, mesti ada je yang datang bekap. Dan aku rindu sekolah tu. Akak-akak pun aku rindu. Bila naik form, baru la ok sket ngan akak-akak. Biasalah form 1 kan mangsa buli. adeh.

Geng yang selalu kene buli.. sob.. sob.. sob..

p.s. : kak fai, mane kau.. aku paling rindu kau.. =(

5 comments:

ticnube said...

mek do correct me .. klu aku silap.. nko skolah madrasah ke dulo mek.. iskkk gile tabik kat nko.. heheh.. bagos arr nko.. oohoo tol la .. klu x nko mesti dh kat mesir kan.. heheh

melurnatasha said...

mek rasenye mcm smtg pon lebih kurg je keadaanye ngan sekolah ko ni kan??da lupe dlu bilik kite kn rush??haram btol..

.mek.mizah. said...

ANIS.pas dajah nam aku p msk madrasah.hee.segan mau kasi tau.. =)
MELOR.smtg pon same gak mengelabah.nympah gak aku!

zaiMi said...

akak tu kem salam maut kt ko lg.. cuak x? haha

.mek.mizah. said...

ZAIMI.. ko kenal la pulak akak tu?? cis.

Newer Post Older Post Home