Wednesday, May 13, 2009

Aku punye keje~~ (-_-)"

13 MAY 2009

Ingat semalam nak update, tp tunggu punye tunggu sekali server down daa... sampai kul 5.30pm hampehh... blk je la ngn hampa.. aceee.. byk nak cte akceli.. yela, since aku tak cte lg psl hari2ku di Sapura.. so, teringin la nak share ngn kengkwn,, erkkkkkkkkkkk... kalo de kwn2 yg bace la kan.. haha.. sila2.. jemput2..

Secara general, task aku kat cni adelah membuat SOP. SOP nie adelah Standard Operation Procedure. Errr, krenye mcm wat manual la. Macam mane nak operate machine dari A sampai le ke Z. SOP nie berbenefit pd org yg langsong zero tak reti operate machine, so bile die bace nanti die leh phm and try wat sendiri. Tu je la yg aku phm. Contohnye mcm aku la, aku kan tak tau pape psl machine2 nie, so bile aku wat SOP nie, nnt aku ngn sendirinye reti la nak jalankan mesen tu. Mcm tu mcm tu la.... hee...

En. Suhaimi, supervisor aku, mase first day aritu die dah bg schedule utk task projek aku neh, semua sekali ade 3 jenis operation yg aku kene wat. Forging 1, Forging 2, ngan Painting. Err.. yg mcm 80% siap Forging 2 je skng, yg len2 baru 20% je. Tu pon baru semalam aku tangkap2 gambo. Disebabkan semalam aku mcm eksen, mls nak tulis2, skng aku dah tak ingt dah ape makne2 gambo yg aku amek semalam.. adoiiii... luperrr~ Ini bermakne aku harusla bertanye lagi pd abg-abg operator yg jage mesen2 tu... waaaaaaaaaaa~

Lagaknye mcm wartawan pon ade aku neh. Pegang kamera sane-sini. Tangkap2 gambo. Mcm tau2 je aku gile kamera. hahaha~ haa... hamek ko mek, tangkap le gambo puas-puas ko.. hehe.. Tapi tak bape syokk, sebab aku nye kamera rosakkkkkkkkkk!, so aku tepakse pinjam ayah nye kamera, adoii.. takott wosak gak mcm aku punye, kang mati aku kene marah lak.. simptom2 nak jadi mcm kamera aku mcm ade, tp........hopefully la tak jadi.. adehh...

Ok.. lagi ape eh nak cte... emmm... owhh... yg ade gambo mesen kat post nie .. tuuu, gambo mesen FOrging 2... Forging 1 ngan 2 nie same je tujuannye, cume yg len cara dorang. Forging 1 manual, mesen zaman jepun kot! haha.. yg forging 2 tu auto.. update sket la.. due2 nie berfungsi utk membuat eye kat ujung rod bar. haihhhhhhhhh... lupe plak nak mention!!!

Kilang haku nie, wat STABILIZER BAR. haaa.. ape tuuuuuu..?? nie bar yg ade kt bwh kete, besenye kat depan ngn blakang. Tapi ade je kete yg pakai kat depan je. Die nie sebagai penstabil kete bile kete belok2 tu.. kirenye cm tu la.. heee.. ni ha mendenye..


okehh.. briefing operator pon da abehh... aku nak p sambung wat kejeeeee~~~
daaaa~
.
.
.
==================


2 comments:

Ika said...

hehehe.. mizah.. aku pun kene blajar SOP... tp aku belum kene buat lagi.. hajar dah.. huhu... semoga kau mula merasakan kebesttan ber eit.. hehehe...

~mek^mizahhh~ said...

err.. ntah ble la aku bleh rase 'kebest an' tu... adehhh..

Newer Post Older Post Home