Saturday, February 07, 2009

...pasangan mengongkong, perlukah.?...

7 FEBRUARY 2009

credit to flickr

tetibe terasa nak bercerita pasal nie.. Dr mane dtg nye ilham tu usah la pedulikan, janji anda tau situasinye kire cukup la.. Bia la ini menjadi iktibar, bukan menjadi bahan umpatan atau gosip liar yang akan menambah buruk keadaan itu je. setuju.? orait.. layan kan aje...

perlukah pasangan anda mengongkong di kala masih bercinta.?

tak perlu!!

tu la yg paling aku tak paham kenape mase sibuk bercinta nie ade yg nak mengongkong.. sebagai contoh, yang laki nye tak bg awek die wat tu tak leh, wat nie tak leh.. pendek kata, sume lah tak boleh.. haihh.. baru couple je kot, sume pon tak boleh, so ape yg boleh.??

yang best nye, alasan tak boleh tu sebab nye si pakwe takot awek nye nanti disukai oleh org lain kalau awek tu menceburkan diri dlm bidang yang dilarang oleh pakwenye.. haha.. anda paham ngn statement aku nie.? *senang je, phm2 kan la*

so, ini bermakna, si pakwe takot nanti awek nye berpaling arah kepada org lain itu. ahaa.. kenapa perlu si pakwe rase seperti itu..?? adakah diri terasa senang di kayu tiga kan.? atau mungkin terasa diri itu akan mudah ditinggalkan..?

owhh.. sungguh tak relevant..

pada pendapat aku, bile sudah bercinta, bermakna kite telah mempertaruhkan kepercayaan and kesetian kepada pasangan kite. Soal pasangan berpaling arah takkan timbul kalau dah memang kedua elemen nie ada dlm hubungan tu. So, kalau takde memang akan mudah hubungan itu goyah and at the end tak kemana ceritara cinta tu. goodbye kan saje pade hubungan yg mcm tu.

Lagipon kalau dah bercouple tu bermakna mereka sayang-menyayangi antara satu sama lain. btol tak.? jadinya, kenape mesti nak rase pasangan tu akan terpikat atau dipikat oleh org lain.. ehh.. ehh.. mcm nie.. ape yg aku nak sampaikan ade lah, bile hati dah sayang, pasti la at the same time n automatically kite setia pd sayang kite tu, jadinya, isu terpikat atau dipikat org lain bergantung pade hati pasangan itu. Kalau betul die sayang and cinta, takkan die nak tinggalkan pasangan die. btol tak.? so, kalau tak sayang tu paham2 je la..

bagi aku, kalau dah mase 'couple' nie pon dah macam2, sok kalau kawin mcm mane.? itu kalau kawin la, kalau tak kawin.? haha.. menambahkan bad memory je dlm hidup. kan tu tak bes namenye..

kes nya tak besar pon, misal kate, si awek diajak oleh kawan2 utk keluar. bile ditanye pd boyfren tersayang buleh tak nak pegi, then boyfren tu tak bagi!.. ahaa.. tak ke leceh tu.. kesian.. salah ke keluar jalan2 ngn kawan2 PEREMPUAN..? salah ke.? then, bile si awek memberontak kate nak pegi jugak, haa mule la start berperang kat situ.. tak bes kan.? tak pasal2 hubungan tu leh retak menanti belah..

ade kes lain pulak, si awek langsung tak boleh cakap ngan laki lain. kalau boyfren die tau je, haa.. siap la.. perang lagi.. adekah salah awek tu cume ditegur oleh KAWAN sekelas die.? laki tu yg nak tegur, bukan die yang terhegeh2 nak bercakap ngn laki tu pn.. itu pon salah ke.?? hmmm.. mmg sian si awek itu..

aku memang paling tak setuju kalau ade pihak yg jd mcm nie, sayang itu perlukan kongkongan ke.? baik tak payah bercinta mcm tu, wat sakit hati aje.. memang la bukan aku yg rase sume nie, tp bg seorang perempuan aku phm gak perasaan perempuan yg mengalami situasi nie. Buat nanti bergaduh, tak buat nanti dikata sombong lak. Memang boleh diaplikasikan la, diluah mati mak, ditelan mati bapak.

Takkan la awek tu nak dok diam je mcm kera sumbang. Tak leh buat ape2, setakat kalau nak join kwn2 seronok2 main sukan pon tak boleh ke.? mcm tu baek korang kawin and then dok dlm umah je, gerenti takde timbul hal-hal mcm nie. and lagipon si pakwe tu mcm la setia and kudus sgt.. kalau die bercakap ngn pempuan lain boleh pulak. huihh.. memang tak aci..

Kalau setakat nak mengongkong sikit2 tu bagi aku tak salah. Tapi kalau dah sampai tahap menutup pintu persahabatan antara awek ngn kawan2 die, itu sama sekali tidak betol. Cube hal mcm nie terjadi pade pihak si pakwe.. selesa tak.?

fikir-fikirkan lah..


p/s : harap-harap si awek sentiasa bersabar ngn kerenah si pakwe itu..
p/s/s : harap-harap dijauhkan la aku ngn laki seperti itu..
p/s/s/s : harap-harap si pakwe tu berubah demi hubungan mereka..
p/s/s/s/s : harap-harap...



7 comments:

teh haha said...

mek.. ak stuju r ngan blog article ko ni.. ak nk sgt la dijauhkana laki2 yg mcm tuh. ssh ooo... da kawen silap2 xley kua rmh! hish! type yg xunderstanding n xde faith ngan psgan sendirik mcm 2la gayenye. selfish [emo skit!]hee~

~MEK MIZAHHH~ said...

hmm btol2..
mende nie jd kt kwn aku, cm sian kat die.. tp nmpknye die tabah je, cinta segalanya..
haha.. nak muntah aku!

pwincess_mymuch0ok said...

huhuhu syian giler kwn ko mek...
aku setuju la ngan pndangan ko ni.. benda ni elok aku bg laki aku bace supaya tade la dia asyik x bg aku wat itu ini..
tp even bf aku ada la kdng2 itu tabley, ini tabley, aku apa kesah.. dia mrh, aku mrh la blk.. ok x?
tp so far ok la.. aku tade lagi istilah kongkongan dlm relation aku.. klau terkongkong, mmg la aku blah jew... ekceli apa jew yg dia ckp aku tabley wat slame ni sumer utk kebaikan aku la..
tp aku still bley lepak ngan kwn2 aku.. nk kuar, tade pon kna mntak permission dia.. ellow, aku stay ngan parents aku ok.. as long as my mom benarkan, so kuar la.. aku hak parents aku lagi.. lalala~

KingKamil said...

hahaha... excited lak aku terbace komen2 ni... haha

~MEK MIZAHHH~ said...

yupp btol tu mai..
if kapel lg tp ngongkong mmg tak patut ah, yg si watak pakwe tu perasan die tanggung pmpuna tu napee..????????????????? ah! bengang.

~MEK MIZAHHH~ said...

ko plak yg excited ye incik kamil.. haha

Cik Ton said...

G .

betul , saya baru je berpisah dengan si dia . si dia suka mengongkong saya sampai satu tahap saya merasakan die cube mengubah saya . sejak dari kecil saya memang dikongkong . tapi saya ada hak nak buat ape saya suka . saya depress kalau setiap gerak geri saya kene ade amaran dan rule yang ditetapkan . sampai bile nak mcm ni ? saya penat . saya penat sangat saya nak jadi diri sendiri . kenape kene ade orang yg suke kongkong mcm ni ? i need freedom saya berhak kan nak kebebasan macam org lain ... kan ?

Newer Post Older Post Home