Saturday, July 28, 2012

Nak Malas Pergi Duduk Dalam Gua

Kalau nak ikutkan hati memang mati. Syukurlah rasa sabar tu tuhan masih bagi. Dan masih boleh membendung perkataan "KALAU". Tapi sebagai manusia biasa memang boleh bikin hati panas dek kerana perkara-perkara kecil. Tak tahu nak salahkan siapa, mungkin diri sendiri juga "kot".

Kalau cakap banyak nanti cakap kita ni berkira, buat kerja tak ikhlas dan bla bla blaaaa...

Tapi bila tak cakap mula la naik lemak!

Apalah nasib dapat segelintir orang-orang di sekeliling yang langsung tak membantu. Sikit-sikit penat, pastu nanti mesti diberi muka untuk pergi berehat. Apa ingat semua kerja boleh skip ke setiap hari? Kalau satu hari memang terlalu penat dan berehat pun satu hari tu kira dah memadai la, tapi kalau penat nya sehari tapi ganti nya seminggu............................?? 

hmm, silakan lah duduk dalam gua untuk spisis-spisis macam ini.

Itu lah, penat la kadang-kadang nak membanteras perasaan dari marah-marah tak tentu pasal. Kalau orang luar memang dah aku sound biar tersiat hati tu. Haih la, pakkal je lah darah daging sendiri. Sabar je lah.

Maka nya, untuk sedapkan hati... Berdoakan je lah, supaya hati orang-orang macam ni jangan fikirkan diri sendiri saja. Ingatlah yang kamu tu duduk dalam dunia ni bukan sorang-sorang. Acapkali, saya ingatkan juga diri ni, takut terlupa, takut diri sendiri pun buat macam tu. Bukan apa, esok-esok kalau dah hidup berkeluarga sendiri, baru tau tinggi ke rendah dunia ni.

Jangan nak hidup senang sangat. Takde sape nak tanggung diri tu sampai ke tua kalau MALAS macam ni.

Selamat Berbuka!


No comments:

Newer Post Older Post Home