Wednesday, June 29, 2011

A Tribute to KKU (Si Puteh Kucing Kurang Upaya)

Just a quick sharing..

Si Puteh our family late pet, mati lewat petang harini June, 29. Before we went to Surabaya last Friday lagi dia memang dah sakit, tp tak kritikal sgt. And dia seolah-olah tunggu kitorang balik baru nak 'pergi'. Oh, tragis! Harini pagi, kat luar bersepah darah bercampur air liur dia kat luar, which is sebenarnya tak tau dia sakit apa. Aku suspek, dia ada bergaduh dgn kucing kaki empat (memang lah!), dan kali ni dia tewas. Maybe ada injured dalaman. Kesian Si Puteh. Dah masa nya dah kot. R.I.P

1. Si Puteh, the only kucing yang paling lama duduk kat lot 6B ni. Kawasan ni memang banyak kucing, so tiap-tiap physical year berganti-ganti keturunan nya. Tapi yang sekor ni tetap setia walaupun pernah hilang sepurnama. Sepurnama la konon.

2. One day dia balik rumah dengan tangan yang injured. I mean, front leg dia. So, my brother selaku tuan tetap, bertanggungjawap bawak dia pergi hospital haiwan. And he was warded at the veterinar almost a week kot. Tak ingat. And kos merawat tangan dia hampir hampir seribu, walaupun tangan dia tak dapat diselamatkan dan dipotong! 

3. KKU - Kucing kurang upaya. Tapi musim mengawan tolong jgn underestimate.

4. Paling manja. Even dia jantan, tp kegemaran bergesel-gesel kat kaki orang memang mengalahkan kucing betina. Bukan setakat bergesel siap nak landing hempas badan. Sampai terpaksa kasik warning, "Puteh! Jangan!"

5.  Kucing baek hati. Kalau ada kucing-kucing liar lain nak join makan friskies timbang yang ayah beli tu, mesti dia buat-buat lambat makan, supaya kucing-kucing liar tu dapat makan sampai habis dan blah. Lepas tu, baru la si Puteh sibuk-sibuk mengeow kelaparan. 

6. Umur dia aku tak sure berapa. Adek aku cakap almost 7 years, tp aku rasa dia lagi tua dari tu. Even berkaki tiga, tp dia gagah perkasa. And the most handsome cat at lorong haji samsi ni. haha.

7. Dia tak pure puteh pon ekceli. Bulu dia ada perang-perang sket like gold. Masa muda-muda dulu mmg cantek sgt, tp bila dah berkaki tiga dia malas nak bersihkan diri dah. And it has a pair of blue eyes yang cantek.

8. Pantang bukak pintu belakang (yeah, kami bela kucing kat luar je), mesti dia terjah panjat pintu pagar belakang tu melalak mengeow mintak makanan. Ingatkan lepas berkaki 3, dah tak mampu nak panjat. Again, don't underestimate him.

9. Dia paling rapat ngn abg aku. Sebelum dia kahwin, time dia balik kerja, dengar je bunyi motor dia, mesti si puteh dah tunggu and kejar dia. Bak kata mak aku, abg aku kalau balik bukan carik mak dulu, tapi cari kucing dia dulu. Sama-sama lah.

10. Kebanyakkan generasi anak-anak kucing yang ada lagi kat belakang umah ni, semua nya warna puteh. So, I'm really sure, dorang semua tu baka si puteh. Kesian, ayah dorang dah mati.


nak upload gambar tapi..........................
Hangin! tak boleh plak nak letak gambar ni apesal?!!

3 comments:

rAmiZa.mY said...

sobs sobs..
kucen aku pn seko mati smlm..huhuhu

btw, RIP puteh..
sy masih ingat kamu wahai KKU =)

.mek.mizah. said...

kuceng ko saket ape mija? huhu same2 la dorg ke alam kucing.. huhu

huhu, smptla cik ramija bekenalan ngn puteh,

FairuzMatori said...

erkk...tiba2 sebak.tsk.tsk.tp bce mizah punya style cerita, terus gelak.tak jd nanes.hahaha.

Newer Post Older Post Home