Tuesday, April 05, 2011

Polaroid Camera : Suitable for those who haven't gone to Photo Shop for a very long time, like me!

...kenapa kemaruk sangat ni?!

Suddenly suddenly rasa terliur sangat dengan satu gadget ni. Yeah, I know, I'm a bit terkebelakang sangat! haha.. I had ever tried it once masa zaman belajar dulu (tu pon orang punya), tp takde la pulak se-excited mcm ni sekali. Kali ni terasa sangat nak have one! Haih.. kalau la aku nak kahwin time ni, benda ni boleh masuk dlm hantaran list, sebab terasa macam kiut plak kalau jadi hantaran (berangan mek berangan), tp mesti korang rasa macam, erkk... benda mcm ni pun kau hingin jadi hantaran? baek la mintak yang riban-riban (reah : ribu-ribu) punya. Tapi ada aku kesah? Aku punya suka la kan? kekeke..

Yang riban-riban (read : ribu-ribu) punya tak berapa nak syok sebab nanti asek orang suruh kita je tangkap kan, sebab kualiti nya semahal harganya kan. Pastu bila tengok balik, sekeping gambo kita je la yang boleh diharapkan dari beriban-riban (read : ribu-ribu) keping. Bertambah tragis, end up.. berkubang je dalam pc menambahkan memory hardisk. Maka nya, duet lagi harus dilabur tatkala demand untuk meng-upgrade hardisk memanggil-manggil. Huhu. Sumpah, berlambak-lambak gambar(s) yang didambakan utk di print-out, sampai la ni.. berkubur elok dalam D:drive. Serious tak tau nak buat apa dah. Nak print out, harus lah kewangan dikira-kira. Bayang kan lah gambar dari zaman tok kaduk.. oh! tak sanggup.

Maka dengan itu, solusi kepada isu ini ialah.. Kita hendak lah mempunyai gadget ini, supaya once dipetik, secara immediately sekeping memory akan terukir. Ye la, walaupun size nya kecik, tp tetap boleh dikenang dengan senyuman kan.. Haha.. Semua tu, aku rasa alasan je. Kalau dah suka memang mcm gini lah point-point bernas agar memiliki akan terlintas.

Apekah yang aku repek kan??

Jeng.. jeng.. jeng..

Ni pun aku korek kat Mudah.my sebab nak tengok harga berapa seketul. Agak terkejut, about RM300++ gak rupanya, aku ingat around RM100++ je.. haha.. So, dah siap e-mail orang yang menjual, mari kita tunggu apakah respon mereka!


I like this one, sebab nampak seperti mengekalkan imej sebuat kamera filem zaman aku sekolah rendah. Well, dulu nak pinjam kamera kodak ayah buat pergi rombongan, mesti bercinta nak tanya kat ayah.. huu.. takut ayah tak bagi. Dan bila dah bagi, pasti berjela peringatan nya! Kamera kodak mahal wehh dulu.. sekarang aku pun tak sure berapa kah ringgit nya!

This one, memang agak femes la. Masa aritu pinjam Kak Ika (classmate UIA) punya pun, boyfren dia kasi hadiah model yang ini. Quite cute, tapi aku tak berapa suka benda-benda terlalu comel ni. Huhu.. Maka nya, pilihan hitam di atas, tetap menjadi pojaan hatiku! Ada siapa berani nak bagi as gift to me? Lol~ (berangan mek berangan)


Aku pun tak tau macam mana boleh tergila balik dengan Polaroid Camera ni. Should be sekarang dah tak musim lagi, orang sibuk dengan Lomo kan Nono kan? hehe.. tp biar lah. Hobby sometimes not about season, it's about what you like to do in your free time. And itu depends on individu la kan, nak suka ke tak. Janji bukan mengikut-ngikut trend yang kadang-kadanag kau sendiri tak sure whether you like it or not, lg worst, you not sure you can afford it or not.

Nak polaroid satu!


Note : Wishlist semakin lebar, tapi satu pun belum dapat. Go for it Mek! deng! macam la byk duet -_-"

.

9 comments:

anis said...

mek tau x yang aku penah pos mende yang same..hahahah... n same product actually.. fujiflm.. murah jerk cam ni.. yg mahal die nye refill tuh..ape erk.. filem ker kite panggil..?? x tauu la plak name nye.. heee

h a n i e said...

hahahaha..beli kat mana? cuba dekat theclickshop.com [ai salu beli camera lomo kat sini].. agak murah kat situ..
tp range harga mmg 300++ lah..except utk yg mmg antik punya..late 80's mcm tu. boleh dpt dlm 150++.. :P



p/s: hati2 ye kl beli kat mudah

Shepha said...

bila nak beli?jadikan i model pertama yu okeh.

ilevyu

MyeAqma said...

menarik gak mek! tade lah mhl sgt pun.. bos aku pun ckp dia pnye filem yg mhl.. try bli then letak testimoni kt sini nk taw.. heheheh...

3p4h said...

Da pnh gn yg white model tuh, mmg best. Click, kipas2kan, siap! Tp kwn pny la..hee.

Tp ongkos filmnya agk tggi kan? hu5... Masih tak mampu lg T_T

.mek.mizah. said...

ANIS : tu la aku mcm penah bace ko punye post tp aku lupe bilakah ia.. hehe.. anis jom beli jom!!!! ke ko dah ade???

HANIE : thanks hanie! yg kat mudah tu dr niagatrade, ok kot sbb org nye mcm serius, tp ingt nak pegi kedai beli, lg puas hati kot! nnt try tgk kat theclickshop plaksss...

MAI : hehehe, jum la kte beli sesame, kot2 bole dpt harga murah! haa itu la, card filem die tu yg mahal. pening kepala jap..
SHEPA : maybe lepas blk dr bandung so that tak perlu tangkap gambo korang! hahahaha... aku charge, satu keping 5 hengget.. still lev me?

3p4h : penah gak try, best kan! kualiti gamba pon not bad.. huhu.. well, yep, kene berjimat tangkap gambo la gamak nye kalau nak pakai kamera ni. hahaha

anis said...

aku blom beli lagi..hahah aku kira2 mungkin pas aku keje nak rembat satu.. tapi hati tingin dslr ... ala mencik2.. duit tarak..keinginan melangit..hahah

Cik Shyra said...

nice!! nk gak 1!! tapi teringin nk holga camera!!

A Peacemaker said...

salam sis,
ni kamera apa..kamera digital ke@kamera macam dulu2..yg film kena cuci baru dpt photo

Newer Post Older Post Home